Työeläkekuntoutuksen hakemuksen ratkaisee sen eläkejärjestelmän eläkelaitos, jossa on vakuutettu eniten ansioita kahden viimeisen kalenterivuoden aikana (tarkasteluaika).
Tarkasteluaika
Kuntoutushakemuksen ratkaisevan eläkelaitoksen päättelyssä kahden vuoden tarkasteluajalla tarkoitetaan kuntoutushakemuksen vireilletulovuotta edeltävän viiden vuoden aikana vuotta, jona hakijalla on ansioita viimeksi ennen hakemuksen vireilletulovuotta ja tätä vuotta välittömästi edeltävää vuotta.
Työeläkekuntoutuksen ratkaiseva eläkelaitos määritellään samoin kuin työkyvyttömyyseläkkeissä. Kuntoutushakemuksen vireilletulovuosi rinnastetaan työkyvyttömyyden alkamisvuoteen ja kuntoutushakemuksen vireilletulovuotta edeltävät viisi kalenterivuotta työkyvyttömyyseläkkeen tulevan ajan tarkasteluaikaan.
Esimerkki: Tarkasteluajan päättely
- Työeläkekuntoutuksen hakemus tulee vireille vuonna 2014
- Tarkasteluaika: Hakemuksen vireilletulovuotta edeltävä viimeisin vuosi, jona on vakuutettu ansioita ja tätä vuotta välittömästi edeltävä vuosi
- Tarkasteltavat vuodet ovat 2012 ja 2013
- Ansioita vuosina 2012 ja 2013: KuEL ansioita 30 000 ja TyEL ansioita 35 000
- Kuntoutushakemuksen ratkaisee yksityisen alan eläkelaitos
- Yksityisen alan eläkelaitoksista eniten ansioita yksityisellä alalla on vakuuttanut TyEL-eläkelaitos 2
- TyEL eläkelaitos 2 voi sopia työeläkekuntoutuksen ratkaisevasta eläkelaitoksesta TyEL-eläkelaitoksen 1 kanssa
Milloin päättelyssä ei käytetä ansioita
Ansioiden määrästä riippumatta kuntoutushakemus ratkaistaan tietyissä tilanteissa aina Kevassa, Merimieseläkekassassa tai Melassa.
Keva ratkaisevana eläkelaitoksena
Ansioiden määrästä riippumatta ratkaiseva eläkelaitos on Keva, jos
- hakemuksen vireilletulo on julkisten alojen virka- tai työsuhteen kestäessä (julkisen alan eläkelaitos arvioi ammatillista työkyvyttömyyttä) tai
- työntekijä on säilyttänyt oikeutensa julkisten alojen työeläkelakien mukaiseen lisäeläkeoikeuteen tai henkilökohtaiseen eläkeikään.
Virka- tai työsuhteessa eivät ole perhehoitaja, omaishoitaja, luottamushenkilö tai toimeksianto- tai konsulttisopimuksella työskentelevä. Valtion puolella luottamushenkilöitä ja luottamushenkilöön verrattavia ovat esimerkiksi lautamiehet ja neuvottelukuntien jäsenet.
Merimieseläkekassa ratkaisevana eläkelaitoksena
Ansioiden määrästä riippumatta ratkaiseva eläkelaitos on Merimieseläkekassa, jos
- hakijalla on oikeus jäädä vanhuuseläkkeelle MEL:n mukaisessa alemmassa eläkeiässä ja
- hakemuksen vireilletullessa hakijalla ei ole jatkuvaa julkisen alan työskentelyä eikä
- hakijalla ei ole oikeutta julkisen alan lisäeläkeoikeuteen tai henkilökohtaiseen eläkeikään.
Mela ratkaisevana eläkelaitoksena
Ansioiden määrästä riippumatta ratkaiseva eläkelaitos on Mela, jos
- hakijalla on hakemuksen vireilletullessa oikeus luopumiseläkelain (16/1974) mukaiseen luopumiseläkkeeseen tai
- maatalousyrittäjien luopumistuesta annetun lain (1293/1994) tai maatalouden harjoittamisesta annetun lain(612/2004) mukaiseen luopumistukeen.
Mela ei ole ratkaiseva eläkelaitos, jos
- työntekijä on säilyttänyt oikeutensa julkisten alojen työeläkelakien mukaiseen lisäeläkeoikeuteen tai henkilökohtaiseen eläkeikään
- kuntoutushakemus tulee vireille julkisen työ- tai virkasuhteen kestäessä tai
- hakijalla on oikeus jäädä MEL:n mukaiselle vanhuuseläkkeellä alennetussa eläkeiässä.
Sopiminen kuntoutushakemuksen ratkaisevasta eläkelaitoksesta
Eläkelaitokset voivat sopia siitä, mikä eläkelaitos toimii kuntoutusasian ratkaisevana eläkelaitoksena. Sopiminen on suositeltavaa niissä tilanteissa, joissa kuntoutuksen keinona harkitaan työpaikkakuntoutusta kuntoutusasiaa käsiteltäessä jatkuvana olevan työ- tai palvelussuhteen vakuuttaneella työnantajalla.
Työpaikkakuntoutuksella tarkoitetaan sopimistilanteissa työhönvalmennusta tai työkokeilua sellaisella työnantajalla, jossa työ- tai palvelussuhde on edelleen jatkuvana kuntoutusasiaa selvitettäessä.
Esimerkki: Ratkaiseva eläkelaitos hakemuksen vireilletulovuonna vakuuttanut eläkelaitos
- Kuntoutushakemus tulee vireille 15.5.2014.
- Työnantajan TyEL-vakuutus on siirtynyt 1.1.2014 eläkelaitos 2:een.
- Ansioita on vakuutettu tarkasteluajalla eniten eläkelaitoksessa 1.
Hakemuksen koneellisessa ohjauksessa kuntoutushakemus ohjautuu eläkelaitokseen 1. Eläkelaitos 1 ja 2 voivat sopia, että työeläkekuntoutuksen asia ratkaistaan eläkelaitoksessa 2.
Sopiminen on suositeltavaa, jos kuntouttavaksi laitokseksi määräytyisi jokin muu eläkelaitos kuin jatkuvan työskentelyn vakuuttanut eläkelaitos. Eläkelaitoksen on sopimistilanteessa ilmoitettava hakijalle, missä eläkelaitoksessa hänen asiaansa käsitellään.
Sopimisen tarkoituksena on, että työpaikkakuntoutuksena suunniteltu kuntoutusasia saadaan hoidettua siinä eläkelaitoksessa, jossa työpaikkakuntoutuksen työnantaja on ottanut työeläkevakuutuksen työntekijöilleen.Työpaikkakuntoutuksena toteutettavan suunnitelman tulisi olla kirjattuna hakemuslomakkeeseen tai hakemuksen liitteenä toimitettuun kuntoutussuunnitelmaan. Liitteenä voi olla esimerkiksi työterveyshuollon ja työpaikan yhteistyönä tehty suunnitelma työkokeilusta.
Ennen hakemusten siirtoja eläkelaitoksesta toiseen, eläkelaitokset neuvottelevat siitä, missä eläkelaitoksessa hakemus on tarkoituksenmukaista käsitellä. Kun hakemus siirretään toiseen eläkelaitokseen, saatteeseen tulisi merkitä työsuhteen voimassaolotiedot, suunnitelma työpaikkakuntoutuksesta sekä tieto jatkuvan vakuutuksen eläkelaitoksesta.
On suositeltavaa, että kuntoutuksen aloittanut eläkelaitos hoitaa kuntoutuksen loppuun asti silloinkin, jos työpaikkakuntoutuksen jälkeen tarvitaan muita kuntoutuksen keinoja.
Kuntoutuksen myönteinen ennakkopäätös annettu tai kuntoutuksen tukeminen aloitettu ja hakemus työkyvyttömyyseläkkeestä
Jos kuntoutushakemukseen on annettu työpaikkakuntoutusta koskeva ennakkopäätös tai työpaikkakuntoutuksen tukeminen on jo aloitettu, eläkelaitokset voivat sopia, että työkyvyttömyyseläkehakemuksen käsittelee se eläkelaitos, joka on antanut päätöksen kuntoutushakemuksesta. Näin etuuden hakija voi jatkaa asiointiaan kuntoutus- ja eläkeasiassaan saman eläkelaitoksen kanssa.
Työkyvyttömyyseläkkeen hylkäys ja työpaikkakuntoutus
Eläkelaitokset voivat sopia, että työpaikkakuntoutuksen hoitaa jatkuvana olevan työ- tai palvelussuhteen vakuuttanut eläkelaitos, vaikka työkyvyttömyyseläkkeen hylkäystä koskeva päätös olisi annettu jostakin muusta eläkelaitoksesta. Näissä tilanteissa kuntoutushakemuksen siirrosta jatkuvan työskentelyn laitokseen on aina keskusteltava toisen eläkelaitoksen kanssa, jos hakemussiirtoa suunnitellaan.
Näissä tilanteissa on syytä odottaa työkyvyttömyyseläkepäätöksen valitusaika. Kuntoutuksen voi laitoksen välisen neuvottelun tuloksena hoitaa se eläkelaitos, joka on vakuuttanut jatkuvan työ- tai palvelussuhteen, vaikka työkyvyttömyyseläkepäätöksestä olisi valitettu.
Työkyvyttömyyseläke- ja kuntoutushakemus käsittelyssä yhtä aikaa
Jos työkyvyttömyyseläkehakemus ja kuntoutushakemus ovat käsittelyssä samaan aikaan eikä kyse ole työpaikkakuntoutuksesta, molemmat hakemukset ratkaisee työkyvyttömyyseläkepäätöksen antava eläkelaitos.
Kuntoutushakemuksen vastaanottaneen eläkelaitoksen tulisi hakemuksen saavuttua varmistaa kuntoutusasian/työkyvyttömyysasian vireilläolo ja siirtää tarvittaessa hakemus oikeaan eläkelaitokseen ilman tarpeetonta viivytystä.
Työkyvyttömyyseläkepäätöksen antanut eläkelaitos antaa kuntoutusta koskevan päätöksen siihen asti, kunnes työkyvyttömyyseläkepäätös on saavuttanut lainvoiman.
Kuntoutushakemuksen ratkaiseva eläkelaitos päätellään hakemuksen vireilletulohetken tilanteen perusteella ja työkyvyttömyyseläkkeessä ansioiden tarkasteluajan päättely määräytyy työkyvyttömyyden alkamisvuoden perusteella. Tämän vuoksi joissakin tilanteissa työkyvyttömyyseläkehakemuksen ratkaiseva eläkelaitos olisi eri eläkelaitos kuin työeläkekuntoutuksen hakemuksen ratkaiseva eläkelaitos.
Työkyvyttömyyseläkehakemuksen käsittelyn yhteydessä eläkelaitoksen on aina selvitettävä mahdollisuudet kuntoutukseen. Työkyvyttömyyseläkeasia ja työeläkekuntoutuksen hakemus on näissä tilanteissa tarkoituksenmukaista käsitellä kokonaisuutena yhdessä eläkelaitoksessa. Näin vältytään hakemuksen tarpeettomilta siirroilta esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa hylkäävä työkyvyttömyyseläkeratkaisu muuttuu muutoksenhakuelimen päätöksen perusteella myönteiseksi eläkeratkaisuksi ja eläkkeeseen tulee maksettavaksi kuntoutuskorotus.
Ratkaiseva eläkelaitos, kun hakija on työkyvyttömyyseläkkeellä
Työkyvyttömyyseläkkeellä olevan henkilön työeläkekuntoutushakemuksen ratkaisee se eläkelaitos, joka maksaa työkyvyttömyyseläkettä. Tämä eläkelaitos maksaa eläkkeeseen kuntoutuksen ajalta lisättävän kuntoutuskorotuksen.
Jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty useammasta eläkelaitoksesta, kuntoutusasian ratkaisee yleensä se eläkelaitos, joka vastaa pääasiallisen eläkkeen maksamisesta. Mikäli työkyvyttömyyseläke on myönnetty useammasta eri eläkelaitoksesta, jokainen eläkettä maksava eläkelaitos myöntää kuntoutuskorotuksen omaan eläkkeeseensä.
Kuntoutusoikeuden ratkaiseva eläkelaitos, kun kuntoutustuen jatkohakemus hylätään
Jos kuntoutustuen on myöntänyt vilmalaitos, sama eläkelaitos antaa myös päätöksen oikeudesta kuntoutukseen sekä päätöksen kuntoutusrahasta.
Jos kuntoutustukeen ei ole sovellettu vilmamenettelyä, päätöksen oikeudesta kuntoutukseen sekä päätöksen kuntoutustuen päättymisen jälkeen myönnettävästä kuntoutusrahasta antaa pääasiallisen työskentelyn vakuuttanut eläkelaitos.
Ratkaiseva eläkelaitos, kun kuntoutusraha tulee myönnettäväksi entisin perustein
Jos kuntoutusraha tulee myönnettäväksi entisin perustein, ratkaiseva eläkelaitos on aiemman työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutusrahan myöntänyt eläkelaitos.
Jos hakija on työskennellyt työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutusrahan päättymisen jälkeen, eläkelaitokset voivat sopia työeläkekuntoutuksen ratkaisevasta eläkelaitoksesta. Sopiminen voi olla tarkoituksenmukaista esimerkiksi niissä tilanteissa, joissa työskentely on ollut pitempiaikaista ja työeläkekuntoutuksen keinona olisi työpaikkakuntoutus.