Skyldighet att iaktta sekretess samt sekretessbelagda handlingar
Skyldighet att iaktta sekretess
Skyldigheten att iaktta sekretess omfattar
- sekretessplikt
- tystnadsplikt
- förbud mot utnyttjande.
Sekretessplikt
Sekretessplikt innebär att en sekretessbelagd handling eller en kopia eller utskrift av en sådan inte får visas för eller lämnas ut till utomstående eller med hjälp av en teknisk anslutning eller på något annat sätt visas för eller lämnas ut till utomstående.
Med utomstående avses var och en som inte har som uppgift att behandla ett ärende. Att visa för avser inte enbart att en handling visas för någon aktivt. Handlingssekretessen förutsätter att man också ser till att utomstående inte kommer åt att se sekretessbelagda handlingar.
Sekretessplikten omfattar också skyldigheten att hemlighålla att en sekretessbelagd handling existerar, om blotta vetskapen om handlingens existens kan röja en omständighet som ska hemlighållas.
Tystnadsplikt
Med tystnadsplikt avses förbud att röja innehållet i en handling eller uppgift genom att redogöra om detta för utomstående. Tystnadsplikten gäller även sådan icke registrerad eller icke antecknad information som skulle vara sekretessbelagd om den ingick i en handling. För att bevara tystnadsplikten ska man också se till att utomstående inte ens oavsiktligt får eller tvingas höra sekretessbelagda angelägenheter.
Förbud mot utnyttjande
Förbud mot utnyttjande innebär att sekretessbelagda uppgifter inte får utnyttjas för egen eller någon annans vinning eller för att skada någon annan. Sådana uppgifter får inte utnyttjas ens i det fall att utnyttjandet inte skulle leda till att den sekretessbelagda uppgiften samtidigt röjs för utomstående.
Sekretessbelagda handlingar
Sekretessbelagda handlingar enligt offentlighetslagen är bl.a. handlingar med uppgifter om en enskild persons hälsotillstånd, ekonomiska ställning och personliga omständigheter samt handlingar med ett företags affärs- eller yrkeshemligheter.
I arbetspensionslagarna inom den privata sektorn föreskrivs att bl.a. uppgifter som gäller en arbetsgivares eller företagares ekonomiska ställning är sekretessbelagda.
Uppgifter om en persons hälsotillstånd
Med uppgifter om hälsotillstånd avses alla uppgifter om en persons fysiska eller psykiska hälsa och således inte enbart läkarutlåtanden eller diagnoser. Exempelvis är uppgifter om en pensionsansökans anhängighet, uppgifter om pensionsbeslut och rehabiliteringshandlingar sekretessbelagda, eftersom man utifrån sådana uppgifter kan dra slutsatser om en persons hälsotillstånd.
Uppgifter om personliga omständigheter
Med personliga omständigheter avses exempelvis uppgifter om en persons levnadssätt, fritidssysselsättningar, religiösa eller politiska åsikter, familjeliv, familjeförhållanden, pensionsansökningar och socialvårdstjänster som en person har fått.
Uppgifter om ekonomisk ställning
Med ekonomisk ställning avses en privatpersons ekonomi i dess helhet. Sekretessbelagda uppgifter är exempelvis uppgifter om den försäkrades lön och totala förmögenhet. Sekretessbelagda uppgifter är också alla pensionsuppgifter, såsom uppgifter om pensionsrätt, pensionsbelopp och pensionsgrundande inkomster.
Uppgifter som omfattas av företags affärs- och yrkeshemligheter
Ett företags affärshemligheter kan bestå av vilka sådana ekonomiska, tekniska eller kunskapsmässiga (s.k. know-how) omständigheter som helst som hänför sig till affärsverksamheten. Med yrkeshemlighet avses närmast färdighetsrelaterade hemligheter. Det väsentliga är att uppgifterna är av en viss kvalitet och att företaget vill hålla informationen hemlig och att uppgifterna inte ges ut offentligt (informationen har exempelvis inte publicerats i årsredovisningar eller på webben).
Enligt offentlighetslagen är uppgifter om en privat affärs- eller yrkeshemlighet och uppgifter om någon annan motsvarande omständighet som berör privat näringsverksamhet sekretessbelagda, om utlämnandet av information om dessa skulle åsamka näringsidkaren ekonomisk skada.
Enligt en specialbestämmelse i arbetspensionslagarna för den privata sektorn är skyldigheten att iaktta sekretess i fråga om uppgifter om en arbetsgivares eller företagares ekonomiska ställning oberoende av om röjandet av informationen orsakar skada.
En arbetsgivares affärs- och yrkeshemlighet kan anses omfatta uppgifter om i vilken pensionsanstalt och på vilket sätt arbetsgivaren har ordnat pensionsskyddet för sina anställda eller om arbetsgivaren alls har någon försäkring. En pensionsanstalts rätt att lämna ut uppgifter om arbetsgivarnas försäkringar påverkas inte av att arbetsgivaren på arbetsplatsen är skyldig att hålla framlagd information om i vilken pensionsanstalt arbetsgivaren har ordnat pensionsskyddet för sina anställda. Uppgifter om en försäkring kan dock lämnas ut exempelvis till en annan pensionsanstalt om informationen behövs för skötseln av en lagstadgad uppgift.
Som en företagares affärs- och yrkeshemlighet betraktas uppgifterna om huruvida företagaren har försäkrat företagarverksamheten, i vilken pensionsanstalt och med vilken arbetsinkomst.