Valituskelpoinen on päätös, jolla asia on ratkaistu tai jätetty tutkimatta. Valituskelpoiseen päätökseen on liitettävä valitusosoitus.
Valitusoikeus on sekä myönteisestä että kielteisestä ratkaisusta. Valitusoikeus on olemassa silloinkin, kun päätös on täysin hakijan vaatimusten mukainen.
Pelkästään päätöksen perusteluihin ei kuitenkaan saa hakea muutosta, vaan muutosta on vaadittava myös päätöksen lopputulokseen.
Valituskelpoisuuden edellytyksenä on lisäksi, että laissa ei ole säädetty valituskieltoa. Jos päätöksestä valittaminen on kielletty erityisen säännöksen nojalla, on päätöksessä ilmoitettava säännös, johon valituskielto perustuu.
Päätös voi olla valituskelpoinen vain osittain. Jos valitusoikeutta on rajoitettu, tulee sen käydä ilmi päätöksessä olevasta valitusoikeuden rajoituksesta. Muilta osin päätös on valituskelpoinen ja päätöksen liitteenä on valitusosoitus.
Virheellinen valitusosoitus ei luo valitusoikeutta tai poista valitusoikeuden rajoituksia.
Esimerkkejä: Päätöksen valituskelpoisuus
• Valitusoikeutta ei ole muutoksenhakuelimen palauttamispäätöksestä tai siirtopäätöksestä, koska tällainen päätös ei sisällä asiaratkaisua.
• Valitusoikeutta ei ole eläkelaitoksen oikaisuvaatimuksen yhteydessä antamasta väliaikaisesta päätöksestä.
• Kun TELK on hylännyt vaatimuksen täyden työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisestä, pysyttänyt eläkelaitoksen päätöksen osatyökyvyttömyyseläkkeen myöntämisestä ja palauttanut asian eläkelaitokselle tutkittavaksi eläkkeen määrän osalta, TELK:n päätöksestä on oikeus valittaa muilta osin kuin asian palauttamisen osalta. Kun eläkelaitos on palautuksen jälkeen antanut oman päätöksensä, on siitä oikeus valittaa ainoastaan eläkkeen määrän osalta.
• Kun VakO on päätöksessään ottanut kantaa työkyvyttömyyseläkeoikeuteen eikä ole lausunut eläkkeen määrästä, asia palautuu eläkelaitokseen, joka antaa päätöksen eläkkeen määrästä. Koska eläkeoikeus on ratkaistu lainvoimaisesti VakO:n päätöksellä, valitusoikeus on eläkelaitoksen antamasta päätöksestä ainoastaan siltä osin kuin sillä on ratkaistu eläkkeen määrä.
• Ilmoitus kieltäytyä palvelutoiminnasta, joka ei ollut viranomaistoimintaa, ei sisältänyt sellaista hallintoasiassa annettua päätöstä, josta HLL:n 1 §:n, 4 §:n ja 5 §:n 1 momentin nojalla saa valittaa. Näin ollen KHO kumosi ja poisti hallinto-oikeuden antaman päätöksen ja jätti hallinto-oikeudelle tehdyn valituksen tutkimatta. (KHO:2000:3410, päätöslyhennelmä ei ole Säädöspalvelussa)