Ohjeeseen päivitetty rahamäärät vuoden 2015 tasoon.
Voimassa 28.04.2015 - 12.06.2017
Soveltamisohje, Julkaisuaika 28.04.2015 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen päivitetty rahamäärät vuoden 2015 tasoon.
En förutsättning för deltidspension är att den sökande övergår från heltidsarbete till deltidsarbete och att arbetsinkomsterna och arbetstiden minskar.
Arbetstagaren har inte en subjektiv rätt till deltidsarbete för att kunna få deltidspension. Arbetsgivaren ska dock sträva efter att ordna deltidsarbete för arbetstagaren. Arbetstagaren kan också utföra deltidsarbete hos en annan arbetsgivare eller bli företagare.
Arbetstagarens arbetsinkomst ska vara 35–70 procent av den stabiliserade inkomsten. Inkomstgränserna är absoluta och de får inte överskridas eller underskridas. Arbetsinkomsten är lönen av deltidsarbetet. Arbetsinkomst är all inkomst som försäkrats enligt arbetspensionslagarna och som arbetstagaren får under deltidspensioneringen.
Vid minskningen av arbetstid och inkomster förutsätts inte en noggrann procentbaserad motsvarighet. I inkomsterna av deltidsarbetet kan det ingå poster som inte ingår i deltidsarbetets inkomster.
Sådana poster är till exempel:
Dessa poster behöver inte tas i betraktande när man uppskattar om inkomster av och arbetstiden i deltidsarbetet har minskat i samma proportion.
Inkomsten av och arbetstiden i deltidsarbetet kan i praktiken inte förutsättas minska i samma proportion om
Den totala inkomsten för deltidsarbetet ska under hela perioden med deltidspension hålla sig inom ramarna på 35–70 procent av den stabiliserade inkomsten.
I ArPL bestäms inte att det uttryckligen är de inkomster som försäkras enligt ArPL som måste minska för att det ska vara möjligt att få ArPL-deltidspension. ArPL:s krav om minskning av inkomsterna är allmänt. Minskningen av inkomsterna granskas utgående från helhetssituationen.
Om arbetstagaren innan deltidspensionen börjar har arbetat inom både den privata och den offentliga sektorn förutsätts ändå att ArPL-inkomsterna minskar, om arbetstagaren har rätt till deltidspension enligt den offentliga sektorns pensionslagar. För detta krav finns inga euro- eller procentgränser. I praktiken räcker det med att arbetsinkomsterna ändras.
Deltidspensionsbeslutet grundar sig på de uppgifter om arbetstiden i och arbetsinkomsten av deltidsarbetet som finns i deltidsarbetsavtalet mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Arbetsgivaren och arbetstagaren ska komma överens om arbetstiden i och lönen av deltidsarbetet. Pensionsanstalten ber om uppgifter om dessa från arbetsgivaren.
Arbetsgivaren ska uppge inkomsten för en person som går i deltidspension sådan som den betalas till arbetstagaren när han eller hon arbetar enligt ett deltidsarbetsavtal. Utöver den egentliga lönen ska arbetsgivaren också meddela alla andra betalningar, som ingår i den pensionsgrundande inkomsten och som arbetstagaren kommer att få som vederlag för sitt arbete. Sådana andra betalningar är till exempel:
Vid fastställandet av den totala inkomsten av deltidsarbetet ska man också beakta hur arbetsrytmen (t.ex. periodarbete) och fördelningen av arbetet över dygnets timmar (t.ex. skift- eller nattarbete) påverkar inkomsten. I period- och skiftarbete ska inkomsten av deltidsarbetet fastställas enligt den inkomst arbetstagaren kommer att få när han eller hon arbetar enligt det överenskomna period- eller skiftsystemet.
Från och med år 2007 finns i lagen inga gränser för arbetstimmarnas genomsnittliga antal per vecka. I lagen finns inte heller längre någon bestämmelse om fastställande av inkomst för en granskningsperiod på 16 veckor. Det här möjliggör att en genomsnittlig månadsinkomst kan fastställas för personen, även om den faktiska arbetstiden varierar.
Det är viktigt att fastställa inkomsten av deltidsarbetet rätt för att deltidspensionens belopp ska bli rätt. Förändringar i inkomsterna kan påverka pensionsbeloppet och rätten till pension.
Om det i inkomsten av deltidsarbetet ingår sådana betalningar vars belopp inte kan uppges exakt, ska arbetsgivaren uppskatta dem så noggrant som möjligt. Också osäkra betalningar ska meddelas om sådana poster ingår i lönen för deltidsarbetet. Sådana betalningar är till exempel resultatpremier.
Uppskattningen ska göras utgående från den inkomst som arbetstagaren sannolikt kommer att få. Deltidsarbetets inkomst kan uppskattas till exempel
Då lönens belopp eller någon betalnings belopp har uppskattats, kan den inkomst som betalats ut vara större eller mindre än vad som uppskattats. Det väsentliga är att de betalningar som ingår i inkomsterna för deltidsarbetet beaktats på korrekt sätt.
Om en betalning som ingår i inkomsten för deltidsarbetet inte har beaktats i beslutet om deltidspension eller om betalningens belopp inte har uppskattats på korrekt sätt, är beslutet om deltidspension felaktigt och lagstridigt. Besvärsnämnden för arbetspensionsärenden kan på ansökan undanröja ett lagstridigt beslut. Deltidspension som har betalats utan grund måste i regel återkrävas.
En företagare kan vid övergången till deltidspension
Det finns inga andra sätt för företagare att minska på sin företagarverksamhet vid övergången till deltidspension. Företagarens inkomst för deltidsarbete är företagarens FöPL-arbetsinkomst. Som arbetsinkomst anses alltid FöPL-arbetsinkomsten oberoende av andra inkomster av företagarverksamheten, omsättningen eller vinsten som företagaren får av företagarverksamheten.
Om företagaren upphör med sin företagarverksamhet helt och hållet måste han eller hon ha ett deltidsarbete som försäkras enligt någon annan arbetspensionslag. En företagare kan arbeta i arbeten som försäkrats enligt flera arbetspensionslagar. Inkomsterna av alla arbetspensionsförsäkrade arbeten som utförs vid sidan av deltidspensionen ska tillsammans utgöra 35–70 procent av den stabiliserade inkomsten.
Om företagaren halverar sin arbetsinkomst, ska den halverade arbetsinkomsten tillsammans med andra inkomster för deltidsarbete vara 35–70 procent av den stabiliserade inkomsten.
Då företagaren halverat sin arbetsinkomst, kan han eller hon inte göra ändringar i sin arbetsinkomst under deltidspensionen. Om företagarens deltidsarbete är endast företagarverksamhet, hålls arbetsinkomsterna i praktiken alltid inom inkomstgränserna. Arbetsinkomsten och den stabiliserade inkomsten justeras årligen med lönekoefficienten.
Om företagarens arbetsinkomst är exakt 35 eller 70 procent av den stabiliserade inkomsten, är det möjligt att arbetsinkomsten när den justeras med lönekoefficienten inte hålls inom gränserna på grund av avrundningsbestämmelserna. Om gränsen underskrids eller överskrids av den här anledningen och företagaren endast har företagarverksamhet, behöver deltidspensionen inte upphöra.
Även i den offentliga sektorns arbetspensionslagar bestäms att deltidsarbetets inkomster ska vara 35–70 procent av den stabiliserade inkomsten. Inkomsten av deltidsarbetet ska ändå vara minst 312,59 euro i månaden (nivån enligt år 2015).