Ohjeeseen on päivitetty 1.1.2015 voimaan tullut lakimuutos eläkelaitoksen velvollisuudesta tutkia oikeus ammatilliseen kuntoutukseen työkyvyttömyyseläkehakemusta käsiteltäessä.
Voimassa 28.04.2015 - 09.03.2017
Soveltamisohje, Julkaisuaika 28.04.2015 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen on päivitetty 1.1.2015 voimaan tullut lakimuutos eläkelaitoksen velvollisuudesta tutkia oikeus ammatilliseen kuntoutukseen työkyvyttömyyseläkehakemusta käsiteltäessä.
Rätt till full invalidpension föreligger inte för den tid under vilken arbetsinkomsterna överstiger 40 procent av den stabiliserade genomsnittliga inkomsten innan invalidpensionen började.
Rätt till delinvalidpension föreligger inte för den tid under vilken arbetsinkomsterna överstiger 60 procent av den stabiliserade genomsnittliga inkomsten innan invalidpensionen började.
Pensionsanstalten drar in invalidpensionen, om pensionstagaren har återfått sin arbetsförmåga i sådan grad att han eller hon inte längre uppfyller villkoren för invalidpension. I praktiken innebär det att pensionstagarens arbetsförmåga inte längre är nedsatt med minst 2/5.
En indragning av invalidpensionen övervägs, om pensionstagarens förvärvsinkomster överstiger 60 procent av den stabiliserade inkomsten och det inte är fråga om tillfälligt arbete.
När indragningen av en invalidpension som beviljats tills vidare övervägs beaktas även pensionstagarens hälsotillstånd vid bedömningen av förutsättningarna för fortsatt arbete.
Invalidpensionen dras in från ingången av kalendermånaden närmast efter det att pensionstagaren inte längre uppfyller villkoren för invalidpension.
Ett överklagbart beslut ges om indragningen.
Om pensionsanstalten av pensionstagaren återkräver pension som betalats utan grund, kan beslut om återkrav ges först efter det att beslutet om indragning har vunnit laga kraft.
Invalidpensionen kan dras in retroaktivt för högst två år. Denna tid på två år beräknas
Invalidpensionen dras in från och med tidpunkten för avbrytandet, om utbetalningen av invalidpension har avbrutits innan beslut om indragning fattas.
När indragningen av en invalidpension övervägs ska i första hand bestämmelserna i lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete om att lämna pensionen vilande beaktas. Lagen är i kraft 1.1.2010–31.12.2016.
Om pensionstagarens inkomster överskrider inkomstgränserna ska invalidpensionen i stället för att dras in lämnas vilande, om villkoren i lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete uppfylls. Enligt denna lag kan utbetalningen av pension avbrytas för högst två år. Om arbetet fortgår efter att pensionen varit avbruten i två år, dras invalidpensionen in från den tidpunkt när utbetalningen av pension har avbrutits.
Om invalidpensionen dras in, kan pensionen för att stödja återgången till arbete fortgå i form av rehabiliteringsstöd till samma belopp som delinvalidpension för en kortare tid än ett år. I detta fall krävs inte att arbetsförmågan är nedsatt.
Rehabiliteringspenning kan betalas ut till pensionstagaren, t.ex. för den tid som arbetsprövning pågår, om yrkesinriktad rehabilitering anses nödvändig då rehabiliteringsstödet upphör. Eftersom beviljandet av rehabiliteringspenning kräver en separat ansökan, ska pensionsanstalten vara i kontakt med pensionstagaren för ansökan om rehabilitering och rehabiliteringspenning.
Pensionsanstalten ska utreda personens rätt till yrkesinriktad rehabilitering när den behandlar indragning av invalidpension. Pensionanstalten meddelar ett förhandsbeslut om rätt till yrkesinriktad rehabilitering, om kriterierna för det uppfylls.
Pensionsanstalten ska dessutom försäkra sig om att personens möjligheter till rehabilitering enligt annan lagstiftning har klarlagts.
I pensionsregistret avslutas pensionsförhållandet vid den tidpunkt när rätten till pension upphör. I pensionsförhållandet kan också göras ett avbrott för den tid som inte ger rätt till pension.
Om invalidpensionen upphör helt och hållet, bildar invalidpensionsperioden ett sammanhängande pensionsförhållande, om
Ett enhetligt pensionsförhållande börjar från ingången av det år då det första pensionsfallet inträffade och upphör vid utgången av pensionsperiodens slutmånad.
Ett beslut om invalidpension kan återtas, om pensionssökanden senast inom besvärstiden meddelar att han eller hon inte vill ha den pension som beviljats. Om beslutet om invalidpension har vunnit laga kraft, kan pensionssökanden inte annullera invalidpensionen genom att meddela att han eller hon inte vill ta emot den beviljade pensionen.
Om pensionstagaren önskar att invalidpensionen dras in, ska pensionstagaren påvisa att hans eller hennes arbetsförmåga har återställts i den grad att han eller hon inte längre uppfyller villkoren för pension. I praktiken ska pensionstagaren tillställa pensionsanstalten en utredning av arbetsinkomsterna och hälsotillståndet.