Mitä katselmus tarkoittaa?
Katselmus on asian käsittelyyn liittyvä selvityskeino. Katselmuksessa asian ratkaiseva viranomainen tarkistaa asiaan liittyvän seikan paikan päällä.
Viranomainen voi toimittaa katselmuksen, jos se on tarpeen asian selvittämiseksi. Kun viranomainen harkitsee katselmuksen toimittamista, lähtökohtana on, että katselmus toimitetaan, jos katselmukseen on riittävät perusteet. Aloite katselmuksen toimittamiseen voi tulla myös asianosaiselta tai muulta taholta. Työeläkeasioissa ei yleensä ole tarpeen toimittaa katselmuksia.
Katselmuksen toimittaminen
Jos katselmus toimitetaan, asianosaiselle on varattava tilaisuus olla läsnä katselmuksessa ja esittää mielipiteensä esille tulevista seikoista.
Jos asian laatu vaatii, on katselmukseen kutsuttava myös viranomainen, jonka tehtäviin asianomaisen toiminnan valvonta lain mukaan kuuluu tai jonka asiantuntemusta tarvitaan asian ratkaisemiseksi.
Katselmus on toimitettava aiheuttamatta kohtuutonta haittaa katselmuksen kohteelle tai katselmuksen kohteen haltijalle.
Katselmuksesta on pidettävä pöytäkirjaa
Katselmuksessa on pidettävä pöytäkirjaa, josta tulee käydä ilmi seuraavat asiat:
- viranomaisen tekemät keskeiset havainnot
- asianosaisen esittämät huomautukset.
Pöytäkirja on viipymättä annettava tiedoksi asianosaiselle ja muille toimitukseen kutsutuille.
Katselmuksen julkisuus
Katselmus on julkinen. Viranomainen voi rajoittaa yleisön pääsyä katselmukseen, jos yleisön pääsyn rajoittaminen on tarpeen asian laadun tai katselmuksen kohteena olevan toiminnan luonteen vuoksi. Katselmusta ei saa toimittaa kotirauhan piiriin kuuluvissa tiloissa, ellei laissa erikseen toisin säädetä.