Kuvat vielä kääntämättä.
Voimassa 28.04.2015 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 28.04.2015 Julkisuus: Julkinen
Kuvat vielä kääntämättä.
När en persons ägarandel beräknas beaktas även ett indirekt ägande via andra företag eller sammanslutningar.
Med företag avses t.ex. aktiebolag eller andelslag. Med sammanslutning avses t.ex. öppna bolag och kommanditbolag. Begreppen är desamma i beskattningen.
Indirekt ägande kan alltså uppstå förutom genom aktiebolag också genom öppna bolag, kommanditbolag, andelslag eller motsvarande utlandska samfund och sammanslutningar.
För att sådant ägande via ett mellanbolag ska beaktas förutsätts att personen som arbetar i ledande ställning i aktiebolaget eller sammanslutningen
• ensam eller tillsammans med sina familjemedlemmar äger mer än hälften av mellanbolaget eller innehar en motsvarande bestämmanderätt i det
• själv äger minst en aktie eller motsvarande bestämmanderätt i mellanbolaget, men då krävs inte att personen dessutom äger minst en aktie i det företag där han eller hon arbetar.
Personen omfattas av FöPL, om han eller hon ensam har mer än 50 procents bestämmanderätt i mellanbolaget och mellanbolaget äger mer än 30 procent av det företag där personen arbetar.
Personen omfattas av FöPL, om han eller hon ensam har mer än 50 procents bestämmanderätt i mellanbolaget och mellanbolaget äger mer än 50 procent av det företag där personen arbetar.
Ägarandelarna i mellanbolaget och det bolag där personen arbetar räknas ihop
En företagare ska teckna en FöPL-försäkring också i det fall att hans eller hennes ägarandel av det bolag där han eller hon arbetar sammanlagt är mer än 30 procent, ägarandelen genom mellanbolaget medräknad. Företagaren ska dock äga minst 50 procent av mellanbolaget eller ha motsvarande bestämmanderätt i det.
En företagare ska teckna en FöPL-försäkring också i det fall att hans eller hennes och familjemedlemmarnas ägarandel av det bolag där han eller hon arbetar sammanlagt är mer än 50 procent, ägarandelen genom mellanbolaget/mellanbolagen medräknad. Föreagaren och familjemedlemmarna ska tillsammans också äga minst 50 procent av mellanbolaget eller ha motsvarande bestämmanderätt i det.
Indirekt ägande som avses i FöPL kan ske genom flera mellanbolag. När ägarandelen räknas, räknas mellanbolagens ägarandelar ihop, förutsatt att företagaren har mer än 50 procents bestämmanderätt i alla mellanbolag.
När ägarandelen enligt FöPL beräknas i fall med mellanbolag beaktas även ägande genom sammanslutningar, dvs. kommanditbolag och öppna bolag.
Om det endast finns en ansvarig bolagsman i ett kommanditbolag, har han eller hon ensam bestämmanderätt i bolaget. Då är det i allmänhet lätt att fastställa den indirekta ägarandelen genom kommanditbolaget, när ägarandelen enligt FöPL beräknas.
Om det finns två eller flera ansvariga bolagsmän i ett kommanditbolag, har var och en av dem rätt att ensam utöva full bestämmanderätt i kommanditbolaget, om annat inte har avtalats. När ägarandelen enligt FöPL beräknas, beaktas således varje ansvarig bolagsmans indirekta ägarandel och bestämmanderätt fullt ut, om annat inte har anförts i ärendet.
Utgångspunkten är alltså att pensionsanstalten inte separat utreder om en ansvarig bolagsmans rättigheter och skyldigheter eventuellt fördelas på ett annat sätt i kommanditbolaget.
Mera
Aktier som ingår i ett dödsbo förvaltas gemensamt av den efterlevande maken och arvingarna och det gemensamma innehavet av aktierna är ofördelat tills boet avvittras och/eller skiftas. Innan avvittring och/eller arvskifte förrättas är det inte möjligt att säga hur stor andel av de aktier som tillhör dödsboet tillkommer var och en av dödsbodelägarna eller den efterlevande maken.
Därför kan pensionsförsäkringen för dödsbodelägarna inte ändras före avvittringen och/eller arvsskiftet, om deras ägarandelar inte ändras av någon annan orsak.
Mera
Exempel:
Kalle och hans son Ville, som inte bodde i samma hushåll, arbetade på Ab. Båda hade en ledande ställning i bolaget. Kalle ägde 50 procent och Ville 25 procent av aktiestocken. Resten, 25 procent, ägdes av Kalles andra son Erik. Erik arbetade inte på bolaget.
Efter Kalles död arbetade Ville fortsättningsvis i en ledande ställning i bolaget. Ville försäkras enligt ArPL åtminstone tills delägarna i Kalles dödsbo, dvs. Ville och Erik skiftar arvet. Först då blir det klart i vem som ärver Kalles aktier. Enbart Kalles död inverkar alltså inte på försäkringavgörandet om Villes arbete.