Ohjeeseen on päivitetty vuoden 2015 suojaosuuden määrä.
Voimassa 28.04.2015 - 29.01.2018
Soveltamisohje, Julkaisuaika 28.04.2015 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen on päivitetty vuoden 2015 suojaosuuden määrä.
Ett lagakraftvunnet beslut av en pensionsanstalt, Pensionsskyddscentralen och besvärsnämnden för arbetspensionsärenden får verkställas såsom en lagakraftvunnen dom i tvistemål.
Arbetspensioner kan bli föremål för utmätning. Alla sådana pensioner enligt ArPL 3 § som grundar sig på anställnings- eller tjänsteförhållanden eller företagarverksamhet (även rehabiliteringsstöd, rehabiliteringspenning, rehabiliteringstillägg och rehabiliteringsunderstöd) och familjepensioner är utmätningsbara.
Utöver grundpensioner kan också registrerad tilläggspension utmätas, liksom dröjsmålsförhöjning som eventuellt betalas på pensionsbeloppet. Förutom löpande pension kan också pension som betalas som engångsbelopp utmätas.
Kostnadsersättningar som betalas enligt arbetspensionslagarna får inte utmätas. Med kostnadsersättningar avses t.ex.
Begravningsbidrag enligt registrerat tilläggsskydd kan inte utmätas.
Från pensionen kan genom utmätning indrivas t.ex. pensionstagarens
Avtalsbaserade skulder, konsumtionsskulder och andra liknande skulder är inte direkt verkställbara, utan borgenären ska först skaffa en utsökningsgrund för sin fordran.
Utsökningsgrunder är bl.a. följande handlingar:
Vid utmätning av pension kan också pensionsanstaltens fordran utgöra skuld. Från pension kan utmätas t.ex.
Pensionsanstalten kan samtidigt driva in FöPL-/LFöPL-försäkringsavgifter och pension som betalats utan grund både direkt från pensionen och genom utsökning.
En borgenär kan genom utsökning driva in också andra socialförsäkringsförmåner som ska återkrävas (arbetslöshetsdagpenning, utkomststöd, underhållsbidrag). Om t.ex. utbetalaren av arbetslöshetsdagpenning inte har fått uppgift om när pensionsansökan har blivit anhängig och den av den anledningen inte har ställt något regresskrav, kan utbetalaren driva in sin fordran genom utsökning från pensionen.
I utsökningsbalken har det för utsökningsgrunden bestämts en tidsfrist, under vilken utsökningsgrunden kan verkställas.
Utsökningsgrundens tidsfrist gäller endast fysiska personers betalningsskyldighet.
En utsökningsgrund i vilken en fysisk person har förelagts en betalningsskyldighet är verkställbar i 15 års tid (utsökningsgrundens tidsfrist).
Tidsfristen är 20 år, om den borgenär som nämns i utsökningsgrunden är en fysisk person eller om ersättningsfordran grundar sig på ett brott för vilket gäldenären har dömts till fängelse eller samhällstjänst.
Om gäldenären kan visa att fordran har överförts till en fysisk person från någon annan än en annan fysisk person innan utsökningsgrunden gavs, är tidsfristen 15 år. (utsökningsbalken 2:24 §)
Tidsfristen för utsökningsgrunden räknas från det att en tredskodom eller en lagakraftvunnen dom eller någon annan slutgiltig utsökningsgrund har givits. (utsökningsbalken 2:25 §)
Utsökningsgrundens preskriptionstid kan inte avbrytas.
Domstolen kan på borgenärens yrkande bestämma att utsökningsgrundens tidsfrist om 15 eller 20 år förlängs med 10 år från utgången av den ursprungliga tidsfristen. För att tidsfristen ska kunna förlängas, förutsätts det att gäldenären under den ursprungliga tidsfristen väsentligt har försvårat borgenärens möjligheter att få betalning. (utsökningsbalken 2:26 §)
I utsökningsbalken uppräknas uttryckligen sådana handlingar, som ger anledning att förlänga tidsfristen. Grunden kan vara att gäldenären har
Kriterierna för väsentligt försvårande av möjligheterna att få betalning anknyter till
Om inte den summa som gäldenären har fört utom räckhåll för borgenären är väsentlig med tanke på helheten, finns det inga grunder för en förlängning av tidsfristen.
Talan om förlängning av tidsfristen ska väckas inom två år efter det att den ursprungliga tidsfristen har gått ut.
När utsökningsgrundens tidsfrist förlängs innan den ursprungliga tidsfristen har gått ut, är den genom dom fastställda utsökningsgrunden verkställbar tills den förlängda tidsfristen har gått ut.
När tidsfristen förlängs efter det att den ursprungliga tidsfristen har gått ut, åläggs gäldenären den betalningsskyldighet som gällde vid tidsfristens slut, om inte något annat följer av att betalning skett efter det eller av någon motsvarande omständighet. Gäldenärens betalningsskyldighet träder i kraft genast och gäller tills den förlängda tidsfristen har gått ut.
Tidsfristen får emellertid inte förlängas om det med tanke på gäldenärens situation kan anses vara oskäligt.
En förlängning av tidsfristen inverkar inte på ställningen för andra som ansvarar för samma skuld. (utsökningsbalken 2:27 §)
Enligt utsökningsbalken preskriberas fordran när utsökningsgrundens tidsfrist löper ut. Efter det gäller för fordrans del vad som i lagen om preskription av skulder (728/2003, preskriptionslagen) föreskrivs om preskriberade fordringar. (utsökningsbalken 2:27 §)
Preskriptionen är slutgiltig i den bemärkelsen att preskriptionstiden inte kan avbrytas.
Preskription av fordran innebär att också en materiell fordran preskriberas och att gäldenärens betalningsskyldighet upphör genast när utsökningsgrundens tidsfrist går ut. Skulden kan således inte längre drivas in genom utsökning eller privat. Skulden kan inte heller drivas in från gäldenärens dödsbo.
Om utsökningsgrundens tidsfrist har förlängts, preskriberas fordran när den förlängda tidsfristen går ut.
När tidsfristen för utsökningsgrunden enligt utsökningsbalken går ut, inverkar det inte på preskriptionen av en fordran enligt arbetspensionslagarna eller preskriptionslagen.
I förhållande till den prestationsskyldiga, dvs. pensionsanstalten, träder utmätningen av fordran i kraft, när den prestationsskyldiga har fått del av ett skriftligt förbud att betala fordran eller att fullgöra skyldigheten till någon annan än utmätningsmannen (betalningsförbud). Utmätning av egendom träder i kraft i förhållande till gäldenären, dvs. pensionstagaren, genom utmätningsbeslutet. Ett utmätningsbeslut i sig medför således inte rättsverkningar i förhållande till pensionsanstalten. (utsökningsbalken 4:27 §)
Utmätningsmannen kan delge betalningsförbudet
Ett betalningsförbud behöver alltså inte delges bevisligen.
I ett betalningsförbud förbjuder överexekutorn skriftligen pensionsanstalten att betala ut den del av pensionen som ska innehållas till någon annan än den förordnade utmätningsmannen.
I ett betalningsförbud vid utmätning av lön (pension)
I fråga om utmätningar av lön och pension som har förrättats vid olika tidpunkter utfärdas ett enda betalningsförbud.
När en pensionstagare får pension från flera olika pensionsanstalter, räknas utmätningsbeloppet utgående från pensionernas sammanlagda belopp.
Mottagaren av betalningsförbudet är skyldig att omedelbart iaktta förbudet.
Löneutbetalaren ska varje betalningsperiod genast och utan särskild ersättning verkställa innehållning av lön enligt betalningsförbudet och betala beloppet till utmätningsmannen. Från beloppet får avdras avgift för inbetalning på konto. (utsökningsbalken 4:58 §)
Genom förordning av statsrådet kan det vid behov bestämmas om den tid inom vilken innehållningen av lön ska verkställas och beloppet betalas till utmätningsmannen.
Utgångspunkten är att betalningsförbudet bör anlända till pensionsanstalten minst två veckor före pensionens utbetalningsdag. På så sätt får pensionsanstalten tillräckligt med tid för att föra in betalningsförbudet i sina egna datasystem. Om senare inkomna betalningsförbud hinner föras in i datasystemen, görs det.
Om den som har meddelats betalningsförbud inte iakttar ett betalningsförbud som denna bevisligen delfått, får utmätningsmannen hos den som har meddelats förbudet utmäta det belopp som inte har betalats till utmätningsmannen. Bestämmelsen kan bli tillämplig t.ex. om
Utmätningen förutsätter att betalningsskyldigheten för den som har meddelats betalningsförbudet är klar. (utsökningsbalken 4:68 §)
Ett betalningsförbud gäller en viss tid eller tills vidare, till dess utmätningsmannen skriftligen meddelar pensionsbetalaren att betalningsförbudet har upphört. Förändras de omständigheter som ligger till grund för betalningsförbudet, ska utmätningsmannen ändra förbudet genom ett nytt betalningsförbud. (utsökningsbalken 4:57 § 1)
Betalningsförbudet ska ändras t.ex. om
Det nya betalningsförbudet ersätter det tidigare betalningsförbudet.
En utmätning kan avbrytas på grund av fria månader som beviljas gäldenären. Utmätningsmannen kan ge besked om beviljade fria månader skriftligen eller på överenskommet sätt elektroniskt utan att ge någon nytt betalningsförbud. I så fall ska det tidigare betalningsförbudet iakttas också efter avbrottet.
Pensionsanstalten kan inte på eget initiativ avvika från utsökningsmyndighetens betalningsförbud eller eurobeloppen och de övriga anvisningarna i detta, utan de ska alltid följas.
Pensionsanstalten kan kontrollera riktigheten hos uppgifterna i betalningsförbudet hos utmätningsmyndigheten, om betalningsförbudet verkar vara klart felaktigt.
De bestämmelser som gäller för utmätning av lön gäller också för utmätning av pension. Särskilda bestämmelser om utmätning av lön och pension finns i 4 kap. 56–58 § i utsökningsbalken. Enligt förarbetena till utsökningsbalken avses med lön också förvärvspension och annan återkommande inkomst som i utsökningslagen jämställs med lön.
Den del som utmäts från pensionen beräknas utifrån det sammanlagda beloppet av pensionstagarens inkomster och utkomstförmåner (inkomstbasen). Från inkomstbasen avdras förskottsinnehållning av skatt och eventuell arbetspensionsavgift och arbetslöshetsförsäkringspremie som gäldenären ska betala. Det belopp som utmäts från en pension räknas utgående från pensionens nettobelopp. Minst det skyddade beloppet ska dock lämnas till pensionstagaren.
Om utmätningen grundar sig på en fordran som gäller underhållsbidrag, får ett belopp som är större än det regelmässiga utmätas. (utsökningsbalken 4:54 §)
Med skyddat belopp avses det minimibelopp som vid utmätning måste kvarlämnas hos gäldenären. Det skyddade beloppet räknas per dag och gäller således endast lön eller pension som betalas regelbundet.
Vid utmätning av lön som betalas regelbundet är den skyddade andelen fram till följande löneutbetalningsdag (enligt 2014 års nivå)
Det skyddade beloppet beräknas för 30 dagar per månad. (utsökningsbalken 4:48 §)
Med make avses
Som person som gäldenären försörjer anses en person som har inkomster som understiger det skyddade beloppet som räknas för gäldenärens egen del, dvs. en person med nettoinkomster på högst 22,59 euro per dag. (2014). Ett barn som förtjänar högst ett sådant belopp anses vara beroende av försörjning oavsett om även den andra maken deltar i försörjningen.
Vid beräkningen av det skyddade beloppet beaktas inte
Det skyddade beloppet justeras årligen genom förordning av justitieministeriet enligt vad som bestäms i lagen om folkpensionsindex (456/2001). (utsökningsbalken 4:48 §)
Det belopp som ska utmätas räknas vid utmätning av lön och pension utgående från det sammanlagda beloppet av gäldenärens inkomster och utkomstförmåner, vilket kallas inkomstbas.
I inkomstbasen ingår
Av en enskild utmätningsbar inkomst eller förmån får då utmätas ett belopp som är större än det regelmässiga beloppet.
Vid beräkningen av det skyddade beloppet beaktas inte
Från inkomstbasen dras av förskottsinnehållning av skatt och arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift och arbetslöshetsförsäkringsavgift som gäldenären ska betala. Det belopp som utmäts från en pension räknas sålunda utgående från pensionens nettobelopp. (utsökningsbalken 4:45 §)
Lönerna (gäldenärens hela sammanlagda inkomstbas) delas enligt storlek in i tre olika inkomstklasser. Utmätningsbeloppet är olika i de olika inkomstklasserna.
Utmätningsbelopp
Av annan lön än sådan som betalas ut vid regelbundet återkommande tillfällen undantas 2/3 av varje lönepost från utmätningen.
Om pension betalas ut i form av engångsbelopp, förrättas således alltid lagenlig utmätningsinnehållning enligt 1/3 av engångsbeloppet. På ett engångsbelopp beräknas inget skyddat belopp. (utsökningsbalken 4:50 §)
Utsökningsinnehållning av pensioner som betalas retroaktivt görs på samma sätt som utsökning av engångsbelopp. Pensionsanstalten kan också rätta förskottsinnehållning av skatt retroaktivt så att den till pensionstagaren antingen i samband med följande pensionsutbetalning eller som en separat post återbetalar skatt som har innehållits från pensionen till för stort belopp. Av en sådan återbetalning innehålls också 1/3 utan att beräkna något skyddat belopp.
Om gäldenären får en stor, men oregelbunden lön eller pension, ska utmätningsmannen uppskatta, vilken gäldenärens genomsnittliga månadslön under året sannolikt kommer att vara. Då beaktas de inkomster som gäldenären haft vid tidpunkten i fråga och deras sannolika utveckling under resten av året.
Om gäldenärens lön under året sannolikt i genomsnitt uppgår till det belopp som avses i 4 kap. 49 § 1 mom. 3 punkten utsökningsbalken, förrättas utmätningen enligt punkten i fråga.
Om gäldenärens inkomster senare visar sig vara mindre än uppskattat, ska utmätningsmannen på motsvarande sätt minska utmätningens belopp.
Borgenären kan nöja sig med begränsad utsökning, där utmätningsmannen söker egendom som kan utmätas genom att kontrollera uppgifter om gäldenärens förmögenhet i register.
Vid begränsad utsökning kan periodisk inkomst, såsom lön eller pension, återbäring av skatteförskott eller annan motsvarande egendom utmätas. Från utmätningen undantas egendom som man skulle bli tvungen att förvandla i pengar. (utsökningsbalken 3:105 §)
Med betalningsplan avses en av utmätningsmannen uppgjord betalningsplan, enligt vilken gäldenären på eget initiativ betalar av på sökandens (fordringsägarens) fordran till utmätning. (utsökningsbalken 4:59 §)
Med betalningsavtal avses ett avtal mellan parterna, dvs. gäldenären och borgenären, genom vilket man kan avvika från lagstadgad utmätning. (utsökningsbalken 4:60 §)
Fullföljandet av en betalningsplan och ett betalningsavtal förutsätter normalt att gäldenären har utmätningsbara löneinkomster eller andra inkomster, till exempel pensionsinkomster.
Genom betalningsavtal kan man dock inte avtala om att pension överförs till en annan. Även avtal om pantsättning av pension är ogiltigt.
Utmätningsmannen kan i stället för utmätning av lön (pension) för gäldenären fastställa en skriftlig betalningsplan, om gäldenären gör det troligt att han eller hon till utmätningsmannen betalar
För gäldenären kan det av olika orsaker vara viktigt att han utan utmätning av pensionen och betalningsförbud till pensionsanstalten på egen hand kan betala sin skuld till utsökningen.
Utmätningsmannen kan besluta att låta betalningsplanen förfalla och omedelbart utmäta lönen eller pensionen om
Utmätningsmannen kan förrätta utmätning av pension på basis av ett skriftligt betalningsavtal mellan gäldenären och sökanden (borgenären).
I betalningsavtalet kan parterna
Av avtalet måste framgå, om sökanden avstår från sin fordran till dessa delar slutgiltigt eller om sökanden begränsar endast sin utmätningsansökan.
Vid utmätning av lön och pension förutsätter iakttagandet av avtalet att avtalsinnehållet är sådant att det kan fullföljas vid utmätningsförfarandet. Vid utmätningen kan man inte verkställa ett betalningsavtal som inte är precist.
För att ett avtal ska kunna iakttas förutsätts dessutom att avtalet inte kan anses vara oskäligt, i praktiken endast med hänsyn till gäldenären.
Utmätningsmannen ska bedöma om den avtalsenliga utmätningen till belopp och tid är oskälig jämfört med lagenlig utmätning. Gäldenären ska få behålla minst det skyddade beloppet enligt utsökningsbalken, men även ett mildare betalningsavtal kan vara oskäligt som helhet.
Om det från lönen eller pensionen indrivs flera sökandes fordringar, förutsätter verkställande av avtalet att alla sökande förbinder sig till det.
I allmänhet utmäter utmätningsmannen gäldenärens lön eller pension enligt betalningsavtalet. I praktiken torde detta innebära att utmätningsmannen sänder pensionsanstalten ett betalningsförbud, vars innehåll bestäms utgående från avtalet mellan parterna. I dessa fall kan det belopp som utmäts alltså avvika från de gränser som sätts i lagen.
Utmätningsmannen kan ge gäldenären lov att betala prestationerna enligt avtalet själv till utmätningsmannen. Det förutsätter dock att gäldenären gör det troligt att han kommer att iaktta betalningsavtalet.
Utmätningsmannen kan återta tillståndet och omedelbart utmäta lönen eller pensionen, om gäldenären utan godtagbar orsak underlåter att betala posterna och detta inte är obetydligt.
Ett betalningsavtal mellan parterna är bindande. Även utmätningsmannen ska iaktta ett betalningsavtal som han eller hon har godkänt.
De omständigheter som ligger till grund för avtalet kan dock förändras senare under avtalets giltighetstid. Förändringen kan innebära att det inte längre är motiverat att iaktta betalningsavtalet.
Utsökningsbalken innehåller tvingande bestämmelser om hur förändringar av omständigheterna inverkar på saken. Parterna kan inte i ett betalningsavtal inta villkor som är i strid med de tvingande bestämmelserna.
På begäran av en avtalspart kan utmätningsmannen besluta att betalningsavtalet inte iakttas, om
En annan grundad anledning kan vara t.ex. att gäldenärens betalningsförmåga har förbättrats eller försämrats efter att avtalet ingicks. Förändringen i betalningsförmågan ska vara väsentlig innan den kan betraktas som en grundad anledning till att sluta iaktta betalningsavtalet. Det primära alternativet är då att ändra betalningsavtalet.
Om lön eller pension utmäts för annan fordran efter det att betalningsavtalet har ingåtts, iakttas inte betalningsavtalet under indrivningen av denna fordran. I dessa fall kommer det en ny anmälan från utmätningsmannen (betalningsförbud).
Pensionsanstalten är inte skyldig att med stöd av ett betalningsavtal mellan gäldenären och utmätningsmannen eller fordringsägaren eller en betalningsplan betala in pension annanstans än till utmätning eller på pensionstagarens konto. I betalningsavtalet kan pensionsanstalten alltså inte åläggas att betala pensionen till borgenärens konto.
När utmätning av lönen har fortgått utan avbrott eller nästan utan avbrott i ett år, ska utmätningen avbrytas för en viss tid (fria månader), om
Bestämmelsen om att bevilja fria månader är tvingande.
Om det emellertid är underhållsbidrag till barn som drivs in, kan fria månader beviljas endast av synnerligen vägande skäl.
Med ett år avses en tidsperiod på 12 månader, inte ett kalenderår.
Gäldenären är inte tvungen att utnyttja fria månader. (utsökningsbalken 4:52 §)
En gäldenär som omfattas av inkomstgränsutmätning ska årligen beviljas två fria månader, när utmätningen har pågått ett år. Korta avbrott i utmätningen hindrar inte erhållandet av fria månader.
Vid inkomstgränsutmätning ges två fria månader å tjänstens vägnar. I praktiken följs detta genom utsökningens informationssystem.
Till andra gäldenärer än de som omfattas av inkomstgränsutmätning (UB 4:52 § 1 mom. 2 och 3 punkten, boende- och levnadskostnader och annan särskild orsak) beviljas högst tre fria månader per år. Erhållande av fria månader förutsätter gäldenärens begäran. (utsökningsbalken 4:53 §)
Vid beviljande av fria månader ska utmätningsmannen utöva sin prövningsrätt på ett tillbörligt sätt.
Om till exempel gäldenärens lön nätt och jämnt överskrider gränsen för inkomstgränsutmätning, borde också en sådan gäldenär i princip ges två fria månader per år. Även en gäldenär som omfattas av inkomstgränsutmätningen kan på ovan nämnda grunder ges en tredje fri månad om året utöver de regelmässiga två månaderna.
Utmätningsmannen kan själv besluta vilka månader som är fria, om gäldenären inte framställer en begäran om det. Utmätningsmannen uppger de fria månaderna på betalningsförbudshandlingen.
Med sökandens (borgenärens) samtycke kan högst sex fria månader beviljas per år utan att ansökan förfaller. Om sökanden samtycker till fler än sex fria månader per år, förfaller ansökan. Syftet med detta är att förhindra situationer där ärendet är anhängigt länge och betalningsförbudet i kraft utan att sökanden kräver en tillräcklig prestation av gäldenären.
I fråga om underhållsbidragsfordringar innehåller utsökningsbalken särskilda bestämmelser om fria månader.
I arbetspensionslagarna finns bestämmelser om utbetalningsordningen för pension när flera aktörer har rätt till pensionen enligt lagen.
Pensionen betalas enligt utbetalningsordningen oberoende av när
betalningsförbudet från utsökningen har kommit till pensionsanstaltens kännedom eller
utsökningsgrunden för fordran har uppstått.
Således har arbetspensionsanstalten rätt att driva in obetalda företagarpensionsförsäkringsavgifter (2 i ordningen) och pension som betalats utan grund (3 i ordningen) före utsökningsfordran.