Hallintoasia on käsiteltävä ilman aiheetonta viivytystä. Tämä koskee sekä asianosaisen että viranomaisen aloitteesta vireille tulleita asioita.
Työeläkelainsäädännössä on myös viivytyksetöntä käsittelyä koskeva erityissäännös, jonka mukaan eläkelaitoksen on ratkaistava eläkehakemus viipymättä saatuaan tarpeelliset selvitykset.
Jotta käsittelyprosessi ei pitkittyisi tarpeettomasti, tulee eläkelaitoksen esimerkiksi hankkia asian ratkaisemiseksi tarvittavat selvitykset ja lausunnot tarpeeksi varhaisessa vaiheessa ja mahdollisimman yksinkertaisia keinoja käyttäen. Lisäksi selvityksiä tulee hankkia vain siinä määrin kuin se asian ratkaisemiseksi on välttämätöntä.
Asianosaiselta saadut tiedot tulee tarkistaa ja täydentää mahdollisimman tehokkaasti. Edellytyksenä tälle on, että asianosaiselle annetaan selkeät ja helposti ymmärrettävät ohjeet siitä, mitä tietoja asian käsittelemiseksi tarvitaan.
Käsittelyvelvollisuus
Säännös asian viivytyksettömästä käsittelystä sisältää myös käsittelyvelvollisuuden vaatimuksen. Käsittelyvelvollisuuden mukaan viranomaisen tulee tutkia jokainen sille tehty vaatimus ja antaa sille aineellinen ratkaisu. Ratkaisu voi olla myös päätös asian tutkimatta jättämisestä.
Esimerkkejä: Käsittelyvelvollisuus
Jos asianosainen on pyytänyt Eläketurvakeskukselta TyEL:n 10 §:n perusteella päätöstä lain soveltamisalaa koskevassa asiassa ja hän peruuttaa hakemuksensa ennen päätöksen antamista, hakemuksen käsittely raukeaa. Eläketurvakeskus ilmoittaa asian raukeamisesta päätöksellä, josta ei ole muutoksenhakuoikeutta, koska päätös ei sisällä asiaratkaisua.
Jos eläkkeenhakija peruuttaa hakemuksensa päätöksen antamisen jälkeen ennen valitusajan päättymistä, hakemuksen peruuttamisesta on annettava valituskelpoinen päätös. Asiaa ei voi hoitaa pelkällä kirjeellä.
Jos eläkkeenhakija on kuollut eläkehakemuksen käsittelyn aikana, eläkehakemus ratkaistaan ja asiassa annetaan päätös. Jos eläkkeenhakija on kuollut ennen eläkeoikeuden syntymistä, eläkehakemus hylätään (elossa oleminen on yksi eläkkeen myöntämisen peruste). Eläkepäätös osoitetaan eläkkeenhakijan kuolinpesälle.
Arvio päätöksen antamisajasta ja tieto käsittelyn etenemisestä
Viranomaisen on esitettävä asianosaiselle tämän pyynnöstä arvio päätöksen antamisajankohdasta sekä vastattava käsittelyn etenemistä koskeviin tiedusteluihin. Velvollisuus arvion antamiseen koskee ainoastaan asianosaisasioita.
Käsittelyaika-arviota voidaan pyytää sekä suullisesti että kirjallisesti. Samoin arvio voidaan antaa joko suullisesti tai kirjallisesti. Jos arviosta joudutaan joustamaan, asianosainen voi pyytää viranomaiselta uuden arvion päätöksen antamisajankohdasta. Tällöin arvion antamisen yhteydessä asianosaiselle tulisi ilmoittaa syy käsittelyn viivästymiseen.