Beloppet på rehabiliteringspenningen
Rehabiliteringspenningens belopp fastställs på basis av situationen vid tidpunkten för rehabiliteringsansökan eller situationen vid den första sjukledighetsdagen.
Rehabiliteringspenningens belopp är lika stort som arbetstagarens invalidpension höjd med 33 procent. Partiell rehabiliteringspenning är hälften av full rehabiliteringspenning.
Rehabiliteringspenningen räknas som om arbetstagaren hade blivit arbetsoförmögen då rehabiliteringsansökan blev anhängig. Om en arbetstagare blivit sjukskriven under en anställning och rehabiliteringsbehovet fanns när sjukledigheten inleddes, räknas rehabiliteringspenningen som om sökanden hade blivit arbetsoförmögen då sjukledigheten började.
När rehabiliteringspenningen fastställs beaktas personens hela arbetspensionsskydd. Registrerad tilläggspension inom den privata sektorn beaktas inte.
Om en LITA-förmån dras av från rehabiliteringspenningen, räknas först grundpensionen och rehabiliteringstillägget ut, dvs. rehabiliteringspenningen i sin helhet, och från detta avdras LITA-förmånen.
Rehabiliteringspenning kan betalas också för en kortare tid än en månad. Då divideras rehabiliteringspenningens belopp med 30 och multipliceras med antalet utbetalningsdagar.
Exempel: Rehabiliteringspenningens belopp
- Personen har beviljats rehabiliteringspenning för rehabilitering som genomförs 15.3–30.6.2013.
- Rehabiliteringsansökan har lämnats in 25.1.2013.
Rehabiliteringspenningen räknas som om personen hade blivit arbetsoförmögen den dag då rehabiliteringsansökan lämnades in. Invalidpensionens belopp är 1 800 euro/mån.
Rehabiliteringspenningens belopp är invalidpensionens belopp höjt med 33 procent:
1 800 x 1,33 = 2 394 euro/mån
I mars betalas rehabiliteringspenning för 17 dagar.
För tiden 15–31.3.2013 är rehabiliteringspenningens belopp 2 394 / 30 x 17 = 1 356,60 euro.
Full rehabiliteringspenning
Rehabiliteringspenningen betalas till fullt belopp,
- om rehabiliteringsklienten inte alls förvärvsarbetar under den tid den aktiva rehabiliteringen pågår
- om rehabiliteringsklienten arbetar, men lönen är högst hälften av den stabiliserade inkomsten. Som stabiliserad inkomst betraktas inkomsten för återstående tid för pensionen eller rehabiliteringspenningen.
Esimerkki: Kuntoutusraha, kun kuntoutuja työssä
Rehabiliteringsklientens inkomst för återstående tid är 2 697,60 euro/mån. Hälften av inkomsterna är 1 348,80 euro/mån.
För rehabiliteringstiden betalas lön. Lönebeloppet med tillägg är 1 324,93 euro/mån.
Eftersom lönen är hälften av den stabiliserade inkomsten, beviljas rehabiliteringspenningen till fullt belopp för rehabiliteringstiden.
Partiell rehabiliteringspenning
Rehabiliteringspenning betalas som partiell rehabiliteringspenning, om rehabiliteringsklienten i sitt förvärvsarbete under den aktiva rehabiliteringen förtjänar över hälften av den stabiliserade inkomsten. Som stabiliserad inkomst betraktas inkomsten för återstående tid för pensionen eller rehabiliteringspenningen.
Den partiella rehabiliteringspenningens belopp är hälften av rehabiliteringspenningens fulla belopp.
Rehabiliteringspenning för företagare
Om företagaren fortsätter med sin företagarverksamhet under den aktiva rehabiliteringen, får han eller hon full rehabiliteringspenning eller partiell rehabiliteringspenning beroende på i vilken utsträckning företagarens arbetsinsats i företagarverksamheten och således också arbetsinkomsterna minskar.
Om företagaren kan bevisa att arbetsinsatsen och arbetsinkomsterna har minskat så att de är mindre än hälften av den tidigare stabiliserade nivån, beviljas full rehabiliteringspenning. Om arbetsinkomsten och arbetsinsatsen har minskat med mindre än hälften av den stabiliserade inkomsten, har företagaren rätt till partiell rehabiliteringspenning.
Engångsförhöjning och rehabiliteringspenning
På rehabiliteringspenningen räknas en engångsförhöjning på samma sätt som på invalidpension. Förhöjningen görs på hela rehabiliteringspenningens belopp.