Toisinaan voi jälkikäteisesti tulla ilmi seikkoja, joiden olisi tullut alun perin vaikuttaa Suomen eläkkeen määrään.
Missä tilanteissa EU-eläkepäätöksen oikaisu tulee kysymykseen?
Eläkkeen laskennassa tulee huomioida muidenkin maiden vakuutuskaudet ja laskea eläke myös EU-säännöin, vaikka näissä muissa maissa eläkkeen saamisen edellytykset eivät vielä olisikaan täyttyneet.
Lainvoimainen EU-eläkepäätös tulee oikaista esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Suomesta on myönnetty vanhuuseläke, joka on laskettu ottaen huomioon ainoastaan kansalliset säännökset. Myöhemmin henkilö hakee ulkomaan eläkettä, jolloin toisen EU-maan vakuutuskausien perusteella eläkelaitos huomaa, että eläkkeen saaja on työskennellyt korotettuun karttumaan oikeuttavan ikäisenä toisessa maassa. Eläkelaitos oikaisee vanhuuseläkkeen määrän (suuremmaksi) sen alkuperäisestä myöntämisajankohdasta lukien ja antaa asiasta valituskelpoisen päätöksen. Koska korotettu karttuma tulee ottaa huomioon eläkkeessä alusta lähtien, kyseessä ei ole EU-eläkkeen tarkistaminen, vaan lainvoimaisen päätöksen oikaisu.
- Henkilö hakee eläkettä yhtä aikaa Suomesta ja toisesta jäsenmaasta samasta ajankohdasta lukien. Eläkelaitos antaa päätöksen, joka tulee lainvoimaiseksi. Toinen jäsenvaltio hylkää eläkehakemuksen, koska työskentely toisessa jäsenmaassa on kestänyt alle 12 kuukautta. Eläkelaitos oikaisee päätöksensä alkuperäisestä alkamisajankohdasta lukien siten, että se ottaa laskennassa huomion toisen jäsenmaan alle 12 kuukauden työskentelyn ja antaa asiasta valituskelpoisen päätöksen. Kysymys ei ole toisen EU-maan eläkkeeseen liittyvästä muutoksesta, jonka perusteella eläke tarkistettaisiin, vaan Suomen eläke tulee oikaista alusta lähtien.