Eläketurvakeskus valvoo muun muassa vero- ja vakuutustietojen vertailujen sekä muualta saamansa tiedon perusteella, että työnantajat täyttävät TyEL:n mukaisen vakuuttamisvelvollisuutensa.
Jos työnantaja ei ole oma-aloitteisesti järjestänyt työntekijöidensä eläketurvaa eläkelaitoksessa, Eläketurvakeskus kehottaa tätä korjaamaan laiminlyönnin.
Jos työnantaja ei noudata saamaansa kehotusta, ryhtyy Eläketurvakeskus tarvittaviin toimenpiteisiin ja ottaa tarvittaessa työnantajan kustannuksella eläkevakuutuksen valitsemastaan eläkelaitoksesta (pakkovakuuttaminen).
Työnantajalle kehotus vakuutuksen ottamiseen
Jos työnantaja ei ole lainkaan järjestänyt lain mukaista eläketurvaa TyEL:n piiriin kuuluville työntekijöilleen palkanmaksua seuraavan kuukauden aikana, Eläketurvakeskus kehottaa asettamassaan määräajassa työnantajaa ottamaan eläkevakuutuksen. Eläketurvakeskuksen kehotuskirjeessä todetaan perusteet TyEL-vakuuttamisen hoitamiseksi ja kirjeen liitteenä on työntekijäluettelo tuolloin tiedossa olevista vakuutettavista työsuhteista sekä ohje vakuutuksen ottamisesta. Työnantajalla on mahdollisuus antaa vastineensa Eläketurvakeskukselle kehotuskirjeessä ilmoitetussa määräajassa. (Työntekijän eläkelain 186 §:n 2 momentti).
Työnantaja voi vielä Eläketurvakeskuksen kehotuksen saatuaan tehdä vakuutushakemuksen valitsemaansa eläkelaitokseen. Eläkelaitoksen ja työnantajan välisen vakuutussopimuksen perusteella eläkelaitos saattaa vakuutuksen voimaan ja asian käsittely Eläketurvakeskuksessa päättyy.
Eläkelaitos määrää työnantajalle työeläkevakuutusmaksun ja mahdollisen laiminlyöntikorotuksen vakuuttamisen myöhästymisen johdosta sekä huolehtii maksujen perimisestä. Työnantajalla on oikeus tehdä perustevalitus eläkelaitoksen tekemästä maksuunpanosta. Työnantajalla on myös oikeus saada halutessaan valituskelpoinen päätös laiminlyöntikorotuksesta.
Vakuutusmaksusta tarkemmin ohjeessa Työnantajan työeläkevakuutusmaksun muodostuminen ja vakuutusmaksun muutoksenhausta tarkemmin ohjeessa Perustevalitus.
Jos työnantaja ei ole järjestänyt työntekijäin eläkelain (TEL) piiriin kuuluvien työntekijöidensä eläketurvaa ennen työntekijän eläkelain (TyEL) voimaan tuloa 1.1.2007, Eläketurvakeskus kehottaa työnantajaa ottamaan työntekijän eläkelain voimaanpanolain (TyELVpL) mukaisen TyEL-vakuutuksen (Työntekijän eläkelain voimaanpanolaki 2 § ja 4 §).
Eläketurvakeskuksen pakkovakuutus
Jos työnantaja ei Eläketurvakeskuksen kehotuksen perusteella järjestä työntekijöidensä eläketurvaa, Eläketurvakeskus ottaa päätöksellään työnantajan kustannuksella pakkovakuutuksen valitsemastaan eläkelaitoksesta.
Pakkovakuutuspäätöksessä Eläketurvakeskus toteaa työnantajan vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnin. Päätöksen liitteenä on työsuhdetiedot niistä vakuutukseen kuuluvista työntekijöistä, jotka tuolloin ovat tiedossa. Päätöksessä todetaan, että työnantaja on TyEL-vakuuttamisvelvollinen päätöksessä mainitusta ajankohdasta lähtien. Pakkovakuutuspäätös ei saavuta oikeusvoimaa päätöksen liitteenä olevien työsuhdetietojen osalta. Näitä työsuhdetietoja voidaan myöhemmin muuttaa (sekä lisätä että poistaa niin työntekijöitä kuin ansioita), jos saadaan uutta selvitystä työskentelystä ja siitä maksetusta palkasta.
Pakkovakuutukseen voidaan jälkeenpäin liittää vakuuttamisen jälkeen ilmitulleita työsuhteita. Vakuutukseen liitetään työsuhteet, jotka jatkuivat (tai olivat voimassa) joko ennen vakuutuksen alkamista tai vakuutuksen voimassa oloaikana sekä myös työsuhteet, jotka ovat alkaneet välittömästi (seuraavana päivänä) vakuutuksen päättymisen jälkeen.
Pakkovakuutuspäätös työnantajalle
Eläketurvakeskus toimittaa pakkovakuutuspäätöksen valitusosoituksineen työnantajalle. Päätös annetaan tiedoksi myös eläkelaitokselle toimenpiteitä varten. Valitusoikeus Eläketurvakeskuksen antamasta pakkovakuutuspäätöksestä on työnantajalla, mutta ei työntekijällä. Koska pakkovakuutuspäätöksellä ei vahvisteta yksittäisiä työsuhteita tai ansioita, voi pakkovalituspäätöstä koskeva valitus kohdistua yleensä vain työnantajan yleiseen vakuuttamisvelvollisuuteen (esitetty taho ei ole työnantaja tai yksikään työntekijä ei ole työskennellyt TyEL-vakuutettavassa työsuhteessa).
Eläkelaitoksen tehtävä pakkovakuutustilanteessa
Eläketurvakeskuksen pakkovakuutuspäätöksen perusteella eläkelaitos saattaa voimaan työnantajan TyEL-vakuutuksen. Eläkelaitos myös määrää työnantajalle työeläkevakuutusmaksun ja mahdollisen laiminlyöntikorotuksen vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnin johdosta sekä tekee maksujen perintätoimet.
Työnantajalla on oikeus tehdä perustevalitus eläkelaitoksen tekemästä maksuunpanosta. Työnantajalla on myös oikeus saada halutessaan valituskelpoinen päätös laiminlyöntikorotuksesta. (Työntekijän eläkelain 186 §:n 5 momentti).
Vakuutusmaksusta tarkemmin ohjeessa Työnantajan työeläkevakuutusmaksun muodostuminen ja vakuutusmaksun muutoksenhausta tarkemmin ohjeessa Perustevalitus sekä laiminlyöntikorotuksesta ohjeessa Laiminlyöntikorotuksen määrääminen.
Muita pakkovakuutustilanteita
Eräissä tilanteissa Eläketurvakeskus ottaa pakkovakuutuksen suoraan antamatta kehotusta työnantajalle. Näin menetellään silloin, kun työnantajaa ”ei enää ole olemassa”. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi osakeyhtiö, osuuskunta tai rekisteröity yhdistys, joka on purkautunut tai jonka osalta täysimittainen konkurssimenettely on päättynyt. Myöskään konkurssimenettelyn aikana työnantaja ei voi itse ottaa vakuutusta, jolloin työnantajan kehottaminen on tarpeetonta pakkovakuuttamisen ajankohtaistuessa ko. aikana.
Eläketurvakeskus valvoo myös ennen TyEL:n voimaantuloa 1.1.2007 tapahtuneita työnantajan työntekijäin eläkelain (TEL) mukaisen vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyöntejä. Jos työnantaja ei ota Eläketurvakeskuksen kehotuksesta huolimatta TyEL-vakuutusta, Eläketurvakeskus ottaa työntekijän eläkelain voimaanpanolain (TyELVpL) mukaisen vakuutuksen valitsemastaan eläkelaitoksesta työnantajan kustannuksella (Työntekijän eläkelain voimaanpanolaki 2 § ja 4 §).
Tilapäisen työnantajan vakuuttamisvelvollisuuden valvonta
Eläketurvakeskus valvoo myös sitä, että tilapäiset työnantajat järjestävät TyEL:n mukaisen vakuuttamisvelvollisuutensa. Eläketurvakeskus valvoo tilapäisen työnantajan osalta kaikki vakuuttamatta jääneet työsuhteet, myös silloin, kun työnantaja on järjestänyt jonkun työntekijänsä eläketurvan (ensisijainen valvontavastuu ei ole eläkelaitoksella).
Laiminlyöntitilanteissa Eläketurvakeskus toimittaa ensin tilapäiselle työnantajalle kehotuksen ja ohjeen tilapäisen työnantajan vakuuttamisvelvollisuudesta. Jos työnantaja ei järjestä työntekijöidensä eläketurvaa ilmoitetussa määräajassa, Eläketurvakeskus tekee vakuuttamisilmoituksen valitsemaansa eläkelaitokseen. Jos työnantaja on vakuuttanut jonkun työntekijänsä tietylle kuukaudelle ja samalle kuukaudelle tulee ilmi lisää työntekijöitä, Eläketurvakeskus tekee vakuuttamisilmoituksen kyseiseen eläkelaitokseen. (Työntekijän eläkelain 186 §:n 4 momentti).
Tilapäisen työnantajan velvollisuuksista on tarkemmin ohjeessa Sopimustyönantaja ja tilapäistyönantaja.
TyEL-vakuutus järjestetty kahdessa tai useammassa eläkelaitoksessa
Eläketurvakeskuksen tekemä valvonta voi tuoda esille myös sellaisia vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyöntejä, joissa työnantaja on järjestänyt osalle työntekijöistään eläketurvan kahdessa tai useammassa eläkelaitoksessa, mutta on jättänyt järjestämättä eläketurvan osalle työntekijöistään. Myös tällaisissa tapauksissa Eläketurvakeskus kehottaa antamassaan määräajassa työnantajaa hoitamaan työntekijöidensä eläketurvan kaikilta osin kuntoon.
Jos työnantaja ei kuitenkaan korjaa laiminlyöntiään, Eläketurvakeskus noudattaa mahdollisuuksien mukaan työnantajan vakuutuksissa olevia työntekijäryhmien jakoperusteita (henkilöpiirejä) ja määrää, mihin eläkejärjestelyyn vakuuttamatta jääneet työntekijät liitetään. Eläketurvakeskus ottaa vakuutusjärjestelyä valittaessa myös huomioon työnantajan mahdollisen ilmoituksen siitä, mihin vakuutusjärjestelyyn vakuuttamatta jääneet työntekijät on liitettävä. (Työntekijän eläkelain 186 §:n 3 momentti).