Valitukselle ei ole asetettu tarkkoja vaatimuksia muodon ja sisällön suhteen. Hallintolainkäyttölaissa on kuitenkin lueteltu seuraavia vaatimuksia valitukselle:
1. Valitus on tehtävä kirjallisesti
Vaatimuksen kirjallisesta muodosta täyttää myös sähköinen asiakirja.
Kirjallisena valituksena pidetään näin ollen myös valitusta, joka on lähetetty
- telekopiona (faksi)
- telepalvelulla, kuten sähköisellä lomakkeella
- sähköpostilla
- sähköisen tietojärjestelmän käyttöoikeuden avulla
- muulla sähköiseen tekniikkaan perustuvalla menetelmällä, jossa tieto välittyy langatonta siirtotietä tai kaapelia pitkin (ei kuitenkaan puheluna) ja joka voidaan tarvittaessa tallentaa kirjalliseen muotoon.
Jos eläkelaitos tarjoaa mahdollisuuden sähköiseen asiointiin, sen on huolehdittava riittävästä tietoturvallisuudesta.
2. Valitus on osoitettava valitusviranomaiselle
3. Valituksen sisältö
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon muutosta haetaan
- miltä kohdin muutosta haetaan
- mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet muutosvaatimuksille.
Asian käsitteleminen valituksena edellyttää jonkinlaista muutosvaatimusta tai ainakin sellaiseksi tulkittavaa ilmoitusta. Käytännössä valitukseksi riittää kirje, jossa muutoksenhakija ilmoittaa olevansa tyytymätön päätökseen. Asian käsittelyn ja ratkaisun kannalta on kuitenkin tärkeää, että muutoksenhakija esittää riittävän selvästi myös ne tosiasialliset syyt, joihin hänen vaatimuksensa perustuu. Muutoksenhaun perusteet olisi hyvä osoittaa asiakirjoilla.
4. Valituksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja yhteystiedot
Valituksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi, kotikunta sekä postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.
Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös hänen nimensä, osoitetietonsa ja kotikuntansa.
Asiasta riippuen valituksen yksilöimiseksi saatetaan tarvita tarkempiakin tietoja, kuten esimerkiksi perhe-eläketapauksessa edunjättäjää koskevia tietoja.
5. Muutoksenhakijan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus
Valituksessa on oltava muutoksenhakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehensä omakätinen allekirjoitus. Myös sähköinen allekirjoitus täyttää allekirjoitusvaatimuksen.
Allekirjoitusvaatimuksen täyttää vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä allekirjoituksista annetun lain (617/2009) 5 §:n 2 momentissa tarkoitettu sähköinen allekirjoitus. Mainitun lain 5 §:n 2 momentin mukaan kehittynyt sähköinen allekirjoitus perustuu laatuvarmenteeseen ja on luotu turvallisella allekirjoituksen luomisvälineellä. Esimerkiksi sähköinen henkilökortti (HST-kortti) täyttää nämä vaatimukset. Säännöksen mukaan sähköiseltä allekirjoitukselta ei tule kuitenkaan evätä oikeusvaikutuksia yksinomaan sen vuoksi, että se on tehty muulla kuin säännöksessä mainitulla tavalla.
Jos asianosainen toimittaa valituksen sähköisesti esimerkiksi telekopiona tai sähköpostitse ja jos valituksessa on tiedot lähettäjästä eikä valituksen alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä, eläkelaitoksen ei tarvitse lähettää valitusta täydennettäväksi omakätisellä eikä sähköisellä allekirjoituksella. Alkuperäisyydellä tarkoitetaan tietoa lähettäjästä ja eheydellä asiakirjan säilymistä muuttumattomana.
Oikeuskäytännössä VakO on katsonut että, sähköpostitse toimitettu valitus tuli tutkia, vaikka valituskirjelmää ei ollut täydennetty allekirjoituksella. Valituskirjelmässä oli tiedot lähettäjästä eikä kirjelmän alkuperäisyyttä ja eheyttä ollut syytä epäillä.
Eläkelaitos voi kuitenkin pyytää allekirjoituksen, jos esimerkiksi telekopion lähetysnumeron perusteella on syytä epäillä valituksen aitoutta. Tällöin muutoksenhakuelimelle toimitettaviin asiakirjoihin liitetään
- telekopiona tai sähköpostitse tullut valituskirjelmä ja
- allekirjoituksella täydennetty valituskirjelmä.
6. Valituksen liitteet
Valitukseen on liitettävä:
- päätös, johon muutosta haetaan joko alkuperäisenä tai jäljennöksenä
Valitukseen on liitettävä mukaan koko päätös, vaikka muutosta haettaisiin vain päätöksen johonkin osaan. Käytännössä muutoksenhakuelimet ovat kuitenkin tutkineet sellaisetkin valitukset, joihin ei ole liitetty valituksenalaista päätöstä.
- asiakirjat, joihin muutoksenhakija vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aiemmin toimitettu eläkelaitokselle
Jos valituksen perusteena olevat selvitykset ovat jo viranomaisen tiedossa, riittää, että niihin viitataan.
- tietyissä tilanteissa valtakirja
Jos muutoksenhakija käyttää asiamiestä, valitukseen on lähtökohtaisesti liitettävä valtakirja. Jos asiamiehenä toimii asianajaja tai yleinen oikeusavustaja, hänen ei tarvitse esittää valtakirjaa, jollei niin erikseen määrätä. Luvan saaneelta oikeudenkäyntiavustajalta (ns. lupalakimies) edellytetään muutoksenhakuasioissa valtakirjaa, sillä häntä ei rinnasteta hallintolainkäyttölain asiamiehen valtuutusta koskevassa säännöksessä tarkoitettuun asianajajaan tai yleiseen oikeusavustajaan.
Jos valitus toimitetaan sähköisesti ja asiakirjassa on selvitys asiamiehen toimivallasta, asiamiehen ei tarvitse toimittaa valtakirjaa. Eläkelaitos voi kuitenkin määrätä valtakirjan toimitettavaksi, jos sillä on aihetta epäillä asiamiehen toimivaltaa tai sen laajuutta.
- tarvittaessa todisteet siitä, minä päivänä päätös on saatu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.
Jos muutoksenhakija katsoo, että hän sai tiedon valituksenalaisesta päätöksestä laissa säädettyä tiedoksisaantiaikaa myöhemmin, hänen on hyvä liittää valitukseen selvitys asiasta. Samoin tulee menetellä tilanteessa, jossa asianosainen toimittaa valituksen myöhässä, mutta katsoo siihen olevan painava syy. Lisäselvitystä voi toimittaa myöhemminkin.
Eläkelaitoksen on hyvä säilyttää kirjekuori, jossa valitus on toimitettu. Jos asianosaisen toimittamaan aineistoon sisältyy kirjekuori, jossa hän on saanut päätöksen tiedoksi, myös tämä kuori on hyvä säilyttää. Kirjekuorten postileiman päivämäärän avulla voidaan tarvittaessa selvittää tiedoksisaannin ja valituksen toimittamisen ajankohta. Kirjekuoret tulee liittää asiakirjoihin ja toimittaa muutoksenhakuasian yhteydessä muutoksenhakuelimelle.
Puutteellisen valituksen täydentämismenettely
Jos valitus on puutteellinen, muutoksenhakuelimen on varattava muutoksenhakijalle tilaisuus täydentää sitä, ellei täydentäminen ole asian käsittelyn kannalta tarpeetonta.
Muutoksenhakuelin asettaa valituksen täydentämiselle kohtuullisen määräajan ja samalla ilmoittaa, millä tavalla valitus on puutteellinen.
Hallintolainkäyttölain asiakirjan täydentämismenettely vastaa hallintomenettelyssä sovellettavaa hallintolain 22 §:n säännöstä asiakirjassa olevan puutteen poistamisesta. Kun eläkelaitos kehottaa muutoksenhakijaa täydentämään valitusta, silloin sovelletaan HL:n 22 §:ää.