Pohjalukumallin tarkoitus on mahdollistaa LITA-etuuksien vähentäminen suorana vähennyksenä myös vuoden 2004 säännösten mukaisesta eläkkeestä.
Pohjaluku
Pohjaluvulla tarkoitetaan työeläkkeiden kesken yhteensovitetun eläkkeen määrää. Jos työeläkettä ei ole yhteensovitettu LITA-etuuden kanssa, pohjaluku on maksussa olevan eläkkeen määrä.
Jos työeläke on yhteensovitettu LITA-etuuden kanssa, pohjaluku saadaan kun eläkkeestä poistetaan LITA-etuuden vaikutus. Eläke yhteensovitetaan uudelleen pelkästään työeläkkeiden kesken. Eläkkeestä poistetaan mahdollinen työkyvyttömyyseläkkeen kertakorotus. Jos työeläkkeen eläketapahtuma on ollut ennen vuotta 1996, yhteensovitusrajasta poistetaan myös kansaneläkkeen pohjaosan vähentävä vaikutus. Pohjalukuun ei lisätä mahdollista posa-korotusta.
Jos eläkkeessä on ollut työkyvyttömyyseläkkeen kertakorotus, pohjaluku kerrotaan alkuperäisellä kertakorotusprosentilla. Sen jälkeen pohjalukuun lisätään mahdollinen eläkkeen aikana ansaittu eläke. Näin saadusta eläkkeestä LITA-etuus vähennetään suorana vähennyksenä.
Pohjalukumallin soveltaminen ei saa kuitenkaan johtaa eläkkeensaajan kannalta huonompaan lopputulokseen kuin vuoden 2004 säännösten mukainen LITA-yhteensovitus. Näin käy silloin, kun vuoden 2004 säännösten mukaisten työeläkkeiden määrä on pienempi kuin yhteensovitusraja, josta on poistettu kansaneläkkeen pohjaosan vähentävä vaikutus. Eläkkeeseen sovelletaan tällöin suojamenettelyä ja LITA-etuus yhteensovitetaan vuoden 2004 säännösten mukaisesti.
Käytännössä pohjaluku on vuoden 2004 säännösten mukainen työeläkkeiden yhteensovitusraja.
Pohjalukumallin soveltaminen
Pohjalukumallia sovelletaan, kun 1.1.2015 tai sen jälkeen vuoden 2004 säännösten mukaan määrätyn
- eläkkeen saajalle myönnetään LITA-etuus tai LITA-etuuden määrä muuttuu
- perhe-eläkkeen edunsaajille myönnetyn LITA-etuutta vastaavan perhe-eläkkeen tai korvauksen määrä muuttuu
- perhe-eläkkeen edunsaajien lukumäärä muuttuu.
Eläke on määrätty vuoden 2004 säännösten mukaan, kun
- työkyvyttömyys-, työttömyys-, vanhuus- tai perhe-eläkkeen eläketapahtuma on ollut ennen vuotta 2005
- työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkkeen eläketapahtuma on ollut vuonna 2005
- perhe-eläkkeen eläketapahtuma on ollut vuonna 2005 ja edunjättäjä kuollessaan ei ollut täyttänyt vanhuuseläkeikää
- perhe-eläkkeen edunjättäjä on ollut vuoden 2004 säännösten mukaan määrätyllä eläkkeellä.
Lita-etuuden vähentäminen pohjaluvusta
LITA-etuus vähennetään pohjaluvusta suorana vähennyksenä. Pohjaluvusta vähennetään myös
- LITA-etuus, jonka vahinkotapahtuma on ollut ennen vuotta 2004
- tapaturmavakuutuslain mukainen elinkorko, jos se on otettu huomioon eläkkeen aikaisemmassa yhteensovituksessa.
Jos eläkkeestä ei ole vähennetty LITA-etuutta kolmen vuoden säännön nojalla ja tällaisen LITA-etuuden määrä nousee, pohjaluvusta vähennetään vain se määrä, jolla LITA-etuuden määrä on noussut.
Pohjaluvusta vähennetään LITA-etuus, joka on myönnetty tai jonka määrä on muuttunut yli 4 kuukauden ajaksi.
Pohjalukumalliin sovelletaan vuoden 2012 lopussa voimassa olleita ensisijaisen etuuden vähentämistä eläkkeestä koskevia säännöksiä. Pohjalukumalliin ei sovelleta vuoden 2013 alusta voimaan tullutta työeläkelakien muutosta, jolla lievennettiin ensisijaisen etuuden vähentämistä koskevia säännöksiä. Vuoden 2013 alusta voimaan tullut muutos koski ainoastaan vuoden 2007 voimaan tulleiden säännösten mukaan määrättyjä eläkkeitä. Lievennyksellä (ns. VTJ-karttumasäännös) korvattiin työeläkelaeissa aiemmin ollut kolmen vuoden sääntö.
Lievennyksen mukaan
- työeläkkeestä ei lainkaan vähennetä LITA-etuutta, jonka vahinkotapahtuma on ennen vuotta 2004
- työeläkkeen määrä on aina vähintään ensisijaisen etuuden vahinkotapahtumavuotta seuraavan vuoden alusta karttuneen työeläkkeen suuruinen.