Muutoksenhakuaika on 30 päivää siitä päivästä lukien, jona asianosainen on saanut tiedon eläkelaitoksen, Eläketurvakeskuksen tai TELK:n päätöksestä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7. päivänä sen päivän jälkeen, jona päätös on postitettu hänen ilmoittamaansa osoitteeseen, jos muutoksenhaun yhteydessä ei muuta näytetä. Vaikka muutoksenhakuaika alkaa kulua päätöksen tiedoksisaannista, tiedoksisaantipäivää ei kuitenkaan lasketa mukaan muutoksenhakuaikaan eli muutoksenhakuaika alkaa tiedoksisaantipäivää seuraavasta päivästä (MääräaikaL 2 §).
Väärinkäsitysten välttämiseksi muutoksenhakuajaksi on syytä laskea sekä päätöksen postitusaika että muutoksenhakuaika (7 + 30 päivää) siitäkin huolimatta, että muutoksenhakija on maininnut aiemman ajankohdan tiedoksisaantipäiväksi.
Jos päätös on annettu tiedoksi tavallisella sähköisellä tiedoksiannolla, päätös katsotaan annetun tiedoksi 3. päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.
Tiedoksisaannista käytettäessä saantitodistusmenettelyä, sijaistiedoksiantoa tai yleistiedoksiantoa on omat säännöksensä.
Asianosainen voi osoittaa saaneensa tiedon päätöksestä myös säädettyä tiedoksisaantiaikaa myöhemmin. Tällöin hänen on esitettävä perusteltu selvitys ja myös jollain tavoin todennettava tiedoksisaantiajankohdan myöhentyminen (esim. matkaliput, sairaalalasku, sähköisen asiointipalvelun lokitiedot ym.).
Ulkomailla oleskelu ja päätöksen lähettäminen virheelliseen osoitteeseen siirsivät tiedoksisaantiajankohtaa myöhemmäksi.
Asianosainen voi myös osoittaa, ettei hän ole lainkaan saanut tietoa päätöksestä. Tällöin hänelle lähetetään uusi asiakirja valitusosoituksineen ja muutoksenhakuaika alkaa kulua uuden valitusosoituksen tiedoksisaannista.
Asianosaisen katsottiin saaneen tiedon hänelle poste restante -osoitteeseen lähetetystä päätöksestä 7. päivänä sen jälkeen, kun päätös oli postitettu, kun posti ei ollut palauttanut päätöstä lähettäjälle (KKO:2008:26, päätöslyhennelmä ei ole Säädöspalvelussa).
Muutoksenhakuajan alkaminen edellyttää myös sitä, että päätös annetaan tiedoksi oikealle taholle.
Henkilö oli käyttänyt oikaisuvaatimusmenettelyssä asiamiehenä asianajajaa. Asiamies oli oikaisuvaatimuksessa pyytänyt, että annettava päätös toimitetaan hänelle. Päätös oli kuitenkin lähetetty asianomaiselle eikä asiamiehelle. Muutoksenhakuaika ei alkanut kulua päätöksen tiedoksi antamisesta päämiehelle, vaan tiedoksiannosta asiamiehelle (KHO 2003 T 3024, päätöslyhennelmä ei ole Säädöspalvelussa).
Viranomaisen tietoon asian katsotaan tulleen päätöksen saapumispäivänä.
Eläkelaitoksen katsottiin saaneen tiedon eläkelautakunnan päätöksestä eläkelaitoksen saapumisleiman päivänä.
Sähköisesti lähetetty päätös katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Jos saapumisajankohdasta ei saada selvitystä sen johdosta, että viranomaisen käyttämä sähköinen tiedonsiirtomenetelmä on ollut epäkunnossa tai poissa käytöstä taikka selvitystä ei muusta vastaavasta syystä voida esittää, päätös katsotaan saapuneeksi sinä ajankohtana, jona se on lähetetty, jos lähettämisajankohdasta voidaan esittää luotettava selvitys.
Määräajan laskeminen
Muutoksenhakuaikaa laskettaessa noudatetaan soveltuvin osin lakia säädettyjen määräaikain laskemisesta (150/1930, MääräaikaL).
Muutoksenhakuaikaan sovelletaan muun muassa määräaikalain 5 §:ää, jossa säädetään, että jos määräajan viimeinen päivä on
- pyhäpäivä
- itsenäisyyspäivä
- vapunpäivä
- joulu- tai juhannusaatto tai
- arkilauantai,
valituksen saa toimittaa vielä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Tiedoksisaantia koskevan määräajan laskemiseen ei sovelleta määräaikalakia. Muutoksenhakuaikaa ei voida pidentää niin sanotusti kahteen kertaan siirtämällä sekä tiedoksisaantia että valituksen tekemiselle laskettavaa määräaikaa määräaikalain mukaisesti esimerkiksi viikonlopun yli seuraavalle arkipäivälle.
Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan valituksen on saavuttava eläkelaitokselle viimeistään muutoksenhakuajan viimeisenä päivänä ennen aukioloajan päättymistä (MääräaikaL 6 §).
Valituksen toimitustavasta riippumatta valitus on toimitettava perille ajoissa. Niin postitse kuin esimerkiksi telekopiona tai sähköpostina toimitetun valituksen tulee olla saapunut eläkelaitokselle ennen aukioloajan päättymistä. Alkuperäinen valituskirjelmä voidaan tarvittaessa toimittaa muutoksenhakuajan jälkeen.
Muutoksenhakuajan viimeisenä päivänä virka-ajan jälkeen telefaksina saapunut valitus jätettiin myöhään tehtynä tutkimatta. (VakO 8343/95 ja 6154/94, päätöslyhennelmät eivät ole Säädöspalvelussa)
ELK otti tutkittavaksi muutoksenhakuajan päättymispäivänä klo 16.54 telekopiona toimitetun valituksen, kun muutoksenhakija oli lausunnossaan todennut lähetyslaitteen kellon olleen kesäajassa ja että kellonaika kopioituu lähetykseen lähetettävästä laitteesta. Lausunnon liitteenä oli teknisen sihteerin antama todistus asiasta. (ELK 0407/03, päätöslyhennelmä ei ole Säädöspalvelussa)
Muutoksenhakuajan viimeisenä päivänä eläkelaitoksen aukioloajan päättymisen jälkeen saapunut valitus jätettiin myöhään tehtynä tutkimatta. Koska eläkelaitoksen aukioloaika oli tavanomainen yrityksen aukioloaika, ei täsmällisten kellonaikojen puuttumista valitusosoituksesta voitu tässä tapauksessa pitää syynä tutkia valitus.
Muutoksenhakuajan jälkeen tullut valitus
Jos valitus on saapunut asianomaiselle eläkelaitokselle, Eläketurvakeskukselle, TELK:lle tai VakO:lle muutoksenhakuajan jälkeen, valitus voidaan tästä huolimatta ottaa tutkittavaksi, jos myöhästymiseen on ollut painava syy.
Muutoksenhakuelin tutkii, onko myöhästymiseen ollut painavia syitä. Muutoksenhakijalla on pääsääntöisesti näyttövelvollisuus siitä, että valituksen myöhästyminen on johtunut painavista syistä.
Esimerkkejä: Painavia ja ei-painavia syitä valituksen myöhästymiseen
Ruotsissa vakituista asuntoa vailla olevalla henkilöllä katsottiin olleen painava syy ja myöhässä tullut valitus tutkittiin.
Kirjattuna lähetetty, mutta lakon vuoksi myöhässä saapunut valitus tutkittiin.
Sairautta ei hyväksytty painavaksi syyksi ja myöhässä saapunut valitus jätettiin tutkimatta.
Asianajajan viivyttelyä ei pidetty painavana syynä valituksen myöhästymiseen.
Painavana syynä valituksen myöhästymiseen ei pidetty kielitaidon puutetta, kun kyse oli Suomessa yritystoimintaa harjoittavasta henkilöstä ja valitusasia liittyi hänen toiminnastaan aiheutuvien lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseen (ELK 3509/02 ja 3510/02, päätöslyhennelmät eivät ole Säädöspalvelussa).