Työeläkelaitoksen liikaa maksama eläke voidaan periä eläkkeestä
Jos Suomen työeläkelaitos on maksanut eläkettä perusteetta tai liian suurena, liikamaksu voidaan periä
- takautuvasta tai
- maksussa olevasta eläkkeestä.
Työeläkkeen liikamaksun takaisinperintä takautuvasta eläkkeestä
Jos teoreettinen laitos on maksanut eläkettä liikaa, se tekee Eläketurvakeskuksen UM-osastolle regressi-ilmoituksen. Eläketurvakeskuksen UM-osasto merkitsee EU-eläkehakemuslomakkeeseen eläkelaitoksen pyynnön, jotta toisen EU-maan eläkelaitos pidättää mahdollisesti takautuvasti maksettavaksi tulevan eläkkeen.
Kun liikaa eläkettä maksanut eläkelaitos saa tiedon toisen EU-maan takautuvista eläkkeistä, sen on 2 kuukauden kuluessa ilmoitettava liikaa maksamansa määrä takautuvan eläkkeen maksavalle EU-maan laitokselle. Tämän EU-maan laitoksen on siirrettävä takautuvasta eläkkeestä vähennetty määrä liikaa eläkettä maksaneelle työeläkelaitokselle. Jos takautuvan eläkkeen maksava laitos ei saa ilmoitusta 2 kuukauden määräajassa, se maksaa viipymättä takautuvan eläkkeen eläkkeenhakijalle.
Työeläkkeen liikamaksun takaisinperintä maksussa olevasta eläkkeestä
Jos eläkkeen liikamaksua ei saada perittyä kokonaan toisen EU-maan takautuvasta eläkkeestä, eläkelaitos voi periä liikamaksun myös toisen EU-maan maksussa olevasta eläkkeestä.
Ensisijaisesti eläkelaitos kuitenkin perii liikamaksun omasta maksussa olevasta eläkkeestä. Jos tämä ei ole mahdollista, voidaan liikamaksua yrittää periä toisen maan vastaisista eläke-eristä, jos se on mahdollista myös tämän maan kansallisten säännösten mukaan.
Suomen työeläkeläkelaitos voi pyytää eläkkeen liikamaksun kuittaamista vain toisen EU-maan työeläkkeestä.
Muiden sosiaalivakuutusetuuksien ja toimeentulotuen liikamaksuja voidaan periä toisen EU-maan eläkkeestä
Myös muita sosiaalivakuutusetuuksia ja sosiaaliavustusta (Suomessa sosiaaliavusuksella tarkoitetaan toimeentulotukea) voidaan periä toisen EU-maan eläkkeestä. Muiden sosiaalivakuutusetuuksien perintä on mahdollista vain kansallisessa lainsäädännössä asetettujen edellytysten ja rajoitusten mukaisesti.
Suomen työeläkelainsäädännön mukaan muiden sosiaalivakuutusetuuksien ja toimeentulotuen liikamaksu voidaan periä ainoastaan takautuvasta eläkkeestä. Näitä etuuksia ei ole mahdollista periä maksussa olevasta toisen EU-maan eläkkeestä.
Jos Kela, työttömyyskassa tai kunnan sosiaalitoimi on maksanut etuuksia eläkkeenhakijalle takautuvasti samalle ajalle kuin hänelle myönnetään eläkettä toisesta maasta, ne voivat esittää vaateen myönnettyyn takautuvaan eläkkeeseen kyseiselle ajalle.
Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan jo annettu toimeentulotuki voidaan periä ainoastaan takautuvasta eläkkeestä ja vain silloin, jos etuus on annettu odotettavissa olevaa eläkettä vastaan.
Muun etuuden liikamaksun takaisinperintä takautuvasta eläkkeestä
Kelan maksamat etuudet
Regressi voi koskea seuraavia Kelan maksamia etuuksia:
- sairauspäiväraha
- työmarkkinatuki
- työttömyyspäiväraha
- koulutuspäiväraha
- koulutustuki (julkisesta työvoimapalvelusta annettu laki)
- kuntoutusraha.
Eläketurvakeskuksen UM-osasto saa näistä Kelan maksamista etuuksista tiedon koneellisesti.
Kelan maksamaa hoitotukea, vammaistukea, opintotukea ja asumistukea ei regressoida. Myöskään aikuiskoulutuksen ajalta maksettavaa verotonta ylläpitokorvausta ei voida regressoida.
Eläketurvakeskuksen UM-osasto saa näistä Kelan maksamista etuuksista tiedon koneellisesti.
Työttömyyskassojen maksamat etuudet
Regressi voi koskea työttömyyskassojen maksamaa
- työttömyyspäivärahaa
- koulutustukea
- koulutuspäivärahaa.
Näitä etuuksia koskevista vaatimuksista tulee ilmoittaa Eläketurvakeskuksen UM-osastolle kirjallisesti.
Työttömyyskassojen maksamaa vuorottelukorvausta ei voida regressoida.
Kunnan sosiaalihuollon maksama etuus
Jos kunta on myöntänyt henkilölle toimeentulotukea toimeentulotukilain 23 §:n perusteella ennakkona odotettavissa olevaa eläkettä vastaan, se on mahdollista periä takaisin ulkomaan eläkkeestä. Kunnan vaateen on perustuttava eläkehakemuksen vireille tulon jälkeiseen aikaan. Tällöin noudatetaan myös kansallisen lainsäädännön etuuksien ajallista vastaavuutta koskevia säännöksiä.
Kuntien on esitettävä Eläketurvakeskuksen UM-osastolle erikseen kirjallisesti vaade, jos eläkkeenhakijalle on maksettu toimeentulotukea ja se halutaan periä takaisin ulkomaan takautuvasta eläkkeestä.
Ulkomaan takautuvan eläkkeen maksaminen ja jakaminen
Yleensä ulkomaan eläkelaitos maksaa eläkkeen liikamaksua koskevan regressi-ilmoituksen vuoksi takautuvan eläkkeen regressivaateiden mukaisesti Suomeen Eläketurvakeskuksen tilille. Eläketurvakeskuksen UM-osasto hoitaa liikamaksun jakamisen molemmille eläkejärjestelmille ja muille vaateita esittäneille tahoille, jotta Suomen lainsäädännössä määriteltyä ensisijaisuusjärjestystä pystytään noudattamaan.
Eläketurvakeskuksen ollessa yhteyslaitos takautuvasta eläkkeestä maksetaan ensisijaisesti työeläkelaitoksen regressivaatimus. Tämän jälkeen maksamisjärjestys määräytyy seuraavasti:
- Kelan vaade
- työttömyyskassan vaade
- kunnan sosiaalilautakunnan vaade
- eläkkeenhakija.
Kun toinen EU-maa ilmoittaa takautuvasti maksettavasta eläkkeestä Eläketurvakeskuksen UM-osastolle, on UM-osaston 2 kuukauden kuluessa ilmoitettava Suomen liikaa maksama etuuden määrä takautuvan eläkkeen maksavalle laitokselle.
Takautuvan eläkkeen maksavan laitoksen on siirrettävä takautuvasta eläkkeestä vähennetty määrä Eläketurvakeskuksen UM-osastolle, joka puolestaan tilittää sen etuutta liikaa maksaneelle laitokselle. Jos takautuvan eläkkeen maksava laitos ei saa ilmoitusta liikamaksun määrästä määräajassa, se maksaa viipymättä takautuvan eläkkeen eläkkeenhakijalle.
Ruotsi on katsonut, että se ei voi maksaa sairaus- ja työttömyyspäivärahaa koskevia regressejä Suomeen. Ruotsin työkyvyttömyyseläkelainsäädännön mukaan takautuvasta eläkkeestä Ruotsissa kansallisesti vähennetään sairausvakuutus- ja työttömyyspäivärahan määrä ja eläkettä maksetaan vain ylittävältä osalta.
Vastaavasti Ruotsi ei pyydä suomalaisia eläkelaitoksia regressoimaan takautuvaa eläkettä Ruotsin sairaus- tai työttömyyspäivärahan johdosta. Ruotsin tulkinnan vuoksi Kela ja työttömyyskassat joutuvat perimään liikaa maksetut määrät suoraan eläkkeensaajalta.
Liikamaksun perintäpyynnöt ja vastaukset sähköisen tietojenvaihdon siirtymäaikana
Kun EU-maissa siirrytään sähköiseen tietojenvaihtoon, takautuvien ja maksussa olevien etuuksien perintäpyynnöt hoidetaan erillisillä sähköisillä rakenteisilla asiakirjoilla eli SED:eillä (Structured Electronic Documents).
Nykyiset eläkehakemusprosessia koskevat E-lomakkeet eivät sovellu, jos
- eläkettä liikaa maksanut työeläkelaitos haluaa periä takaisin maksamansa liikamaksun kuittaamalla toisen EU-maan maksussa olevasta eläkkeestä ja
- menettely käynnistyy vasta eläkehakemusprosessin jälkeen
Perintävaateesta ilmoitetaan toiseen EU-maahan esimerkiksi R-001 SED:in paperisella tulosteella taikka E 001-lomakkeella, jos
- takautuva eläke ei riitä kattamaan etuuden liikamaksua ja
- sitä ei saada perittyä Suomen vastaisista eristä
Siirtymäaikana laitosten tulee suostua vastaanottamaan pyynnöt sekä E-lomakkeilla että SED:eillä. Vastauksissaan laitokset voivat siirtymäaikana valita, kumpia haluavat käyttää. Sähköisen tietojenvaihdon siirtymäaikana Suomessa käytetään vielä pääasiassa E-lomakkeita eikä sähköisten SED:ien paperiversioita.