Yleiset hallinto-oikeudelliset periaatteet ohjaavat viranomaisen harkintavaltaa ja myös eläkelaitosten harkintavaltaa hallintoasioita käsiteltäessä. Yleiset hallinto-oikeudelliset periaatteet perustuvat hallintolain (434/2003, HL) 2 luvun 6 §:ään.
Yleisiä hallinto-oikeudellisia periaatteita ovat
- yhdenvertaisuusperiaate
- tarkoitussidonnaisuuden periaate
- objektiviteettiperiaate
- suhteellisuusperiaate ja
- luottamuksensuojaperiaate.
Mainitut periaatteet rajoittavat viranomaisen harkintavaltaa sekä rajaavat ja ohjaavat ratkaisuvaihtoehtojen valintaa silloin, kun viranomainen joutuu valitsemaan useiden sinänsä laillisten ratkaisuvaihtoehtojen välillä. Jos viranomaisen päätöksenteon katsotaan olleen yleisen hallinto-oikeudellisen periaatteen vastainen, on kyseessä harkintavallan väärinkäyttö.
Periaatteet edistävät myös hallintotoiminnalta edellytettävää läpinäkyvyyttä. Toiminnan tulee olla läpinäkyvää siten, että jokainen voi varmistua, että toiminta on asianmukaista ja menettelyt lainmukaisia.
Yhdenvertaisuusperiaate
Yhdenvertaisuusperiaate pohjautuu perustuslain 6 §:ään. Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Yhdenvertaisuusperiaatteeseen sisältyy myös johdonmukaisuuden vaatimus, mikä tarkoittaa sitä, että oikeudellisesti samanlaisissa asioissa tulee noudattaa
- samanlaista menettelyä
- johdonmukaista ratkaisulinjaa ja
- antaa samanlaiset ratkaisut.
Yhdenvertaisuusperiaate ei estä tosiasiallisen tasa-arvon turvaamiseksi tarpeellista positiivista erityiskohtelua, eli tietyn ryhmän asemaa ja olosuhteita parantavia toimia.
Tarkoitussidonnaisuuden periaate
Tarkoitussidonnaisuuden periaate sisältää yleisen velvollisuuden käyttää toimivaltaa vain siihen tarkoitukseen, johon toimivalta on lain mukaan määritelty tai tarkoitettu käytettäväksi. Viranomainen ei saa ratkaisua tehtäessä ryhtyä edistämään muita tarkoitusperiä kuin niitä, jotka kuuluvat ratkaisijan tehtäväpiiriin tai jotka sisältyvät tapaukseen sovellettavan lain tai muun säännöksen tavoitteisiin.
Jos viranomainen toimii vastoin tarkoitussidonnaisuuden periaatetta, kyse on harkintavallan väärinkäytöstä.
Objektiviteettiperiaate
Objektiviteettiperiaate edellyttää, että hallintotoiminnan on oltava
- puolueetonta
- asiallista ja
- objektiivisesti perusteltua.
Periaatteen mukaan hallintotoiminta ei saa perustua epäasiallisiin perusteisiin. Tällaisia perusteita voivat olla esimerkiksi henkilökohtaisen hyödyn tavoittelu tai julkisyhteisön erityisten taloudellisten etujen tavoittelu. Objektiviteettiperiaate ilmenee erityisesti hallinnossa noudatettavissa esteellisyyssäännöksissä.
Suhteellisuusperiaate
Suhteellisuusperiaate tarkoittaa, että toiminta on mitoitettava oikein suhteessa teon tai laiminlyönnin laatuun ja moitittavuuteen.
Ensin on käytettävä lievempiä toimenpiteitä ja vasta, jos lievemmät toimenpiteet eivät tehoa, on käyettävä ankarampia keinoja. Esimerkiksi pakkovakuuttamisessa vakuutus otetaan työnantajan puolesta vain, mikäli työnantaja ei kehotuksesta huolimatta itse huolehdi vakuuttamisesta.
Luottamuksensuojaperiaate
Luottamuksensuojaperiaate merkitsee ennen kaikkea yksilön suojaa julkista valtaa vastaan. Käytännössä luottamuksen suojaamisen keskeinen sisältö on, että yksityisten tulee voida luottaa viranomaisten
- toiminnan oikeellisuuteen
- toiminnan virheettömyyteen sekä
- tekemien hallintopäätösten pysyvyyteen.
Luottamuksensuojan periaate rajoittaa esimerkiksi myönnettyjä etuuksia koskevien päätösten peruuttamista taannehtivin vaikutuksin ja yleensäkin päätösten muuttamista yksityiselle haitalliseen suuntaan.