Ohjeeseen on päivitetty 1.1.2016 voimaan tullut lainmuutos (HE 104/2014), jonka mukaan VakO voi poistaa vireillä olevan muun asian käsittelyn yhteydessä siihen liittyvän päätöksen ilman hakemusta.
Voimassa 01.01.2016 - 04.03.2020
Soveltamisohje, Julkaisuaika 14.01.2016 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen on päivitetty 1.1.2016 voimaan tullut lainmuutos (HE 104/2014), jonka mukaan VakO voi poistaa vireillä olevan muun asian käsittelyn yhteydessä siihen liittyvän päätöksen ilman hakemusta.
Besvärsnämnden för arbetspensionsärenden kan på yrkande av pensionsanstalten, Pensionsskyddscentralen eller parten undanröja ett lagakraftvunnet beslut och förordna ny behandling av ärendet, om pensionsanstaltens eller Pensionsskyddscentralens beslut
Besvärsnämndens för arbetspensionsärenden beslut får inte överklagas genom besvär.
På ärenden om undanröjande av lagakraftvunna beslut som 1.7.2011 är anhängiga hos besvärsnämnden för arbetspensionsärenden eller hos försäkringsdomstolen tillämpas dock de bestämmelser som gällde före 1.7.2011, enligt vilka beslut av besvärsnämnden får överklagas hos försäkringsdomstolen på det sätt som bestäms i ArPL 128–130 § eller FöPL 124–126 §.
Försäkringsdomstolen kan på yrkande av parten eller pensionsanstalten undanröja ett lagakraftvunnet beslut meddelat av besvärsnämnden för arbetspensionsärenden och förordna ny behandling av ärendet, om besvärsnämndens lagakraftvunna beslut
Försäkringsdomstolen kan under samma förutsättningar undanröja även ett eget beslut.
Debitering av försäkringsavgift är dock inte ett sådant beslut som avses i 140 § i ArPL eller 136 § i FöPL och som kan undanröjas med stöd av de nämnda paragraferna. Försäkringsdomstolen har meddelat ett beslut i ärendet (FSD 4709/97, 21.9.1998).
Ett lagakraftvunnet beslut kan undanröjas om det senare visar sig att en utredning som legat till grund för beslutsfattandet vid beslutstidpunkten varit bristfällig eller felaktig.
En ny utredning som fås senare kan påverka beslutets innehåll så väsentligt att det är befogat att återställa det läge som rådde före beslutet och avgöra ärendet på nytt. Den nya utredningen behöver inte alltid vara okänd från tidigare, utan det räcker att dessa faktorer inte har beaktats eller att man inte vetat att beakta dem då ärendet avgjordes.
Då man har fattat ett beslut kan man ha kommit fram till ett lagstridigt avgörande trots tillgång till en riktig och tillräcklig utredning. Vid beslutstidpunkten kan en utredning som påverkar ärendet ha blivit obeaktad eller kan den myndighet som fattade beslutet ha haft en felaktig uppfattning om innehållet i den tillämpliga lagen. Då får beslutet i allmänhet felaktigt innehåll i sak.
Däremot utgör en lags mångtydighet inte grund för undanröjande av ett beslut. Inte heller en ändrad tolkning av tillämpningen av en viss bestämmelse utgör i allmänhet grund för undanröjande av lagakraftvunna beslut enligt tidigare praxis.
Ett beslut kan vara lagstridigt också på grund av ett fel i förfarandet. Beslutet är uppenbart lagstridigt t.ex. när beslutsfattaren inte har haft befogenhet i ärendet eller beslutet har gjorts i oriktig sammansättning. Då har den absoluta förutsättningen för förvaltningsförfarande eller förvaltningsprocessförfarande saknats. Också det att någon lämnats ohörd berättigar i allmänhet till att undanröja beslut, utom om det klart kan påvisas att hörandet inte kunnat ha någon betydelse för ärendet.
Grunden för undanröjande av ett beslut ska ha funnits vid beslutstidpunkten. Ett fel i ett beslut som undanröjs ska vara sådant att det har kunnat påverka beslutet. Smärre fel och fel som inte har kunnat påverka avgörandet i ärendet berättigar inte till undanröjande av ett beslut.
I den helhetsprövning som hör till extraordinärt ändringssökande kan man beakta
Ett beslut kan undanröjas på yrkande av en part eller den pensionsanstalt som gett beslutet. I princip kan den som har besvärsrätt i ett ärende ansöka om undanröjande av beslutet.
När ändring söks i en VILMA-beslutssammanställning (VILMA=principen om sista pensionsförsäkrare) gäller ansökan automatiskt undanröjande av hela beslutssammanställningen. Huvudregeln är att VILMA-anstalten ansöker om undanröjande av en beslutssammanställning som den har gett. Om en fribrevsanstalt vill ansöka om undanröjande av en beslutssammanställning, meddelar den VILMA-anstalten om detta, och VILMA-anstalten ansöker sedan om undanröjande av beslutet.
Ansökan ska uppfylla följande krav:
Ansökan om undanröjande av ett beslut ska göras inom fem år från det att beslutet har vunnit laga kraft. Av särskilt vägande skäl kan ett beslut undanröjas även på ansökan som gjorts senare än inom fem år.
Oikeuskäytäntöä:
Pensionsanstalten ansökte med en ansökan som inkom till försäkringsdomstolen 28.1.1994 om undanröjande av sitt beslut gällande invalidpension som den gett 20.2.1980, eftersom den vid beslutsfattandet inte vetat om höjningen av olycksfallsersättningen då arbetsoförmågan enligt APL började. Den utbetalda pensionen var 8 519,51 mk/mån. (index år 1993) och den på rätt sätt samordnade pensionen var 6 154,75 mk/mån. (index år 1993). Försäkringsdomstolen ansåg att det förelåg särskilt vägande skäl för att undanröja beslutet och undanröjde pensionsanstaltens beslut (FSD 878/94, 24.10.1994).
FSD undanröjde över fem år gamla beslut om generationsväxlingspension där generationsväxlingspensionens grundbelopp varit för stort. Om besluten inte hade undanröjts skulle även den framtida LFöPL-ålderspensionen ha blivit för stor, eftersom en generationsväxlingspensions grundbelopp ändras till ålderspension enligt samma belopp (FSD 01010/98, 13.5.1998).
Ansökan om undanröjande av ett beslut som getts av en pensionsanstalt eller Pensionsskyddscentralen riktas och inlämnas till besvärsnämnden för arbetspensionsärenden.
Ansökan om undanröjande av ett beslut som getts av besvärsnämnden för arbetspensionsärenden eller försäkringsdomstolen riktas och inlämnas till försäkringsdomstolen. Om ansökan dock inlämnas direkt till den pensionsanstalt som gett beslutet ska den undersöka om förutsättningar för självrättelse föreligger.
Beträffande förfarandet vid undanröjande av beslut gäller för försäkringsdomstolens vidkommande i tillämpliga delar bestämmelserna om besvär i förvaltningsprocesslagen (18 § 1 mom. i lagen om försäkringsdomstolen).
När en pensionsanstalt eller Pensionsskyddscentralen ansöker om undanröjande av sitt beslut ska den delge parten detta enligt 59 § i förvaltningslagen genom vanlig delgivning. I ett följebrev informeras att parten med anledning av ansökan har en möjlighet att ge besvärsinstansen sitt eget utlåtande inom 30 dagar från följebrevets datering.
Om en pensionsanstalt ansöker om undanröjande av ett beslut kan anstalten genom ett interimistiskt beslut avbryta pensionsutbetalningen eller betala ut pensionen enligt sin ansökan tills saken har avgjorts på nytt.
Innan ett ärende avgörs ska besvärsnämnden för arbetspensionsärenden och försäkringsdomstolen bereda parterna tillfälle att bli hörda. Delgivningen av hörande sker enligt 59 § i förvaltninglagen, dvs. genom vanlig delgivning.
På ärenden om undanröjande av lagakraftvunna beslut som 1.7.2011 är anhängiga hos besvärsnämnden för arbetspensionsärenden eller hos försäkringsdomstolen tillämpas dock de bestämmelser som gällde före 1.7.2011. Detta gäller bl.a. delgivning om hörande.
Samtidigt som försäkringsdomstolen undanröjer ett lagakraftvunnet beslut bestämmer den att ärendet ska behandlas på nytt i en lägre beslutsinstans.
När ett anhängigt ärende avgörs kan försäkringsdomstolen undanröja ett beslut i ärendet utan ansökan eller framställan.