Palkkakertoimen perusvuotena on vuosi 2004, jolloin kertoimen arvo oli yksi (1,000).
Palkkakerroin on kumulatiivinen ja sen muutos määräytyy Tilastokeskuksen laskemien ansiotaso- ja kuluttajahintaindeksien vuotuisten muutosten mukaan kolmannelta vuosineljännekseltä kolmannelle vuosineljännekselle. Tilastokeskuksen laskemista kuluttajahintaindekseistä käytetään kansallista kuluttajahintaindeksiä.
Palkkakertoimessa palkkatason muutoksen painokerroin on 0,8 ja ja hintatason muutoksen painokerroin 0,2.
Ansiotasoindeksin muutoksesta vähennetään työntekijän työeläkevakuutusmaksun muutos edeltävän kalenterivuoden alussa.
Eläkelaitosten laskentaohjelmissa voidaan tarvittaessa käyttää kertoimen arvoa ilman desimaalipilkkua nelinumeroisena kokonaislukuna.
Sosiaali- ja terveysministeriö antaa palkkakertoimen
Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa palkkakertoimen antamalla asetuksen viimeistään kaksi kuukautta ennen sen kalenterivuoden alkua, josta palkkakerrointa sovelletaan. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa palkkakertoimen arvon kolmen desimaalin tarkkuudella.
Eläketurvakeskus tekee vuosittain syyskuun loppupuolella sosiaali- ja terveysministeriölle ennakkolaskelman seuraavan vuoden palkkakertoimesta ja työeläkeindeksistä. Ennakkolaskelman perusteella ministeriö käynnistää valmistelut indeksien vahvistamiseksi.
Eläketurvakeskus tekee sosiaali- ja terveysministeriölle lopullisen laskelman seuraavan kalenterivuoden indekseistä heti lokakuun 14. päivän jälkeen Tilastokeskuksen julkaistua syyskuun kuluttajahintaindeksin pisteluvun. Tämän jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö antaa asetuksella palkkakertoimen ja työeläkeindeksin lokakuun loppuun mennessä, useimmiten noin 22. - 25. lokakuuta.
Palkkakerroin lasketaan viiden desimaalin tarkkuudella, mutta kertoimen arvo annetaan kolmen desimaalin tarkkuudella.