Eläketurvakeskuksella ja eläkelaitoksella on oikeus saada tietoja TyEL-vakuuttamisen valvontaa varten. Lisäksi Eläketurvakeskuksella ja eläkelaitoksilla on oikeus suorittaa tarkastus työnantajan tiloissa. Tässä ohjeessa käydään läpi TyEL:n tietojensaantioikeuksia koskevat pykälät siltä osin kuin ne koskettavat koskevat vakuuttamisen valvontaa.
Eläketurvakeskuksen oikeus saada tietoja valvontaa varten
Eläketurvakeskuksella on oikeus saada lain mukaisen valvontavelvollisuutensa täyttämiseksi välttämättömät tiedot salassapitosääntöjen ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä. Tämä velvollisuus tietojen luovutukseen Eläketurvakeskukselle on työnantajilla, lakisääteistä vakuutusta toimeenpanevilla vakuutus- ja eläkelaitoksilla, viranomaisilta sekä muilla tahoilla, joihin sovelletaan julkisuuslakia. Eläketurvakeskuksella on oikeus saada tiedot myös teknisen käyttöyhteyden avulla tai muuten sähköisesti.
Laissa on laajennettu Eläketurvakeskuksen tietojensaantioikeutta valvonta-asioissa siten, että valvontaa varten Eläketurvakeskuksella on oikeus saada Verohallinnolta joukkotietoina palkkaa tai muuta vastiketta maksaneiden työnantajien
- nimet
- yhteisö-, yritys- tai henkilötunnukset
- yhteystiedot
- vuosi-ilmoitukset tai niitä vastaavat tiedot
- toimialat ja
- tiedot työntekijöille työstä maksetuista vastikkeista ja niihin liittyvistä työnantajasuorituksista.
Eläketurvakeskuksella on siis oikeus saada tietoja Verohallinnolta työnantajien maksamista palkoista ilman, että tietopyynnössä yksilöidään työnantajia.
Oikeutta saada tiedot joukkotietona on laissa täsmennetty vielä siten, että erikseen todetaan Eläketurvakeskuksella olevan oikeus saada tiedot, vaikka valvontakäsittely ei olisi vireillä eikä valvontakäsittelyyn otettavia työnantajia ole yksilöity. Tiedot on oikeus saada myös silloin, kun verotusta ei ole vielä vahvistettu. Tämä osaltaan mahdollistaa lähes reaaliaikaisen valvonnan, kun valvontaa varten saadaan vahvistamattomia verotietoja ja kausiverotietoja.
Laki sallii Eläketurvakeskuksen yhdistää ja käsitellä edellä mainittuja tietoja. Verotietojen ja työeläkejärjestelmän vakuutustietojen laaja ja osin lähes reaaliaikainen vertailu luo pohjan vakuuttamisen valvonnalle. Verotietojen ja eläkejärjestelmän tietojen vertailujen tuloksena tulee ilmi mm. työnantajia, jotka ovat maksaneet palkkoja työntekijöille, mutta eivät ole ottaneet TyEL:n mukaista vakuutusta.
Valvontaa varten yhdistettyjä tietoja voidaan säilyttää viisi vuotta kuitenkin enintään valvontakäsittelyn ajan eikä yhdistettyjä tietoja saa luovuttaa eteenpäin.
Eläketurvakeskuksella on oikeus pyytää Harmaan talouden selvitysyksiköltä yrityksestä (työnantajasta) velvoitteidenhoitoselvitys vakuuttamisen valvontaa varten.
Eläketurvakeskuksella on myös oikeus saada yksilöidyistä tahoista seuraavia tietoja. Työsuojeluviranomaisilta yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevistä pidettävästä luettelosta ilmenevät
- työntekijän yksilöintitiedot
- työnantajan yksilöintitiedot
- työskentelyn alkamis- ja päättymispäivät ja
- työnantajan yhteystiedot.
Verohallinnolta yhteisen rakennustyömaan pääurakoitsijan tai muun päätoteuttajan Verohallinolle toimittamat tiedot yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevistä
- työntekijöistä
- itsenäisistä työnsuorittajista yksilöintitietoineen
- työntekijöiden arvioiduista työskentelyajoista työmaalla
- työ- ja toimeksiantosuhteiden laadusta
- ulkomaisten työntekijöiden vakuuttamisesta
- työnantajista ja vuokrantyönteettäjistä yksilöinti- ja yhteystietoineen ja
- työmaan sijainti.
Verohallinnolta rakentamispalvelujen tilaajan Verohallinnolle toimittamat tiedot
- urakoitsijoista yksilöinti- ja yhteystietoineen
- urakkasummista
- urakkasopimusten mukaisista alku- ja loppupäivistä
- toimeksiantojen lajeista ja
- työmaan sijainti.
Valvontaa varten saatavien tietojen hakeminen voidaan tehdä teknisen käyttöyhteyden avulla tai muuten sähköisesti.
Eläkelaitoksen oikeus saada tietoja valvontaa varten
Eläkelaitoksella on oikeus saada lain mukaisen valvontavelvollisuutensa täyttämiseksi välttämättömät tiedot salassapitosääntöjen ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä. Tämä velvollisuus tietojen luovutukseen eläkelaitokselle on työnantajilla, lakisääteistä vakuutusta toimeenpanevilla vakuutus- ja eläkelaitoksilla, viranomaisilta sekä muilla tahoilla, joihin sovelletaan julkisuuslakia. Tietoja saa hakea myös teknisen käyttöyhteyden avulla.
Eläkelaitoksella on oikeus saada toisilta eläkelaitoksilta ja Eläketurvakeskukselta välttämättömiä tietoja valvontavelvollisuuden täyttämistä varten salassapitomääräysten sitä estämättä.
Tällaisia tietoja ovat muun muassa tiedot työnantajan toisissa eläkelaitoksissa olevista TyEL-vakuutuksista ja näissä vakuutetuista työntekijöistä. Näitä tietoja tarvitaan muun muassa sen selvittämiseksi, onko työnantaja järjestänyt kaikkien työntekijöidensä vakuuttamisen lain mukaisesti.
Eläkelaitoksen ja Eläketurvakeskuksen tarkastusoikeus
Eläkelaitoksella ja Eläketurvakeskuksella on oikeus tehdä tarkastus työnantajan toimitiloissa ja ryhtyä muihin valvontatoimenpiteisiin sen selvittämiseksi, onko työnantaja täyttänyt TyEL:n mukaiset velvoitteensa.
Tarkastuksen yhteydessä työnantajan on pyydettäessä esitettävä muun muassa palkka- ja työaikakirjanpitonsa niiden tallennusmuodosta riippumatta, jos näitä tietoja tarvitaan vakuuttamisvelvollisuuden selvittämiseen.
Tarkastuksen tekemistä varten on oikeus saada virka-apua poliisilta ja muilta viranomaisilta. Työnantajan asunnossa saa tarkastuksen tehdä vain poliisi tai veroviranomainen perustellusta, erittäin välttämättömästä syystä.
Eläkelaitoksella ja Eläketurvakeskuksella on oikeus kuulusteluttaa käräjäoikeudessa todistajia käsiteltävänä olevan asian selvittämiseksi.
Eläkelaitoksen ja Eläketurvakeskuksen oma-aloitteinen tietojenanto
Eläkelaitos ja Eläketurvakeskus saavat salassapitomääräysten estämättä luovuttaa tietoja
- Verohallinnolle, jos on aihetta epäillä, että työnantaja on laiminlyönyt ennakonpidätysvelvollisuutensa
- työsuojeluviranomaiselle, kun on aihetta epäillä, että tilaaja ei ole täyttänyt tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolisesta työvoimaan käytettäessä annetussa laissa todettua selvitysvelvollisuuttaan tai on aihetta epäillä, että on esitetty virheellisiä todistuksia vakuuttamisvelvollisuuden täyttämisestä tai vakuutusmaksujen maksamisesta sekä
- työttömyysvakuutusrahastolle, jos on aihetta epäillä, että työnantaja on laiminlyönyt velvollisuuttaan maksaa työttömyysvakuutusmaksuja
- tapaturmavakuutuskeskukselle ja lakisääteistä tapaturmavakuutusta toimeenpanevalle vakuutusyhtiölle, jos syytä on epäillä, että työnantaja ei ole täyttänyt lakiin perustuvaa maksu- tai vakuuttamisvelvollisuutta
ja tiedot ovat mainitulle viranomaiselle välttämättömiä tälle asetetun valvontavelvollisuuden täyttämiseksi.
Edellä kuvattuja epäilyjä tulee esille muun muassa vakuuttamisen valvonnan yhteydessä.