Följande typ av beslut kan fattas om arbetspensionsrehabiliteringen:
- beslut om rätten till arbetspensionsrehabilitering
- beslut om rehabiliteringens innehåll
- betalningsbeslut om rehabiliteringspenning eller rehabiliteringstillägg
- beslut om rehabiliteringsunderstöd
- beslut om kostnadsersättning.
Avslagsbesluten ska alltid motiveras individualiserat. Sökanden har besvärsrätt i alla beslut som gäller arbetspensionsrehabilitering. I beslutet anges de lagrum som tillämpats.
Beslut om rätten till arbetspensionsrehabilitering
Pensionsanstalten ger den sökande ett beviljande beslut eller ett avslagsbeslut om rätten till arbetspensionsrehabilitering. Ett beviljande beslut om rätten till arbetspensionsrehabilitering ges som ett förhandsbeslut. Förhandsbeslutet är i kraft 9 månader från det att förhandsbeslutet har vunnit laga kraft.
Genomförandet av rehabiliteringen förutsätter att den sökande framlägger en rehabiliteringsplan för pensionsanstalten under den period som förhandsbeslutet är i kraft. Om pensionsanstalten är av den åsikten att rehabiliteringsplanen är ändamålsenlig ger den klienten ett beslut om rehabiliteringens innehåll. Om en rehabiliteringsplan har bifogats ansökan och pensionsanstalten är av den åsikten att planen är ändamålsenlig kan man med samma beslut avgöra om rätten till rehabilitering och rehabiliterings innehåll.
Om den sökande av invalidpension också söker om arbetspensionsrehabilitering med en separat ansökan om rehabilitering ger pensionsanstalten ett beslut om både rätten till invalidpension och rätten till arbetspensionsrehabilitering.
Oftast är sökandens rehabiliteringsplan och kraven på rehabiliteringsåtgärder ännu inte klarlagda i detalj i det skede då rätten till rehabilitering bedöms. Sökanden kan föreslå t.ex. flera alternativa tillvägagångssätt för att genomföra rehabiliteringen. I sådana fall accentueras kontaktens betydelse mellan kunden och samarbetsparterna i rehabiliteringsärendet.
Om det ser ut som om det blir dröjsmål med att ta fram en ändamålsenlig rehabiliteringsplan, ger pensionsanstalten den sökande ett förhandbeslut om rätten till arbetspensionsrehabilitering. I beslutet ska man nämna att beslutet om rehabiliteringens innehåll ges separat efter att den sökande har framlagt en rehabiliteringsplan. Vid detta förfarande betonas pensionsanstaltens skyldighet att vägleda den sökande i uppgörande av rehabiliteringsplanen.
Om det i rehabiliteringsansökningen eller i dess bilaga framläggs ett tydligt krav om att en särskild metod används för genomförningen av rehabiliteringen, måste man ge ett beslut om rehabiliteringens innehåll.
Pensionsanstalten kan bifoga en förhandsberäkning om beloppet av rehabiliteringspenningen eller rehabiliteringstillägget till förhandsbeslutet. Förhandsberäkningen får inte överklagas.
Om sökanden inte har fogat en rehabiliteringsplan till sin ansökan eller planen är sådan att pensionsanstalten inte kan stödja den, får sökanden råd och vägledning vid utarbetandet av en ändamålsenlig plan. Vid behov kan pensionsanstalten ge i uppdrag till en rehabiliteringsproducent att utarbeta en rehabiliteringsplan.
Avslag på ansökan om rätt till arbetspensionsrehabilitering
Om pensionsanstalten anser att den sökande inte har rätt till arbetspensionsrehabilitering, ger pensionsanstalten ett avslagsbeslut.
Orsaker till att ansökan avslås är:
- den sökande har rätt till rehabilitering enligt bestämmelserna om rehabilitering i trafik- eller olycksfallsförsäkringen
- gränsbeloppet för inkomster under granskningsperioden för återstående tid uppfylls inte
- sökanden är inte / riskerar inte att bli arbetsoförmögen
- arbetspensionsrehabilitering är inte ändamålsenlig.
När ansökan avslås på grund av att sökanden inte riskerar att bli arbetsoförmögen, behöver rehabiliteringens ändamålsenlighet för sökandens del i allmänhet inte motiveras i avslagsbeslutet.
Om sökanden riskerar att bli arbetsoförmögen, men rehabilitering inte kan anses vara ett ändamålsenligt alternativ för sökanden, ska beslutet motiveras på ändamålsenlighetsgrunder.
Avslag med hänvisning till ändamålsenlighet
Om pensionsanstalten avslår ansökan på grund av att det inte är ändamålsenligt att stöda rehabiliteringen måste pensionsanstalten i sitt avslag ange orsakerna till att den inte anser att det är ändamålsenligt att stöda rehabiliteringen.
Orsaker till avslag vid bedömning av ändamålsenlighet är till exempel
- sökandens ålder
- sökandens tidigare yrke och tidigare verksamhet (också t.ex. att arbetsgivaren kan erbjuda ett arbete som lämpar sig bättre för sökandens hälsotillstånd)
- sökandens utbildning (har redan tillräcklig utbildning eller grundutbildningen är otillräcklig)
- sökanden är inte etablerad i yrkeslivet
- arbetspensionsrehabiliteringen leder sannolikt inte till att sökanden fortsätter i ett arbete som är lämpligt med tanke på hans eller hennes hälsotillstånd eller återgår till arbete
- arbetspensionsrehabiliteringen leder sannolikt inte till att sökanden uppskjuter sin pensionering och
- rehabiliteringen har ingen besparingseffekt på arbetspensionsutgifterna.
Sökanden vägleds att utreda andra rehabiliteringsmöjligheter
Om rehabiliteringsansökan avslås och sökanden inte beviljas rätt till arbetspensionsrehabilitering ska pensionsanstalten försäkra att den rehabiliteringssökande ges information om andra rehabiliteringsmöjligheter och vid behov hänvisas till att reda ut sin möjlighet till rehabilitering eller annan service i samråd med dem som tillhandahåller sådana tjänster.
Beslut om rehabiliteringens innehåll
När sökanden har med ett förhandsbeslut beviljats rätt till arbetspensionsrehabilitering ska sökanden under den period som förhandsbeslutet är i kraft framlägga en rehabiliteringsplan som tydligt anger vilken rehabiliteringsmetod som önskas. Pensionsanstalten bedömer rehabiliteringsplanen och metoderna för att genomföra planen och ger ett beslut angående arbetspensionsrehabiliteringens innehåll.
Om pensionsanstalten anser att rehabiliteringsplanen och metoden som används för genomförningen av rehabiliteringen är ändamålsenlig ger pensionsanstalten ett beviljande beslut om rehabiliteringens innehåll. I beslutet anges att sökanden har rätt till den rehabiliteringsåtgärd som han eller hon ansökt om.
Om pensionsanstalten inte anser att innehållet i rehabiliteringen är ändamålsenligt ger det ett avslagsbeslut om rehabiliteringens innehåll. I beslutet måste pensionsanstalten motivera varför den inte tycker att innehållet i den ansökta rehabiliteringen är ändamålsenligt. Det är också skäl att konstatera i beslutet att rätten till arbetspensionsrehabilitering fortfarande gäller bara sökanden framför en ändamålsenlig rehabiliteringsplan. I samband med beslutsgivandet berättar pensionsanstalten för sökanden hurudan rehabilitering som pensionsanstalten i respektive fall anser ändamålsenlig.
Den sökande har också kunnat lägga fram i rehabiliteringsansökan eller på annat sätt ett tydligt krav på den önskade rehabiliteringsåtgärden. Om en ändamålsenlig rehabiliteringsplan och rehabiliteringsåtgärderna är klara redan i det skedet då pensionsanstalten utreder rätten till arbetspensionsrehabilitering kan ett beslut om rehabiliteringens innehåll ges genast efter att den sökande konstaterats berättigad till arbetspensionsrehabilitering.
Rehabiliteringsmetoden kan ändras efter att beslutet om rehabiliteringens innehåll getts (till exempel läroavtalsutbildning kan bytas ut mot arbetsträning). Pensionsanstalten godkänner ändringen med ett beslut i vilket det konstateras att beslutet ersätter det tidigare beslutet om rehabiliteringens innehåll.
Om den godkända rehabiliteringsplanen inte blir av, kan sökanden framlägga en ny rehabiliteringsplan, som pensionsanstalten måste fatta ett nytt beslut om. Den nya planen ska framläggas under den period som förhandsbeslutet är i kraft, det vill säga senast inom nio månader från det att beslutet om rätt till rehabilitering har vunnit laga kraft.
Sökanden och pensionsanstalten är oense om rehabiliteringens innehåll
Om pensionsanstalten och den sökande är oense om rehabiliteringens innehåll när rehabiliteringsplanen bereds ska sökanden lägga fram en skriftlig plan över rehabiliteringen till pensionsanstalten. På basis av den ska pensionsanstalten utan dröjsmål ge ett överklagbart beslut om rehabiliteringens innehåll. I beslutet ska konstateras hurudana rehabiliteringsåtgärder som pensionsanstalten anser vara ändamålsenliga och varför den rehabilitering som sökanden krävt har avslagits.
Sökanden lägger fram en rehabiliteringsplan efter den period som förhandsbeslutet är i kraft
Om sökanden lägger fram en rehabiliteringsplan och yrkar att den ska verkställas efter tidsfristen på nio månader, ombeds sökanden lämna in en ny rehabiliteringsansökan och bifoga ett läkarutlåtande samt en utredning av förändringar som skett i arbetet och sökandens omständigheter. Vid behov begär pensionsanstalten om en ny utredning också av arbetsgivaren. På basis av de nya utredningarna undersöker pensionsanstalten om sökanden fortfarande uppfyller förutsättningarna för rehabilitering. Pensionsanstalten ger ett nytt överklagbart beslut om rätten till arbetspensionsrehabilitering.
Betalningsbeslut om rehabiliteringspenning eller rehabiliteringstillägg
Pensionsanstalten beslutar om utbetalningen av rehabiliteringspenningen eller rehabiliteringstillägget då pensionsanstalten får uppgiften om den aktiva rehabiliteringens inledningstidpunkt. Därför sänder sökanden när rehabiliteringen inleds behövliga utredningar till pensionsanstalten, exempelvis intyg där det framgår när studierna inleds.
I betalningsbeslutet anges den tid för vilken rehabiliteringspenningen betalas ut, belopp samt betalningsställe. Förmånsgrunderna framgår ur beslutets uträkningsdel.
I betalningsbeslutet kan finnas en angivelse om att rehabiliteringspenning eller rehabiliteringstillägg inte betalas för en viss fastställd period, t.ex. för ferieperioder under studierna. Om saken konstaterats i betalningsbeslutet behöver pensionsanstalten inte ge ett nytt separat beslut om att utbetalningen av förmånen avbryts för ferietiden.
Beslutet om rehabiliteringspenning och rehabiliteringstillägg kan vid behov ges provisoriskt.
Beslut om rehabiliteringsunderstöd
Pensionsanstalten ger ett överklagbart beslut även om beviljande och utbetalning av rehabiliteringsstöd. Pensionsanstalten kan avgöra båda med samma beslut eller ge ett separat betalningsbeslut efter att sökanden lämnat in den utredning som behöv för att betalningen ska kunna verkställas. En sådan utredning för att utbetalning av rehabiliteringspenning för väntetiden ska kunna betalas ut är exempelvis ett meddelande om att sökanden har antagits till läroanstalten.
Beslut om kostnadsersättning
Pensionsanstalten ger att överklagbart beslut om ersättning för kostnaderna som rehabiliteringen medför. Ett separat beslut om kostnadsersättningarna behöver inte fattas om det i beslutet om rehabiliteringens innehåll konstateras att kostnaderna ersätts enligt Tela rf:s rekommendationer.
Om det uppstår meningsskiljaktigheter om kostnadsersättningarna, ska rehabiliteringsklienten lägga fram ett separat skriftligt yrkande om ersättningarna för kostnaderna. Då ska rehabiliteringsklienten få ett beslut om kostnadsersättningarna och till beslutet fogas en besvärsanvisning. I beslutet ska konstateras att kostnaderna ersätts enligt Tela:s allmänna rekommendationer. I beslutet ska också konstateras varför de kostnadsersättningar som den sökande framlagt har avslagits.