Debitering av företagares arbetspensionsförsäkringsavgift och hur arbetspensionsförsäkringsavgiften förfaller till betalning
Pensionsanstalten debiterar och tar ut företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift. Företagaren kan betala arbetspensionsförsäkringsavgiften i en eller flera delar.
Retroaktiv teckning av en FöPL-försäkring har begränsats till det innevarande och de tre närmast föregående kalenderåren. Det innebär motsvarande tidsbegränsning också för debiteringen av arbetspensionsförsäkringsavgifter. Således kan företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift inte debiteras för mer än det innevarande och de tre närmast föregående kalenderåren.
Om företagaren har tecknat en FöPL-försäkring i ett arbetspensionsförsäkringsbolag, förfaller avgiften till betalning på förfallodagen, som är den 20 i de kalendermånader som företagaren avtalat om med arbetspensionsförsäkringsbolaget. Minst hälften av de avtalade förfallomånaderna ska infalla före augusti.
Om förfallodagen för arbetspensionsförsäkringsavgiften, dvs. den 20 dagen i respektive kalendermånad, är en helgfri lördag, helgdag eller midsommarafton, är förfallodagen undantagsvis följande därpå följande vardag. Detsamma gäller enligt 5 § 2 mom. i lagen om skuldebrev, om förfallodagen eller den sista betalningsdagen är en dag då de betalningssystem som allmänt används vid betalningar mellan bankerna enligt ett meddelande från Finlands Bank som publiceras i författningssamlingen inte är i bruk på grund av ett beslut från Europeiska centralbanken eller Finlands Bank.
När FöPL-försäkringen börjar innefattar den första betalningsposten också arbetspensionsförsäkringsavgiften för den tid före försäkringsavtalet som ska försäkras.
När FöPL-försäkringen upphör, förfaller företagarens arbetspensionsavgift genast till betalning.
Arbetspensionsförsäkringsavgiften har rätt att ändra arbetspensionsförsäkringsavgiftens förfallodag avvikande från avtalet med företagaren, om
- företagaren upprepat har låtit bli att betala arbetspensionsförsäkringsavgiften senast på förfallodagen
- arbetspensionsförsäkringsbolaget har varit tvunget att driva in arbetspensionsförsäkringsavgiften genom utsökning.
I pensionskassornas stadgar finns bestämmelser om hur företagarmedlemmars arbetspensionsförsäkringsavgifter debiteras och förfaller till betalning.
Dröjsmål med och försummelse av arbetspensionsförsäkringsavgiften
Om företagaren inte betalar arbetspensionsförsäkringsavgiften på förfallodagen, fastställs en dröjsmålsränta enligt 4 a § 1 mom. i räntelagen på den försenade betalningen.
I allmänhet har företagaren möjlighet att få anstånd med betalningen av förfallna arbetspensionsavgifter. Även då fastställer pensionsanstalten en dröjmålsränta enligt 4 a § 1 mom. i räntelagen på avgifter som betalas efter förfallodagen.
Om arbetspensionsförsäkringsbolaget kräver det, är företagaren skyldig att betala den ännu obetalda delen av kalenderårets arbetspensionsförsäkringsavgift, även om den annars inte ännu hade förfallit till betalning, om
- företagaren upprepade gånger försummar att betala arbetspensionsförsäkringsavgiften
- företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift är föremål för utsökning.
Företagaren ska ersätta pensionsanstaltens skäliga kostnader för indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgiften. Enligt 10 e § i lagen om indrivning av fordringar har pensionsanstalten rätt att få en 40 euros standardersättning för indrivningskostnaderna av företagaren.
När arbetspensionsavgiften fördröjs, kan pensionsanstalten låta en inkassobyrå eller utsökningsmyndighet driva in fordran.
Företagarens obetalda arbetspensionsförsäkringsavgifter som inte har preskriberats kan drivas in genom kvittning mot företagarens pension.
Företagarens obetalda och preskriberade arbetspensionsförsäkringsavgifter minskar totalarbetsinkomsten, som ligger till grund för pensionen, och minskar således företagarens pension permanent.
Indelning av en försenad arbetspensionsförsäkringsavgift i kapital och dröjsmålsränta
Om företagaren betalar arbetspensionsförsäkringsavgiften för sent, men avgiften inte ännu har gått till tvångsindrivning och den försenade betalningen täcker minst det kapital som ska betalas, använder pensionsanstalten betalningen först till amortering av kapitalet. Med den återstående delen amorteras dröjsmålsräntor.
Om företagarens betalning inte täcker hela kapitalet, indelar pensionsanstalten betalningen i dröjsmålsränta och kapital i samma proportion som dessa utgör av hela fordrans sammanlagda belopp.
Arbetspensionsavgift som företagaren betalat utan grund
Pensionsanstalten är skyldig att återbetala en arbetspensionsavgift som företagaren betalat utan grund till företagaren. Företagaren har betalat arbetspensionsförsäkringsavgifter utan grund till exempel när
- företagaren har betalat en för stor arbetspensionsförsäkringsavgift
- företagaren har felaktigt försäkrat sig själv enligt FöPL, fast arbetet borde ha försäkrat enligt en lag om pension för arbetstagare.
Om företagaren har betalat en för stor arbetspensionsavgift och det har uppstått arbetspensionsavgift som ska återbördas eller krediteras till företagaren, kan pensionsanstalten använda beloppet och räntan på det till betalningen av företagarens framtida arbetspensionsförsäkringsavgifter.
Om företagarens FöPL-försäkring har upphört och företagaren inte har obetalda arbetspensionsavgifter, betalas det belopp som ska krediteras eller återbördas till företagaren.
Preskribering av återbäring av arbetspensionsavgift som företagaren betalat utan grund
Om företagaren har betalat en arbetspensionsavgift utan grund, preskriberas återbäringen av den 5 år efter den dag då avgiften betalats, om preskriptionen inte har avbrutits före det.
Preskriptionen av återbäringen av arbetspensionsförsäkringsavgiften avbryts enligt 10 § eller 11 § i lagen om preskription av skulder. Efter det börjar en ny fem års preskriptionstid löpa.
Fem års preskriptionstid kan förlängas enligt 11 § 3 mom. i lagen om preskription av skulder.
Preskription av företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift
Pensionsanstalten kan driva in arbetspensionsavgiften med försummelseförhöjningen under de högst fem kalenderåren närmast efter debiteringsåret. Efter det preskriberas företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift.
I företagssaneringar och privatpersoners skuldsaneringar kan preskriptionstiden förlängas, om
- saneringen upphör utan att ett sanerings- eller betalningsprogram fastställs eller
- den i sanerings- eller betalningsprogrammet fastställda saneringen (betalningsprogrammet) förfaller.
Även utmätning och konkurs kan förlänga preskriptionstiden.
Hur sökande av ändring och en pensionsansökan inverkar på indrivningen av arbetspensionsavgiften
Pensionsanstalten kan avbryta indrivningen av arbetspensionsavgiften, den förhöjda arbetspensionsavgiften, dvs. försummelseförhöjningen, och dröjmålsräntan på dem, om företagaren har sökt ändring eller pension, vilket kan inverka på arbetspensionsavgiftens belopp.
Avbrytande av indrivningen kan betyda t.ex. att pensionsanstalten
- inte låter driva in företagarens arbetspensionsavgifter genom utsökning
- ber utsökningsmyndigheten avbryta indrivningsåtgärderna
- annullerar utsökningen
- inte själv fortsätter med indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgifterna
- inte överför indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgifterna till en indrivningsbyrå,
även om företagaren inte betalar sina arbetspensionsförsäkringsavgifter.
Pensionsanstalten meddelar inget beslut om avbrytande av indrivningen. Typiskt kan avbrytande av indrivningen komma i fråga, när pensionsanstalten är av den uppfattningen att en person med en fortgående FöPL-försäkring har rätt till invalidpension, men det inte har varit möjligt att genast meddela beslut om det t.ex. för att alla uppgifter som inverkar på pensionens belopp inte genast finns tillgängliga.
Bestämmelsen om att pensionsanstalten kan avbryta indrivningen är inte tvingande för pensionsanstalten, och således har företagaren inte en subjektiv rätt att kräva att indrivningen avbryts.
På företagarens begäran kan pensionsanstalten avbryta indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgiften i samband med
- grundbesvär som gäller arbetspensionsförsäkringsavgiften
- besvär som gäller försummelseförhöjningens storlek.
Om arbetspensionsförsäkringsavgiften inte ännu har gått till utsökning, kan besvärsinstansen bestämma att verkställigheten av det överklagade beslutet (indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgiften) avbryts med stöd av 32 § 1 mom. i förvaltningsprocesslagen.
Besvärsinstansen har också rätt att på eget initiativ avbryta indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgifter.
Om företagarens sökande av ändring inte vinner bifall eller företagaren får avslag på sin pensionsansökan, inverkar avbrytandet av indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgifter inte på företagarens betalningsskyldighet eller preskriptionen av arbetspensionsförsäkringsavgiften. När besvärsinstansens beslut eller beslutet om avslag på pensionsansökan har vunnit laga kraft, fortsätter pensionsanstalten med att driva in arbetspensionsförsäkringsavgifterna och dröjsmålsräntan. Avbrytandet av indrivningen förlänger inte preskriptionstiden för arbetspensionsförsäkringsavgiften.