Ohjeeseen on päivitetty 1.1.2015 voimaan tullut lakimuutos eläkelaitoksen velvollisuudesta tutkia oikeus ammatilliseen kuntoutukseen työkyvyttömyyseläkehakemusta käsiteltäessä.
Voimassa 28.04.2015 - 06.03.2017
Soveltamisohje, Julkaisuaika 28.04.2015 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen on päivitetty 1.1.2015 voimaan tullut lakimuutos eläkelaitoksen velvollisuudesta tutkia oikeus ammatilliseen kuntoutukseen työkyvyttömyyseläkehakemusta käsiteltäessä.
En pensionstagares rätt till invalidpension liksom invalidpensionens belopp kan förändras efter det att pensionen har beviljats.
Förändringarna beror i huvudsak på
Förändringarna kan också t.ex. bero på
Pensionstagarens rätt till invalidpension kontrolleras, om det sker en förändring i pensionstagarens arbetsförmåga.
Rätten till invalidpension kontrolleras
När förändringar i pensionstagarens arbetsförmåga eller återfående av arbetsförmågan bedöms, beaktas förändringarna i arbetstagarens arbetsinkomst.
Pensionstagaren har inte rätt till full invalidpension, om pensionstagarens arbetsinkomster överstiger 40 procent av den stabiliserade genomsnittliga inkomsten för tiden innan arbetsoförmågan började.
Pensionstagaren har inte rätt till delinvalidpension, om pensionstagarens arbetsinkomster överstiger 60 procent av den stabiliserade genomsnittliga inkomsten för tiden innan arbetsoförmågan började.
En förutsättning är dessutom att överskridandet av inkomstgränsen inte är klart tillfälligt (regeringens proposition 45/2005 rd).
Den stabiliserade genomsnittliga inkomsten är i allmänhet inkomsten under den återstående tiden. Den stabiliserade genomsnittliga inkomsten kan också fastställas på något annat sätt än på basis av inkomsten för återstående tid, om inkomsten under den återstående tiden inte motsvarar den inkomstnivå som pensionstagaren haft under sin tidigare yrkesbana.
I inkomstgränserna för invalidpensionstagare ska de inkomstgränser som fastställs i lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbetet beaktas.
Lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete är tidsbegränsad och i kraft 1.1.2010–31.12.2016.
För den som får full invalidpension är inkomstgränsen
För den som får delinvalidpension är inkomstgränsen
När gränserna på 40 respektive 60 procent beräknas, omräknas pensionstagarens arbetsinkomster alltid med lönekoefficienten till nivån för granskningsåret. Detta görs oberoende av vilka bestämmelser invalidpensionen har uträknats efter.
Den genomsnittliga inkomsten utifrån vilken gränsen på 40 respektive 60 procent fastställs omräknas för beräkningen av gränserna med lönekoefficienten till nivån för det år enligt vilket granskningen görs. Om det är fråga om invalidpension som beviljats enligt bestämmelserna år 2004, fastställs gränsen på basis av den pensionsgrundande lönen för återstående tid som justeras med halvvägsindexet till nivån för år 2004 och därifrån med lönekoefficienten till nivån för granskningsåret.
En förändring i pensionstagarens arbetsförmåga kan inte bedömas enbart på basis av pensionstagarens arbetsinkomster. Vid bedömningen av förändringen i arbetsförmågan ska också övriga omständigheter beaktas. Övriga omständigheter är bland annat
Invalidpensionen kan ändras för kommande tid eller retroaktivt.
Invalidpensionen kan ändras retroaktivt för högst två år. Denna tid på två år beräknas från ingången av kalendermånaden närmast efter det att pensionstagaren ansökt om justering eller pensionsanstalten vidtagit justeringsåtgärder.
En lagändring som gäller retroaktiv ändring trädde i kraft 1.1.2012. Två års retroaktiv tid tillämpas om pensionsanstalten har vidtagit justeringsåtgärder efter att lagen trätt i kraft, dvs. tidigast 1.1.2012.
Om justeringsåtgärderna inleds år 2011, kan pensionen justeras retroaktivt för högst ett år.
Exempel på ikraftträdandet
Pensionsanstalten har vidtagit åtgärder för att justera invalidpensionen i januari 2012. Invalidpensionen kan dras in retroaktivt för de två år som närmast föregår den månad som följer på den då justeringsåtgärderna inletts, dvs. i detta fall från och med 1.2.2010 (den månad som följer efter justeringsåtgärderna är februari 2012). Även invalidpension som betalats utan grund kan återkrävas från och med 1.2.2010.
Om justeringsåtgärderna inleds i december 2011, kan rätten till invalidpension justeras retroaktivt från och med 1.1.2011.
Pensionsanstalten kan anse att återgången till arbetet har misslyckats, om
Misslyckad återgång till arbetet kan t.ex. framkomma i form av upprepad sjukfrånvaro.
En kortvarig tid i arbete kan betraktas som arbetsprövning, om arbetstagaren inte har klarat av sitt arbete.
Efter arbete som betraktats som arbetsprövning kan invalidpension beviljas utan avbrott räknat från tidpunkten när den tidigare invalidpensionen upphörde.
Om det sker en sådan förändring i arbetsförmågan hos en person som får delinvalidpension att villkoren för full invalidpension uppfylls, ändras delinvalidpensionen till full invalidpension. En förutsättning är att förändringen i arbetsförmågan kan bedömas fortgå minst ett år.
Pensionsanstalten kan överväga att ändra delinvalidpensionen till full invalidpension, om arbetsinkomsten understiger 40 procent av den stabiliserade genomsnittliga inkomsten eller om den person som får delinvalidpension inte förvärvsarbetar. Då förutsätts emellertid att det skett en förändring i pensionstagarens arbetsförmåga.
Pensionstagaren ska ansöka om ändring av delinvalidpensionen till full invalidpension.
Full invalidpension beviljas från ingången av månaden efter förändringen i arbetsförmågan, såvida primärtid inte har fastställts för den person som får delinvalidpension.
Om primärtid har fastställts för en person som får delinvalidpension, beviljas full invalidpension efter utgången av primärtiden. Delinvalidpension betalas ut till dess full invalidpension börjar.
Delinvalidpension kan ändras till full invalidpension retroaktivt för högst två år. Denna tid på två år beräknas från ingången av den kalendermånad som följer efter att pensionstagaren ansökt om justering eller pensionsanstalten vidtagit justeringsåtgärder.
Delinvalidpension som börjat före 1.1.1982 och fortgått utan avbrott ändras alltid till full invalidpension från ingången av månaden efter förändringen. Detta beror på att dagpenningen enligt sjukförsäkringslagen ändrades till primär ersättning i förhållande till arbetspensionerna genom en ändring i APL som trädde i kraft 1.1.1982 (472/1981). Enligt lagens ikraftträdandebestämmelse tillämpas lagen inte på en sådan tidigare beviljad invalidpension som fortgår oavbrutet efter det att lagen trätt i kraft. Om en i ikraftträdandebestämmelsen avsedd delinvalidpension ändras till full invalidpension, börjar den fulla invalidpensionen utan primärtid.
Om pensionstagaren har arbetat i ett anställningsförhållande inom den privata sektorn vid sidan av delinvalidpension enligt arbetspensionslagarna för den offentliga sektorn, kan pensionstagaren inte beviljas invalidpension på basis av anställningsförhållandet inom den privata sektorn när delinvalidpensionen ändras till full invalidpension.
Pensionstagaren har på ansökan rätt till den pension som intjänats på basis av anställningsförhållandet inom den privata sektorn
Delinvalidpension kan ändras till full invalidpension för den tid som arbetspensionsrehabilitering pågår.
Utöver invalidpension betalas också rehabiliteringstillägg.
Även om rehabiliteringen pågår en kortare tid än ett år, kan delinvalidpensionen ändras till full invalidpension för samma tid.
Om det sker en sådan förändring i arbetsförmågan hos en pensionstagare som får full invalidpension att han eller hon har rätt att få delinvalidpension, ändras full invalidpension till delinvalidpension. En förutsättning är att det kan bedömas att förändringen i arbetsförmågan fortgår minst ett år.
Full invalidpension ändras i allmänhet till delinvalidpension på grund av att pensionstagaren har haft förvärvsinkomster. Full invalidpension eller fullt rehabiliteringsstöd ändras till delinvalidpension, om pensionstagarens förvärvsinkomster överstiger 40 procent men understiger 60 procent av den stabiliserade genomsnittliga inkomsten.
Utöver pensionstagarens förvärvsinkomster ska vid bedömningen av förändringen i arbetsförmågan också andra, t.ex. medicinska omständigheter, beaktas.
När full invalidpension ändras till delinvalidpension, förändras pensionens belopp i motsvarande grad, dvs. minskar till hälften. Pensionen beräknas således inte på nytt.
Full invalidpension ändras till delinvalidpension från ingången av månaden närmast efter förändringen i arbetsförmågan.
Full invalidpension kan ändras till delinvalidpension retroaktivt för högst två år. Denna tid på två år beräknas från ingången av kalendermånaden närmast efter det att pensionstagaren ansökt om justering eller pensionsanstalten vidtagit justeringsåtgärder.
Om utbetalningen av invalidpension har avbrutits före beslutet om ändring, ändras full invalidpension till delinvalidpension från och med tidpunkten för avbrytandet.
Pensionsanstalten ska utreda personens rätt till yrkesinriktad rehabilitering när den behandlar ändringar i personens rätt till invalidpension. Pensionanstalten meddelar ett förhandsbeslut om rätt till yrkesinriktad rehabilitering, om kriterierna för det uppfylls.
Pensionsanstalten ska dessutom försäkra sig om att personens möjligheter till rehabilitering enligt annan lagstiftning har klarlagts.