Utsökning av företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift
Företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift och förhöjda arbetspensionsförsäkringsavgift (försummelseförhöjning) med dröjsmålsränta är utsökbar utan dom eller beslut enligt lagen om verkställighet av skatter och avgifter.
Pensionsanstalten kan driva in företagarens obetalda arbetspensionsförsäkringsavgifter av företagaren genom utsökning, även om debiteringen inte ännu har vunnit laga kraft.
Ansökan om utsökning av företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift
Pensionsanstalten ska i sin ansökan om utsökning specificera den handling som gäller debiteringen av företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift. Pensionsanstalten behöver dock inte foga handlingen om fastställande eller debitering av fordran till ansökan om utsökning, om utmätningsmannen inte senare begär den.
Bestämmelser om ansökan om utsökning av arbetspensionsförsäkringsavgifter finns i lagen om indrivning av skatter och avgifter i utsökningsväg.
Företagaren ska ersätta pensionsanstaltens kostnader för indrivningen av arbetspensionsavgiften
Företagaren ska ersätta de skäliga kostnader som föranleds pensionsanstalten för indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgiften.
Enligt 10 e § i lagen om utsökning av fordran har pensionsanstalten rätt att av företagaren få 40 euro som standardersättning för indrivningskostnaderna. Enligt 10 f § 2 mom. är indrivningskostnaderna direkt utsökningsbara upp till standardersättningen 40 euro för varje försenad betalning.
Bevakning av företagarens arbetspensionsförsäkringsavgift i en konkurs
Pensionsanstalten bevakar sin FöPL-försäkringsavgiftsfordran i företagarens konkurs. Vid konkursbevakningen kan pensionsanstalten ange en uppskattning av det maximala beloppet av de obetalda arbetspensionsförsäkringsavgifterna.
Vid konkursbevakningen kan pensionsanstalten ange en uppskattning av det maximala beloppet av de obetalda arbetspensionsförsäkringsavgifterna t.ex. när företagarens arbetsinkomst inte har fastställts före bevakningen.
Det finns ingen särskild bestämmelse om prioritet för FöPL-försäkringsavgiftsfordran, vilket innebär att den i prioritetsordningen har samma ställning som andra oprioriterade fordringar.
Indelningen av gäldenärens betalning i dröjsmålsränta och kapital
I 9 kap. 5 § i handelsbalken finns en bestämmelse om hur en försenad betalning av gäldenären ska indelas i ränta och kapital. Enligt bestämmelsen avräknas inga betalningar på kapitalet förrän räntan är betald. Utsökningsmyndigheterna följer denna bestämmelse när de redovisar företagares försenade FöPL-försäkringsavgifter till pensionsanstalterna.
Även pensionsanstalterna går till väga enligt bestämmelsen i handelsbalken, när en betalning har fåtts genom utsökning. Det innebär att en betalning som kommit försenast först används till att täcka obetalda dröjsmålsräntor. Först efter det används återstoden till det obetalda kapitalet och försummelseförhöjningen.
Företagaren betalar självmant en arbetspensionsförsäkringsavgift som är i utsökning
Om företagaren självmant betalar en arbetspensionsförsäkringsavgift som indrivs genom utsökning till pensionsanstalten, indelas betalningen proportionellt i dröjsmålsränta och kapital. Pensionsanstalten indelar betalningen i dröjsmålsränta och kapital i samma proportion som dessa utgör av hela fordrans sammanlagda belopp.
Om företagaren självmant betalar ett belopp som täcker minst det kapital som ska betalas, använder pensionsanstalten betalningen först till att amortera kapitalet. Med den återstående delen amorteras dröjsmålsräntan.
Det är motiverat att indela en betalning som företagaren gjort självmant i dröjsmålsränta och kapital på ett annat sätt än vid utsökningsförfarande, eftersom det ökar företagarens motivation att betala en försenad arbetspensionsavgift frivilligt.
Hur sökande av ändring och pensionsansökan inverkar på indrivning av arbetspensionsavgifter genom utsökning
Pensionsanstalten kan avbryta indrivningen av arbetspensionsavgiften, den förhöjda arbetspensionsavgiften, dvs. försummelseförhöjningen, och dröjmålsräntan på dem, om företagaren har sökt ändring eller pension. Om pensionsanstaltens fordran redan har gått till utsökning, kan pensionsanstalten meddela till utsökningsmyndigheten att indrivningsåtgärderna tills vidare inte behöver fortgå, eller annullera utsökningen.
Om företagarens sökande av ändring inte vinner bifall eller företagaren får avslag på sin pensionsansökan, inverkar avbrytandet av indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgifter inte på företagarens betalningsskyldighet eller preskriptionen av arbetspensionsförsäkringsavgiften. När besvärsinstansens beslut eller beslutet om avslag på pensionsansökan har vunnit laga kraft, meddelar pensionsanstalten till utsökningsmyndigheterna om fortsatta indrivningsåtgärder. Avbrytandet av indrivningen genom utsökning förlänger inte heller preskriptionstiden för arbetspensionsförsäkringsavgiften.
Hur man ansöker om avbrott och hur länge det är i kraft
Enligt 12 § i lagen om verkställighet av skatter och avgifter kan företagaren begära avbrott av utsökningen hos den besvärsmyndighet som behandlar företagarens besvär. Företagaren kan lägga fram sitt krav på att indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgifter genom utsökning avbryts i samband med
- grundbesvär som gäller arbetspensionsförsäkringsavgiften eller
- besvär som gäller försummelseförhöjningens storlek.
En företagargäldenär, vars egendom har utmätts, kan begära avbrott av verkställigheten också hos utmätningsmannen.
Utmätningsmannen ska avbryta verkställigheten, om företagaren begär det inom en vecka från utmätningen. Avbrottet fortgår, om företagaren inom tre veckor från begäran om avbrott tillställer utmätningsmannen ett intyg på att ändringssökande pågår eller besvärsskriften. Utmätningsmannen ska sända begäran om avbrott, eventuell besvärsskrift omedelbart och sitt utlåtande om begäran om avbrott så snabbt som möjligt till besvärsmyndigheten. Avbrottet är i kraft tills besvärsmyndigheten har avgjort begäran om avbrott.
En begäran om avbrott som kommit direkt till besvärsmyndigheten ska avgöras genast. En begäran om avbrott som kommit via utsökningsmannen ska avgöras inom tre veckor från att den inkom till besvärsmyndigheten.
Förordnandet om avbrott är i kraft tills ärendet har avgjorts och beslutet vunnit laga kraft, om besvärsmyndigheten inte bestämmer annat.
Besvärsmyndigheten har också rätt att på eget initiativ avbryta indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgifter.