Bolagsmän i öppet bolag och kommanditbolag
Som försäkringsskyldiga företagare enligt FöPL betraktas
- bolagsmän i öppet bolag och
- ansvariga bolagsmän i kommanditbolag som
- personligen ansvarar för bolagets förpliktelser och åtaganden.
Försäkring av bolagsmäns familjemedlemmar
Bolagsmäns familjemedlemmar som arbetar i det öppna bolaget eller kommanditbolaget betraktas inte som företagare enligt FöPL, om familjemedlemmen inte själv är bolagsman i det öppna bolaget eller ansvarig bolagsman i kommanditbolaget.
Om det betalas lön till familjemedlemmen, försäkras han eller hon enligt ArPL. Om en familjemedlem arbetar utan lön eller endast tar ut kapitalinkomst, står han eller hon utanför arbetspensionsskyddet.
Försäkring av tyst bolagsman
Tysta bolagsmän i kommanditbolag betraktas inte som företagare enligt FöPL: Om det betalas lön till en tyst bolagsman i ett kommanditbolag, försäkras bolagsmannen enligt ArPL. Tysta bolagsmän som arbetar utan lön eller endast tar ut kapitalinkomst står utanför arbetspensionsskyddet.
Oskiftat dödsbo efter en ansvarig bolagsman
Delägare i ett oskiftat dödsbo efter en ansvarig bolagsman i ett kommanditbolag eller en bolagsman i ett öppet bolag försäkras enligt ArPL, om
- delägaren arbetar i företagsverksamheten och
- delägaren får lön för sitt arbete.
Om dödsbodelägaren redan från förut är FöPL-försäkrad för samma företagsverksamhet, fortsätter FöPL-försäkringen och delägaren försäkras inte enligt ArPL.
Innan ärvdabalken ändrades 1.11.20014 var en dödsbodelägare tydligare ansvarig för dödsboets skulder och försäkrades därför enligt FöPL. E.
Om en sådan dödsbodelägare fortfarande har en FöPL-försäkring, rättas försäkringen inte retroaktivt, om parten inte kräver det. Om försäkringen rättas retroaktivt, kan det göras för högst det innevarande året och de tre närmast föregående åren.
Indirekt bestämmanderätt
En försäkringsskyldighet enligt FöPL kan också uppkomma genom indirekt bestämmanderätt.
Som företagare betraktas enligt FöPL även en person som ensam eller tillsammans med sina familjemedlemmar äger mer än hälften av en sammanslutning eller motsvarande bestämmanderätt i en sammanslutning som är ansvarig bolagsman i ett kommanditbolag eller bolagsman i ett öppet bolag där personen arbetar.
Indirekt bestämmanderätt kan också uppstå genom annat än ett aktiebolag.
Exempel: VakOn päätös 30.1.1990, 1482/89, 1483/89, Tämä vielä liitoksena ennen julkaisua