Rehabiliteringstilläggets belopp är 33 procent av den löpande arbetspensionen. Varje arbetspensionsanstalt som betalar rehabiliteringsstöd eller invalidpension betalar en höjning på 33 procent på den pension som den betalar ut.
Vid beräkningen av rehabiliteringstillägg beaktas pensionerna från den privata sektorn till beloppet av grundpensionen, vilket innebär att tilläggspensioner inte beaktas. Om en del av rehabiliteringsstöden eller pensionerna har betalasts som engångsbelopp, räknas inget rehabiliteringstillägg till dem.
När en person som får delinvalidpension börjar genomgå rehabilitering, är rehabiliteringstilläggets belopp 33 procent av delinvalidpensionen. Om delinvalidpension betalas för rehabiliteringstiden till beloppet av full invalidpension, räknas rehabiliteringstillägget på beloppet av full pension.
Om rehabiliteringsstödets eller pensionens belopp ändras på grund av LITA-avdrag, ändras också beloppet på rehabiliteringstillägget. Om pensionens belopp sjunker till 0 euro, är också rehabiliteringstillägget 0 euro.
Så kan det gå till exempel om den som får en arbetspensionsrehabiliteringsförmån blir skadad i trafiken. I sådana situationer avbryts eller upphör rehabiliteringen ofta. Ansvaret för rehabiliteringen kan också gå över till trafikförsäkringsbolaget. I vissa fall kan arbetspensionsrehabiliteringen ändå fortsätta efter en tid, om skadan inte förhindrar arbetspensionsrehabilitering.
Engångsförhöjning och rehabiliteringstillägg
Om det till pensionen vid tidpunkten för engångsförhöjningen betalas rehabiliteringstillägg, höjs inte rehabiliteringstillägget med engångsförhöjningen. Om en engångsförhöjning gjorts på pensionen och pensionstagaren efter det deltar i rehabilitering, räknas rehabiliteringstillägget utifrån pensionen som innehåller engångsförhöjning.