Työntekijällä tai yrittäjällä on oikeus jäädä vanhuuseläkkeelle 62 vuotta alemmassa iässä, jos
- hänelle on rekisteröidyssä lisäeläketurvassa vakuutettu alempi eläkeikä
- hänellä on oikeus merimieseläkelain mukaiseen alempaan eläkeikään.
Lisäksi työntekijällä on oikeus saada vanhuuseläkkeensä 62 vuotta alemmassa iässä, jos hänellä 1.11.2002 (hallituksen esitys 242/2002 antohetki):
- oli jatkuvana työsuhde, jossa vähimmäisturvan eläkeikä oli 62 vuotta alempi
- työsuhteeseen liittyi lisäeläkejärjestely, joka oli rakennettu sen varaan, että peruseläkkeen saa varhennettuna 62 vuotta alemmassa iässä.
Työntekijällä on oikeus vanhuuseläkkeeseen 62 vuotta alemmassa iässä myös silloin, jos hänellä on jatkovakuutus, jossa on vakuutettu 62 vuotta alempi eläkeikä.
Eläkkeen saamisen edellytykset
Työntekijällä on oikeus saada eläkkeensä 62 vuotta alemmassa iässä edellyttäen, että
- sekä työoikeudellinen työsuhde että vanhuuseläkettä koskeva lisäeläkejärjestely jatkuvat alempaan eläkeikään saakka tai
- päättyvät aikaisintaan 4 kuukautta ennen alemman eläkeiän täyttämistä.
Jos työntekijä sen jälkeen menee uuteen työsuhteeseen, hänellä säilyy edelleen oikeus siirtyä vanhuuseläkkeelle ennen 62 vuoden iän täyttämistä.
Yrittäjällä on oikeus saada eläkkeensä 62 vuotta alemmassa iässä edellyttäen, että yrittäjätoiminta päättyy aikaisintaan 4 kuukautta ennen lisäeläkejärjestelyn eläkeiän täyttämistä.
Varhennettu vanhuuseläke poistuu vuonna 1952 ja sen jälkeen syntyneiltä. Edellä mainituilla työntekijöillä ja yrittäjillä on kuitenkin oikeus saada vanhuuseläkkeensä myös 63 vuotta alemmassa iässä.
Ennen vuotta 2005 perusturvassa voitiin vakuuttaa lakisääteistä eläkeikää alempi eläkeikä, joka saattoi olla vähintään 55 vuotta. Alennetun eläkeiän vakuuttaminen perusturvassa päättyi vuoden 2004 lopussa. Vuoden 2004 loppuun mennessä karttuneesta, alennettua eläkeikää vastaavasta peruseläkkeestä muodostettiin vapaakirja, joka muunnettiin vastaamaan 65 vuoden eläkeikää siten, että etuus vastasi perittyjä vakuutusmaksuja.