Om omständigheterna som inverkar på arbetsinkomsten väsentligt förändras efter att arbetsinkomsten fastställts, justeras arbetsinkomsten på ansökan eller på pensionsanstaltens initiativ. Arbetsinkomsten höjs till exempel om företagarverksamheten utvidgas eller om en person som bedrivit företagarverksamhet som bisyssla börjar bedriva den på heltid. Arbetsinkomsten kan på motsvarande sätt också sänkas.
Arbetsinkomsten kan inte ändras retroaktivt. Försäkringen kan emellertid avslutas retroaktivt, om företagaren inte längre uppfyller kriterierna för att omfattas av FöPL, dvs. om arbetsinkomsten blir lägre än den nedre gränsen enligt FöPL.
Om justering av arbetsinkomsten ges ett beslut som åtföljs av anvisningar för sökande av ändring.
Företagaren ansöker själv om ändring av arbetsinkomsten
Företagaren kan själv ansöka om justering av arbetsinkomsten. När arbetsinkomsten justeras på den försäkrades initiativ är justeringstidpunkten tidigast den dag då anmälan om ändringen kom till pensionsanstalten.
I regel ska anmälan om ändring göras skriftligt. Pensionsanstalten kan också godkänna en muntlig anmälan, men då kan det vara svårt att bevisa uppgifterna i ansökan i efterskott, om det uppstår oenighet om den.
Arbetsinkomsten justeras på pensionsanstaltens initiativ
Arbetsinkomsten kan också justeras på pensionsanstaltens initiativ. Pensionsanstalten har skyldighet att övervaka att de företagare som den försäkrat uppfyller de anmälnings- och försäkringsskyldigheter som lagen kräver.
I samband med justering av arbetsinkomsten på pensionsanstaltens initiativ bereds företagaren tillfälle att bli hörd. Det sker i första hand skriftligt, men det kan också ske per telefon, om det inte är fråga om en betydande ändring. Om hörandet görs en anteckning i en promemoria över telefonsamtalet.
Om den försäkrade utnyttjar tillfället att bli hörd, justeras arbetsinkomsten från och med den dag då pensionsanstalten fick svaret. Så görs även om den försäkrade motsätter sig justeringen, om förutsättningarna för justering finns. Om den försäkrade inte svarar eller inte kan bli hörd, justeras arbetsinkomsten från och med den dag då beslutet ges.
Nya företagare
I synnerhet nya företagare kan ha svårt att uppskatta sin arbetsinsats och den FöPL-arbetsinkomst som motsvarar den. Nya företagare är inte så aktiva att på eget initiativ justera sin FöPL-arbetsinkomst. Då är det möjligt att arbetsinkomsten för en lång tid är på fel nivå, vanligtvis för låg nivå sett till företagarens arbetsinsats.
När nya företagare tecknar FöPL-försäkringen ska pensionsanstalten betona för dem vilken väsentlig betydelse nivån på arbetsinkomsten har. Även med information som sänds senare ska denna sak betonas.
Retroaktiv omräkning av arbetsinkomsten vid övergång till invalidpension
I regel kan företagarens arbetsinkomst inte ändras retroaktivt. Företagarens arbetsinkomst kan dock ändras när företagaren övergår i invalid- eller delinvalidpension så, att den motsvarar företagarens faktiska arbetsinsats från det att arbetsoförmågan blev nedsatt, dvs. från pensionsfallet, även om beslutet om ändring av arbetsinkomsten fattas retroaktivt först i samband med behandlingen av pensionsansökan.
FöPL-försäkringen avbryts således inte nödvändigtvis när företagaren övergår till invalidpension eller delinvalidpension. Om företagarverksamheten fortsätter, trots att arbetsförmågan gått ned, är företagaren också efter pensionsfallet skyldig att teckna en försäkring, om hans arbetsinsats fortfarande motsvarar minimiarbetsinkomsten enligt FöPL. Arbetsinkomsten ska ändå ändras så att inkomstgränsen för invalidpension inte överskrids. Pensionsanstalten kontaktar företagaren om detta.