När arbetsgivaren är en finsk offentlig arbetsgivare
Anställd i tjänsteförhållande till en offentlig arbetsgivare
På den som är anställd i tjänsteförhållande till en finsk offentlig arbetsgivare och som normalt arbetar i flera EU-länder tillämpas lagstiftningen om social trygghet i arbetsgivarlandet, dvs. Finland. Med stöd av bestämmelsen om offentligt anställda omfattas personen av den finska sociala tryggheten. I detta fall fastställs den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet således inte enligt bestämmelserna om personer som arbetar i två eller flera EU-länder.
Exempel: Tjänsteförhållande till en offentlig arbetsgivare
En person som är anställd i tjänsteförhållande till en finsk kommun arbetar i både Finland och Tyskland. Personen är stadigvarande bosatt i Tyskland. På kommunalt anställda tillämpas arbetsgivarlandet Finlands lagstiftning om social trygghet enligt bestämmelserna om offentligt anställda.
Arbetsavtalsförhållande till en offentlig arbetsgivare i Finland och i ett annat EU-land
På den som arbetar i arbetsavtalssförhållande till en finsk offentlig arbetsgivare i Finland och i något annat EU-land tillämpas arbetsgivarlandets, dvs. Finlands, lagstiftning om social trygghet. Personen omfattas av den finska sociala tryggheten med stöd av bestämmelsen om offentligt anställda. Eftersom en del av arbetet utförs i Finland förutsätts inte att personen har hört till den finska sociala tryggheten omedelbart före anställningens början.
I detta fall fastställs den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet således inte enligt bestämmelserna om personer som arbetar i två eller flera EU-länder.
Exempel: Arbetsavtalssförhållande till en offentlig arbetsgivare i Finland och i ett annat EU-land
En person som är anställd i arbetsavtalsförhållande till en finsk kommun arbetar för sin finska offentliga arbetsgivare i Finland respektive Estland och är bosatt i Estland. På personen tillämpas arbetsgivarlandet Finlands lagstiftning om social trygghet enligt bestämmelserna om offentligt anställda.
Arbetsavtalsförhållande till en offentlig arbetsgivare i andra EU-länder än Finland
Om en person är anställd i arbetsavtalsförhållande till en finsk offentlig arbetsgivare i flera EU-länder men inte alls arbetar i Finland, beror den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet på huruvida personen har omfattats av den finska sociala tryggheten omedelbart före anställningens början eller inte.
Om personen har omfattats av den finska sociala tryggheten omedelbart före anställningens början, tillämpas på personen den finska lagstiftning om social trygghet som gäller för offentligt anställda.
Exempel: Arbetsavtalsförhållande till en offentlig arbetsgivare i flera EU-länder
En finsk kommun anställer i arbetsavtalsförhållande en person som omfattas av den finska sociala tryggheten. Personen arbetar i Estland, Lettland och Litauen. Personen betraktas som offentligt anställd och omfattas således av den finska sociala tryggheten under sitt arbete i de baltiska länderna.
Den som är anställd hos en offentlig arbetsgivare och som före anställningens början inte har omfattats av den finska lagstiftningen om social trygghet kan inte betraktas som offentligt anställd. Om en sådan anställd arbetar i flera EU-länder ska den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet avgöras enligt bestämmelserna om arbetstagare som arbetar i flera länder. Frågan avgörs av socialskyddsmyndigheten i bosättningslandet.
Exempel: Arbetsavtalsförhållande till en offentlig arbetsgivare
En finsk kommun anställer i arbetsavtalsförhållande en person som är bosatt i Sverige och som omfattas av den svenska sociala tryggheten för att arbeta i både Sverige och Norge. Personen kan inte betraktas som offentligt anställd, eftersom personen inte har omfattats av den finska sociala tryggheten omedelbart före anställningens början och inte alls arbetar i Finland. Den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet beror enligt bestämmelserna om arbetstagare som arbetar i flera länder på hur stor del av arbetet personen utför i bosättningslandet. Den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet avgörs av socialskyddsmyndigheten i bosättningslandet Sverige. A1-intyget ska således sökas hos Försäkringskassan i Sverige.
Finsk och utländsk offentlig arbetsgivare
När en offentligt anställd arbetar i två länder för en finsk respektive utländsk offentlig arbetsgivare kan han eller hon enligt Pensionsskyddscentralens tolkning likställas med en arbetstagare som arbetar i två länder.
Den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet ska således avgöras enligt bestämmelserna om arbetstagare som arbetar i flera länder.
Exempel: Offentligt anställd i flera EU-länder
En person som bor i Finland är anställd i tjänsteförhållande till finska staten i Finland och föreläser dessutom som föreläsare i tjänsteförhållande vid ett svenskt universitet. Eftersom arbetsgivarna kommer från olika EU-länder beror den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet på hur stor del av arbetet som utförs i bosättningslandet. Eftersom personen bor i Finland avgörs frågan av Pensionsskyddscentralen.
Offentligt anställd i ett land och arbetstagare i ett annat
Om en person arbetar som offentligt anställd i ett land och som arbetstagare i ett annat, fastställs den tillämpliga lagstiftningen om social trygghet enligt olika bestämmelser.
Skyldighet att meddela om arbete i flera EU-länder
Den som arbetar i flera EU-länder ska alltid meddela de myndigheter som har hand om den sociala tryggheten i bosättningslandet om arbete i flera EU-länder. A1-intyget utfärdas av det EU-land vars lagstiftning om social trygghet ska tillämpas