Invalidpension beviljas på tidigare grunder, om
- arbetsoförmågan börjar innan två år har förflutit från det att tidigare invalidpension eller rehabili-teringspenningperioden löpte ut eller
- ny pension beviljas med anledning av samma sjukdom, lyte eller skada som legat till grund för den tidigare invalidpensionen, fastän två år skulle ha förflutit från det att den tidigare pensionen upphörde.
Beviljande av invalidpension på tidigare grunder innebär att den nya invalidpensionen är lika stor som den tidigare beviljade invalidpensionen som redan upphört.
Invalidpension som beviljas på tidigare grunder stöder pensionstagaren att återgå till arbetslivet genom att förhindra att pensionsnivån försvagas t.ex. i följande fall
- pensionstagaren har inte hittat ett arbete som är lämpligt med tanke på hälsotillståndet efter den ti-digare pensionsperioden
- pensionstagaren har inte återfått sin arbetsförmåga i tillräcklig grad mellan pensionsperioderna och inkomsterna har blivit mindre än tidigare.
Om personen inte är kapabel att arbeta, kan han återgå till pension på tidigare nivå utan att arbete däre-mellan inverkar på invalidpensionens belopp.
Ny invalidpension beviljas på tidigare grunder, fastän den tidigare pensionen inte innehåller en pensionsdel för återstående tid.
Tidpunkten för pensionsfallet för den nya pensionen fastställs på samma sätt som den normalt fastställs när invalidpension beviljas.
Pensionsansökan enligt vilken invalidpension ska beviljas på tidigare grunder handläggs av den pensionsanstalt som beviljat den tidigare pensionen eller rehabiliteringspenningen och samma anstalt ger också ett beslut eller en beslutssammanfattning.
Ny arbetsoförmåga inom två år
Ny invalidpension beviljas på samma grunder som tidigare pension, om den nya pensionen beviljas på basis av sådan ny arbetsoförmåga som har börjat innan två år förflutit från det att den tidigare pensionen upphörde.
Pensionen som upphört har kanske beviljats tillsvidare eller i form av rehabiliteringspenning
- varit full invalidpension eller
- delinvalidpension.
Den nya pensionen behöver inte vara av samma slag som den pension som upphört. Den nya pensionen kan vara t.ex. delinvalidpension fastän den tidigare pensionen skulle ha varit full invalidpension.
Om pensionen har upphört 31.12.2012 och det nya pensionsfallet inträffar 31.12.2014, beviljas pension ännu på tidigare grunder.
Efter rehabiliteringspenning
Även i de fall när en arbetstagare som fått rehabiliteringspenning enligt arbetspensionslagarna beviljas invalidpension för sådan arbetsoförmåga som har börjat innan två år förflutit från det att rehabiliteringspenningperioden upphörde, fastställs pensionen på de grunder som den skulle ha fastställts om arbetsoförmågan hade börjat när rehabiliteringspenningperioden började.
Enligt 2004 års bestämmelser kunde endast pension som innehåller återstående tid beviljas på tidigare grunder. Om pensionstagarens tidigare invalidpension som beviljats enligt 2004 års bestämmelser inte har innehållit en pensionsdel för återstående tid, beviljas ny invalidpension på nya grunder, fastän arbetso-förmågan skulle börja inom två år från det att den tidigare invalidpensionen upphörde.
Ny arbetsoförmåga efter mer än två år p.g.a. samma sjukdom
Ny invalidpension beviljas på tidigare grunder också då det har gått över två år sedan den tidigare inva-lidpensionen upphörde och samma sjukdom, lyte eller skada som orsakade den tidigare arbetsoförmågan även orsakar den nya arbetsoförmågan.
Pensionen som upphört kan har varit
- full invalidpension eller
- delinvalidpension.
Den nya pensionen behöver inte vara av samma slag som den pension som upphört. Den nya pensionen kan vara t.ex. delinvalidpension fastän den tidigare pensionen skulle ha varit full invalidpension.
Efter rehabiliteringspenning
Om över två år har förflutit från det att rehabiliteringspenningperioden upphörde, kan invalidpension inte beviljas på tidigare grunder, fastän det skulle vara fråga om samma sjukdom.
Bedömningen av huruvida samma sjukdom, lyte eller skada förnyat sig
Bedömningen av huruvida det är fråga om att samma sjukdom förnyar sig eller en helt annan sjukdom, görs närmast på medicinska grunder.
Enbart det att diagnosen ändras eller utvidgas behöver inte betyda att det fråga om en ny sjukdom. Det väsentliga är att den sjukdom som ligger till grund för den nya invalidpensionen har ett orsakssamband med den sjukdom som orsakat den tidigare arbetsoförmågan. Om ett orsakssamband finns, är det fråga om samma sjukdom.
Den huvudsakliga orsaken till att arbetstagaren på nytt blir arbetsoförmögen kan vara en annan sjukdom än i fråga om den tidigare arbetsoförmågan, men den huvudsakliga sjukdomen som orsakade den tidigare arbetsoförmågan kan även bidra till den nya arbetsoförmågan. Oberoende av olika huvuddiagnoser kan man i vissa fall anse att det är fråga om samma sjukdom.
Bedömningen av om det är fråga om samma sjukdom görs utifrån medicinska utredningar om sjukdomens art. Därtill beaktas
- hur länge personen har arbetat efter att pensionen upphörde
- hur personen har klarat sig i sitt arbete
- vilken lönenivå han eller hon haft i detta arbete.
Ju längre tid som gått från det att den tidigare arbetsoförmågan upphörde, desto osannolikare är det att samma sjukdom har förnyat sig. I lagen har den tid begränsats, inom vilken man inte längre kan anse att det är fråga om samma sjukdom. Inom beslutspraxisen iakttas i regel en tid på cirka tre år. En arbetstaga-res inkomster stabiliserar sig i allmänhet efter tre år till en nivå som kan betraktas som hans eller hennes normala lönenivå.
Ibland kan invalidpension beviljas på tidigare grunder även efter en längre tid än tre år. I beslutet beaktas arbetstagarens arbete efter pensionstiden.
Beloppet av invalidpension som beviljas på tidigare grunder
Då invalidpension beviljas på tidigare grunder, hålls pensionsbeloppet på samma nivå som den tidigare pensionen. Beloppet av tidigare pension justeras med arbetspensionsindex till nivån det år när den nya pensionen börjar.
Pension som intjänats i ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande eller på basis av företagsverksamhet under pensionstiden och mellan perioder med pension beaktas inte i den nya invalidpensionen. Pension som intjänats av sådana läggs i sinom tid till ålderspensionen eller till invalidpension som beviljas på nya grunder.
Då en person som fyllt 63 år ansöker om invalidpension
Inom den privata sektorn kan invalidpension inte beviljas en person som fyllt 63 år.
Om en person som har fyllt 63 år ansöker om invalidpension, beviljas ålderspension i stället för invalidpension.
Invalidpension kan inte heller beviljas till en person som fyllt 63 år och som arbetar inom den offentliga sektorn. Om personen emellertid har rätt till en tilläggspensionsandel, handläggs och räknas pensionsan-sökan som invalidpension, även om den beviljas i form av ålderspension.
Om det vid tidpunkten för ålderspensionens pensionsfall har förflutit högst två år sedan den tidigare inva-lidpensionen upphörde, beviljas ålderspensionen på tidigare grunder. Pension beviljas till samma belopp som den tidigare invalidpensionen, vilken justeras med arbetspensionsindex till nivån det år ålderspensionen börjar. Pension som intjänats i eventuellt arbetsavtals- eller tjänsteförhållande och av företagarverk-samhet under pensionstiden och mellan perioder med pension läggs till pensionen.
Tidigare pension har fastställts enligt bestämmelserna 2004
Om det vid tidpunkten för ålderspensionens pensionsfall har gått högst två år sedan den tidigare invalidpensionen upphörde, beviljas ålderspension på tidigare grunder, om den tidigare invalidpensionen innehåller en pensionsdel för återstående tid.
Ålderspensionen beviljas till samma belopp som den tidigare invalidpensionen, vilken justeras med arbetspensionsindex till nivån det år ålderspensionen börjar.
Slutåldern för återstående tid inom invalidpensionen är 65 år, men då ålderspension beviljas minskas pensionen inte med den extra andelen för återstående tid. Pension som intjänats i eventuellt arbetsavtals- eller tjänsteförhållande och av företagarverksamhet under pensionstiden och mellan perioder med pension läggs till pensionen.
I invalidpension som beviljats inom den offentliga sektorn enligt 2004 års bestämmelser är slutåldern för återstående tid för personer som är födda före år 1960 en individuell pensionsålder mellan 63 och 65 år, om personen har rätt till tilläggspension.
Om ålderspensionen börjar när personen fyllt 63 år, men före den individuella pensionsåldern, minskas pensionen inte med pensionen för återstående tid eller tilläggspensionsandelen. Personen kan också ha rätt till förtida ålderspension före 63 års ålder, tre år före den individuella pensionsåldern. Pensionen minskas inte med pension för återstående tid eller med tilläggspensionsandelen, men förtidsminskning görs enligt 2004 års bestämmelser.