Som företagare enligt FöPL betraktas även personer som bedriver företagsverksamhet som yrkesutövare eller med privat firma.
Som företagare betraktas också
- maken och
- • företagarens eller makens barn som bor i samma hushåll och som arbetar utan lön i företagsverksamheten.
De ska också ha en FöPL-försäkring, om de övriga förutsättningarna enligt FöPL finns.
I dessa fall anses familjen arbeta för sin gemensamma räkning och inte för något bolags räkning.
En enskild yrkesutövare eller firmainnehavare kan inte betala avdragsgill lön till sig själv eller sin make. Därför kan företagarens make inte försäkras enligt lagarna om pension för arbetstagare. Om ett barn får lön för sitt arbete, försäkras barnet enligt en pensionslag som gäller arbetstagare.
Som make betraktas även en sambo, även om samborna inte har ett gemensamt barn men de (en man och en kvinna) bor i ett gemensamt hushåll i äktenskapsliknande förhållanden. Begreppet familjemedlem överensstämmer således med begreppet företagarens familjemedlem som arbetar i ett aktiebolag.
Mera
Exempel
Tony arbetar som personal trainer-företagare och har en firma. Tonys fru arbetar i med kontorsuppgifter i företaget. Båda ska teckna en FöPL-försäkring, om företagarverksamheten fortgår minst fyra månader och deras arbetsinsatser är så betydande att den nedre gränsen för arbetsinkomst enligt FöPL överskrids.
Försäkring av delägare i ett oskiftat dödsbo
Delägare i ett oskiftat dödsbo efter en firmainnehavare eller näringsidkare försäkras enligt ArPL, om
• delägaren arbetar i företagsverksamheten och
• delägaren får lön för sitt arbete.
Huruvida dödsbodelägare omfattas av ArPL bedöms från och med dagen efter dödsdagen.
Om dödsbodelägaren redan från förut var FöPL-försäkrad för samma företagarverksamhet, fortsätter FöPL-försäkringen och delägare försäkras inte enligt ArPL.
Mera
Före en ändring av ärvdabalken 1.11.2004 var en delägare i ett dödsbo tydligare ansvarig för dödsboets skulder och försäkrades därför enligt FöPL.
Om en sådan delägare i ett dödsbo fortfarande har en FöPL-försäkring, korrigeras försäkringen inte retroaktivt om den som saken gäller inte kräver det. Om försäkringen korrigeras retroaktivt, kan det göras för högst det innevarande året och de tre föregående kalenderåren.