För avbrytande av utbetalningen av rehabiliteringspenning eller rehabiliteringstillägg till invalidpension gäller samma bestämmelser och förfaranden som vid avbrytande av utbetalning av invalidpension.
Innan utbetalningen av förmånen avbryts ska rehabiliteringsklientens höras. Pensionsanstalten ger ett beslut om avbrott, som åtföljs av anvisningar för sökande av ändring. Pensionsanstalten kan vid behov kräva utredning av rehabiliteringsklienten om att rehabiliteringen fortsätter.
Grunder för avbrott
Utbetalningen av rehabiliteringspenningen eller rehabiliteringstillägget avbryts om förmånstagaren inte längre uppfyller kriterierna för att få förmånen.
Utbetalningen av rehabiliteringsförmånen kan avbrytas om det finns en giltig orsak till att rehabiliteringsklienten avbryter rehabiliteringen, och det ser ut som om klienten kan fortsätta rehabiliteringen efter avbrottet.
Giltiga orsaker är till exempel
- att sjukdomen som orsakat arbetsoförmågan förvärras
- en ny sjukdom som orsakar arbetsoförmåga eller
- andra väsentliga skillnader i rehabiliteringsklientens omständigheter.
Avbrottets längd och tidpunkt
Längden
Utbetalningen av rehabiliteringspenningen och rehabiliteringstillägget till invalidpensionen kan avbrytas på viss tid eller tills vidare. Avbrottet bör emellertid inte vara längre än ett år. Om utbetalningen av förmånen är avbruten i över ett år, måste pensionsanstalten överväga att dra in rehabiliteringsförmånen.
Tidpunkten
Pensionsanstalten avbryter utbetalningen av förmånen vid ingången av den månad som följer på den i vilken grunden till avbrottet uppstod. Pensionsanstalten kan också avbryta förmånen retroaktivt. Pensionsanstalten kan avbryta utbetalningen av förmånen retroaktivt för högst två år beräknat från den kalendermånad närmast efter den då rehabiliteringsklienten ansökt om justering eller pensionsanstalten vidtagit justeringsåtgärder.
Sjukdom, permittering, strejk eller lockout medan arbetspensionsrehabiliteringen pågår
Sjukdom
Om rehabiliteringsklienten insjuknar under arbetspensionsrehabiliteringen och sjukdomen pågår över en månad, kan utbetalningen av rehabiliteringspenningen avbrytas för sjukdomstiden. I sådana situationer tar man kontakt med Folkpensionsanstalten.
I vissa fall kan utbetalningen av rehabiliteringspenningen fortsätta, om personen inte har rätt till sjukdagpenning på grund av att dagpenningrätten har upphört och arbetspensionsrehabiliteringen fortsätter efter sjuktiden.
Permittering, strejk eller lockout
Om rehabiliteringsklienten blir permitterad medan han eller hon genomgår arbetsprövning eller om arbetsprövningen avbryts på grund av strejk eller arbetsgivarens lockout, fortsätter utbetalningen av rehabiliteringspenningen under ett kortvarigt avbrott. Ett villkor för utbetalningen är då att arbetsprövningen fortsätter efter avbrottet.