Sökanden har rätt att söka ändring i beslut om arbetspensionsrehabilitering. Bestämmelserna om överklagande av pension tillämpas också på överklagande av beslut som gäller arbetspensionsrehabilitering.
Sökanden kan överklaga beslut som gäller
-
rätten till arbetspensionsrehabilitering
-
ändamålsenligheten av den planerade rehabiliteringsåtgärden (rehabiliteringens innehåll)
-
rehabiliteringspenningen eller rehabiliteringstillägget (rätten att överklaga gäller både förmånens belopp och betalningstid)
-
rätten till rehabiliteringsunderstöd
-
beloppet på rehabiliteringstillägget
-
ersättning av rehabiliteringskostnaderna.
Besvären lämnas in till den pensionsanstalt som fattat beslutet om arbetspensionsrehabiliteringen. Även besvär gällande beslutet från besvärsnämnden för arbetspensionsärenden lämnas in till den pensionsanstalt som fattat beslutet om arbetspensionsrehabiliteringen.
Om pensionsanstalten till alla delar godkänner de yrkanden som framställts i besvärsskriften, ska pens-ionsanstalten ge ett överklagbart rättelsebeslut i ärendet.
Om pensionsanstalten inte godkänner, eller inte till alla delar godkänner, de yrkanden som framställts i besvären hänskjuter pensionsanstalten ärendet till besvärsinstansen och bifogar sitt utlåtande i ärendet (bemötande). Besvär som gäller pensionsanstaltens beslut hänskjuts till besvärsnämnden för arbetspens-ionsärenden (ArPN) och besvär som gäller ArPN:s beslut vidare till försäkringsdomstolen.
Pensionsanstalten godkänner till alla delar eller delvis de yrkanden som framställts i besvärsskriften
Om pensionsanstalten till alla delar godkänner de yrkanden som framställts i besvärsskriften, ska pensionsanstalten ge ett överklagbart rättelsebeslut i ärendet. Ett rättelsebeslut ska helst ges först när besvärstiden gått ut. Ärendet överförs inte till besvärsinstansen.
Om pensionsanstalten anser att sökanden, på grundval av nya uppgifter i besvärsskriften, har rätt till yrkesinriktad rehabilitering, men ännu inte har en genomförbar rehabiliteringsplan, ger pensionsanstalten rättelsebeslutet i form av ett förhandsbeslut.
Om pensionsanstalten delvis godkänner de yrkanden som framställts i besvärsskriften, ska pensionsanstalten ge interimistiskt beslut i ärendet och överföra ärendet till besvärsinstansen. Pensionsanstalten bifogar sitt utlåtande i ärendet och meddelar besvärsinstansen om sitt interimistiska beslut.
Mera
Pensionsanstalten godkänner inte de yrkanden som framställts i besvärsskriften
Om pensionsanstalten inte godkänner de yrkanden som framställts i besvärsskriften överför pensionsanstalten ärendet till besvärsinstansen och bifogar sitt utlåtande till ärendet.
Pensionsanstalten gett avslag endast med motiveringen att risk för arbetsoförmåga inte föreligger
När pensionsanstalten har avslagit ansökan om arbetspensionsrehabilitering enbart av den anledningen att sökanden inte riskerar att bli arbetsoförmögen, har pensionsanstalten i sitt beslut inte tagit ställning till om rehabiliteringen är ändamålsenlig.
I samband med besvären kan sådan ny utredning om ändringssökandens hälsotillstånd komma upp utifrån vilken besvärsinstansen kan anse att kriterierna för risk för arbetsoförmåga uppfylls. Pensionsanstalten bör i sitt utlåtande till besvärsinstansen ta ställning till både risken för arbetsoförmåga och rehabiliteringens ändamålsenlighet. Det är bra om pensionsanstalten i sitt bemötande uppger sin ställning till huruvida rehabiliteringen är ändamålsenlig, eftersom besvärsinstansen då inte skilt behöver fråga om ett tilläggsbemötande i detta ärende.
Sökande av ändring i ärenden som gäller arbetspensionsrehabiliteringens innehåll
Om sökanden har beviljats rätt till arbetspensionsrehabilitering men den planerade rehabiliteringsåtgärden inte har ansetts ändamålsenlig, meddelar pensionsanstalten i sitt utlåtande till besvärsinstansen varför innehållet i den ansökta rehabiliteringen inte är ändamålsenlig. I utlåtandet är det också bra att föra fram vilka typer av rehabiliteringsåtgärder pensionsanstalten anser är ändamålsenliga för den sökande.
Sökanden har redan i avgörandeskedet getts anvisningar om utarbetandet av en ändamålsenlig rehabiliteringsplan, men en gemensam plan uppnåddes inte.
Sökande av ändring och rätten till rehabilitering och rehabiliteringens innehåll
Då avgörandet av förutsättningarna för att få rehabilitering och avgörandet om rehabiliteringens innehåll har getts med samma beslut och sökanden överklagar hela beslutet, meddelar pensionsanstalten i sitt bemötande sin ställning till båda ärendena.
Mera
Ansökan om ändring av kostnadsersättning
Besvärsrätten gäller också beslut om kostnadsersättning. Pensionsanstalten anger i sitt bemötande vilka rekommendationer ersättningarna baserar sig på och varför pensionsanstalten inte har bifallit sökandens yrkanden.
Ny utredning efter hänskjutning till besvärsinstansen
Det kan hända att sökanden lämnar in en ny utredning efter det att ärendet har hänskjutits till besvärsinstansen. På basis av den nya utredningen ger pensionsanstalten ett tilläggsbemötande till besvärsinstansen. Om pensionsanstalten, på grundval av den nya utredningen, godkänner de yrkanden som framställts i besvärsskriften, ger pensionsanstalten ett interimistiskt beslut och meddelar besvärsinstansen om det interimistiska beslutet.
Om sökanden under besvärsprocessen lägger fram en ny rehabiliteringsplan och pensionsanstalten anser att den är ändamålsenlig, ger pensionsanstalten ett interimistiskt beslut om rehabiliteringens innehåll och meddelar besvärsinstansen om beslutet.
Om pensionsanstalten anser att rehabiliteringen, trots den nya rehabiliteringsplanen, fortfarande inte är ändamålsenlig, behandlar pensionsanstalten ärendet som ett tilläggsyrkande till besvären och ger ett tilläggsbemötande till besvärsinstansen.
Besvärsinstansens beslut
Rätten till arbetspensionsrehabilitering
Om besvärsinstansen har ändrat pensionsanstaltens beslut och har beviljat sökanden rätt till rehabilitering, måste besvärsinstansens beslut anses som ett förhandsbeslut. I så fall ger pensionsanstalten inte ett nytt förhandsbeslut i ärendet. Pensionsanstalten sänder ett brev till sökanden med uppgift om hur länge förhandsbeslutet är i kraft. Tiden på 9 månader räknas från den dag besvärsinstansens beslut vunnit laga kraft.
Om besvärsinstansen i sitt beslut anser att ändringssökanden riskerar att bli arbetsoförmögen på det sätt som avses i lagen, men den i beslutet inte har tagit ställning till frågan om huruvida rehabilitering är ändamålsenligt i sökandens fall, återförvisar den ärendet i denna fråga till pensionsanstalten för behandling. Pensionsanstalten ska ge ett överklagbart beslut om rehabiliteringsåtgärdens ändamålsenlighet.
Om rehabiliteringens innehåll
Om besvärsinstansen har ändrat pensionsanstaltens beslut om rehabiliteringens innehåll och tagit ställning till rehabiliteringens åtgärder, ger pensionsanstalten inte längre något nytt överklagbart beslut.
Pensionsanstalten sänder ett brev till sökanden med uppgift om förfarandet vid verkställandet av besvärsinstansens beslut. Ett nytt överklagbart beslut ges ändå om de ärenden besvärsinstansen i sitt avgörande inte tagit ställning till.
Mera
Om rehabiliteringsförmånen
Om besvärsinstansen i sitt beslut har tagit ställning till förmånens belopp eller betaltid, ger pensionsanstalten inget nytt beslut i ärendet.
Om besvärsinstansen returnerar ärendet till pensionsanstalten för behandling och inte tar ställning till förmånens belopp eller betaltid, ger pensionsanstalten ett nytt överklagbart beslut i ärendet.
Förhandsbeslut vid behandling av en ansökan om invalidpension
För överklagande av ett förhandsbeslut som meddelats vid behandling av en ansökan om invalidpension gäller samma procedurer som vid överklagande av pensionsbeslut.
När pensionsanstalten behandlar en ansökan om invalidpension ska den utreda sökandens rätt till yrkesinriktad rehabilitering. Pensionsanstalten utfärdar ett förhandsbeslut om rätten till yrkesinriktad rehabilitering, om kriterierna för yrkesinriktad rehabilitering uppfylls.
Förhandsbeslut utfärdas utan rehabiliteringsansökan. Ett avslag meddelas inte utan rehabiliteringsansökan.
Besvär över ett förhandsbeslut som meddelats under handläggningen av en ansökan om invalidpension
Ett förhandsbeslut om rätt till yrkesinriktad rehabilitering som meddelats under handläggningen av ansökan om invalidpension innebär att sökanden har rätt till yrkesinriktad rehabilitering, men förpliktar inte personen att skrida till åtgärder. I allmänhet har den som fått ett beviljande förhandsbeslut inget intresse att anföra besvär över den rätt som beviljats.
Om sökanden emellertid anför besvär över beslutet ska ärendet hänskjutas till besvärsinstansen för avgörande. Pensionsanstalten konstaterar i sitt bemötande att besvären saknar grund. Beslutet om sökandens rätt till yrkesinriktad rehabilitering har beviljats, eftersom pensionsanstalten vid handläggningen av ansökan om invalidpension har utrett sökandens rätt till yrkesinriktad rehabilitering.
För att rehabilitering ska kunna inledas ska alltid en rehabiliteringsplan framläggas. Beträffande rehabiliteringsåtgärder meddelas ett separat överklagbart beslut.
Om sökanden inte har rätt till yrkesinriktad rehabilitering
Ett avslag på ansökan om rätt till yrkesinriktad rehabilitering meddelas inte utan särskild rehabiliteringsansökan.
Om en person som fått beslut om invalidpension tar kontakt med pensionsanstalten för att höra sig för om ett beslut beträffande rehabilitering, förklarar pensionsanstalten för sökanden vad utredning av rätten till rehabilitering vid handläggningen av ett invalidpensionsärende innebär.
Om sökanden yrkar på ett överklagbart beslut om sin rätt till yrkesinriktad rehabilitering, ska personen lämna en särskild ansökan om rehabilitering.
Under besvärstiden framläggs ny utredning, enligt vilken sökanden konstateras ha rätt till yrkesinriktad rehabilitering
Om det under besvärstiden framkommer en ny utredning utifrån vilken pensionsanstalten konstaterar att sökanden har rätt till yrkesinriktad rehabilitering, meddelar pensionsanstalten ett förhandsbeslut om rehabilitering.