En pensionstagare kan få pension utan grund till följd av ett fel i pensionsbeslutet.
Ett fel i pensionsbeslutet kan t.ex. bero på att pensionsanstalten har haft felaktiga eller bristfälliga uppgifter när den avgjorde ärendet. Sådana fel är t.ex. att arbetsinkomster eller förmånsgrundande inkomster har anmälts till fel belopp. Felet kan också bero på oriktig tillämpning av en lag.
Återkrav av pension som betalats utan grund förutsätter att det felaktiga beslutet undanröjs. Ett felaktigt pensionsbeslut kan undanröjas antingen med
- pensionstagarens medgivande
- besvärsnämndens för arbetspensionsärenden beslut eller
- FD:s beslut, om besvärsnämndens för arbetspensionsärenden beslut är felaktigt.
Pensionstagarens medgivande till att beslutet undanröjs
Ett felaktigt beslut kan undanröjas, om pensionstagaren ger sitt medgivande till att beslutet undanröjs. Pensionsanstalten ber pensionstagaren eller pensionstagarens företrädare om ett medgivande Medgivandet ska vara
- skriftligt
- specificerat.
Ett specificerat medgivande ska innehålla en tydlig anteckning om att pensionstagaren samtycker till att beslutet undanröjs. Också det beslut som pensionstagaren samtycker till att ska undanröjas, ska specificeras i medgivandet.
I begäran om pensionstagarens medgivande ska pensionsanstalten uppge
- motiveringarna till varför beslutet ska undanröjas
- vilka följder undanröjandet av beslutet har (t.ex. pensionsbeloppet minskar eller återkrävs).
Ansökan om att ett beslut undanröjs
Om en pensionstagare inte samtycker till att ett felaktigt beslut undanröjs, ska pensionsanstalten ansöka om att det felaktiga beslutet undanröjs hos besvärsnämnden för arbetspensionsärenden.
I ansökan om undanröjande ska det bland annat specificeras
- till vilken del beslutet är felaktigt
- vilka grunderna är för ansökan om undanröjande.
Pensionsanstalten kan med ett interimistiskt beslut korrigera pensionen till rätt belopp, om den ansökt om undanröjande av det felaktiga beslutet hos besvärsnämnden för arbetspensionsärenden.
Återkravsbeslut ges efter att beslutet undanröjts och ett rättelsebeslut har getts
Efter att ett felaktigt beslut har undanröjts, ges ett rättelsebeslut om pensionen.
Beslut om återkrav kan ges först efter rättelsebeslutet.
Pension kan betalas till rätt belopp från ingången av den månad som följer på ansökan om undanröjande
Pension kan betalas till rätt belopp från ingången av den månad som följer på ansökan om undanröjande. Ansökan om undanröjande anses har lämnats den dag när ansökan har anlänt till besvärsnämnden för arbetspensionsärenden.
I dessa situationer ger pensionsanstalten ett interimistiskt rättelsebeslut om pensionen.
Besvärsnämnden för arbetspensionsärenden undanröjer inte beslutet
Om besvärsnämnden för arbetspensionsärenden inte undanröjer beslutet, ska pension betalas till det belopp som fastställs i det ursprungliga beslutet.
Till pensionstagaren ska betalas
- den pensionsdel som lämnats obetald för retroaktiv tid och
- dröjsmålsförhöjning.
Ett skrivfel förutsätter inte att beslutet undanröjs
Pensionsanstalten kan rätta ett skrivfel eller ett fel som kan jämställas med ett skrivfel utan att ansöka om att beslutet undanröjs.
I gränsfall ska ett fel i regel betraktas som ett sakfel i beslutet. Rättandet av ett sakfel förutsätter att beslutet undanröjs.
Omständigheterna förändras efter det att beslutet gavs
Pensionstagarens omständigheter kan förändras efter det att beslutet gavs så att pension inte längre borde betalas enligt det givna beslutet.
I samband med ett ändringsbeslut överväger pensionsanstalten att eventuellt återkräva pension som betalats utan grund.
Exempel på förändrade omständigheter
Ett beslut om familjepension behöver inte undanröjas om det dyker upp nya förmånstagare efter det att familjepension beviljats och de övriga förmånstagarnas pensionsandelar minskar. I samband med ett ändringsbeslut övervägs också återkrav av pension som betalats utan grund.
Då en efterlevande make som är under 50 år ingår ett nytt äktenskap betalas ett engångsbelopp till honom eller henne. Om efterlevandepension har betalats utan grund efter att det nya äktenskapet ingicks, kan återkravet skötas genom att kvitta den ogrundat utbetalda pensionen mot engångsbetalningen.
Familjepensionen upphör då
- rätten till efterlevandepension upphör på grund av att den efterlevande maken ingår nytt äktenskap eller dör
- rätten till barnpension upphör när barnet fyller 18 år eller om barnet ges för adoption till annan än förmånslåtarens efterlevande make eller maka eller hans eller hennes nya make eller maka.
Om det dessutom finns andra förmånstagare, granskas familjepensionens belopp och hur familjepensionen ska delas. Ett beslut om familjepension behöver inte undanröjas, även om familjepension skulle ha betalats efter att rätten till pension upphört.
I samband med granskningen av rätten till familjepension kan pensionsanstalten överväga att återkräva pension som betalats utan grund. Pension som betalats ut till en förmånstagare kan inte återkrävas från en annan pensionstagares pension. Om det exempelvis betalats pension utan grund till en efterlevande make, kan pensionen inte återkrävas från barnets pension.