Penningsbeloppen i arbetspensionslagarna har angetts enligt nivån för basåret 2004, då lönekoefficientens värde är 1,000. Penning- och gränsbeloppen justeras med lönekoefficienten direkt från basårets värde till det önskade årets värde. Resultatet avrundas till två decimalers noggrannhet.
I arbetspensionslagarna har det t.ex. definierats nedre inkomstgränser för försäkringsskyldigheten.
Inkomstgränserna i arbetspensionslagarna justeras också årligen med lönekoefficienten. Det belopp som ska justeras multipliceras med lönekoefficienten för det år till vars nivå man vill uppräkna beloppet (utbetalningsåret) och divideras med lönekoefficienten för det år från vars nivå man vill uppräkna beloppet (utgångsåret). Resultatet avrundas till två decimalers noggrannhet.
Inkomstgränsen x |
Pensionen börjar understiga gränsen för engångsbelopp
En pension som överstiger gränsen för engångsbelopp när den börjar kan med tiden understiga gränsen. Det beror på att gränsen för engångsbelopp justeras med lönekoefficienten, medan löpande pensioner justeras med arbetspensionsindex.
I så fall kan pensionsanstalten betala ut pensionen som engångsbelopp, vilket lagen dock inte förutsätter. Det rekommenderas att en pension som blivit mindre än gränsen för engångsbelopp fortfarande ska betalas ut månatligen åtminstone tills det är aktuellt att meddela ett nytt beslut om pensionen. När pensionsanstalten meddelar ett nytt beslut kan den utnyttja sin prövningsrätt och betala pensionen som engångsbelopp.
Justering av företagares arbetsinkomst
Om företagarens arbetsinkomst har fastställts till den nedre eller den övre gränsen för arbetsinkomsten, justeras den årligen med lönekoefficienten så att den är lika stor som gränsbeloppet i lagen. Annars kunde arbetsinkomsten bli mindre än gränsbeloppet i lagen, eftersom gränsbeloppen räknas upp från basåret och arbetsinkomsterna alltid från året innan.
Justering av penningbelopp i ArPL-beräkningsgrunderna för arbetspensionsförsäkringsbolagen
Även i ArPL-beräkningsgrunderna finns det penningbelopp som anges enligt nivån för basåret 2004, då lönekoefficienten har värdet 1,000.
Penningbeloppen och
i ArPL-beräkningsgrunderna definierar t.ex. de årliga gränserna för lönesumman som avgör om en arbetsgivare omfattas av grundtariffen eller avgiftsklasstariffen för invalidpensionsavgiften. Även dessa penningbelopp justeras med lönekoefficienten, men förfarandet vid justeringen avviker från justeringen av penningbeloppen i arbetspensionslagarna.
Penningbeloppen enligt ArPL-beräkningsgrunderna för år t erhålls genom att justera penningbeloppet under basåret med lönekoefficienten för år t-2. Exempelvis erhålls penningbeloppen för år 2012 genom att justera basårets penningbelopp med lönekoefficienten för år 2010 och penningbeloppen för år 2013 erhålls genom att justera med lönekoefficienten för år 2011. Penningbelopp som justerats med lönekoefficienten anges med fyra decimalers noggrannhet.