Det är inte alltid klart om en skrivelse som en part sänt till en pensionsanstalt är besvär, begäran om omprövning av ett lagakraftvunnet beslut eller en begäran om undanröjande av ett lagakraftvunnet beslut.
Behandlas som besvär
Om en skrivelse som rubricerats eller avsetts som besvär inkommer under besvärstiden, behandlar pensionsanstalten den som besvär.
Behandlas som omprövning av lagakraftvunnet beslut eller som besvär
Om en skrivelse som rubricerats som besvär inkommer efter besvärstiden, behandlar pensionsanstalten den i första hand som en begäran om omprövning av ett lagakraftvunnet beslut. Om pensionsanstalten inte kan ompröva beslutet, behandlas skrivelsen som besvär.
Som begäran om omprövning av ett lagakraftvunnet beslut behandlar pensionsanstalten också en skrivelse som inkommit efter besvärstiden och som inte har rubricerats som besvär, men innehåller ett yttrande om missnöje med pensionsanstaltens beslut. Om pensionsanstalten inte kan ompröva beslutet, behandlas skrivelsen som besvär.
Som begäran om omprövning av ett lagakraftvunnet beslut behandlar pensionsanstalten också en skrivelse som inkommit efter besvärstiden och som har rubricerats eller kan tolkas som en begäran om omprövning av ett lagakraftvunnet beslut.
Ansökan om undanröjande av beslut
En skrivelse som inkommer för sent kan också vara avsedd som en ansökan om undanröjande av ett beslut.
Oklara fall
I oklara fall tar pensionsanstalten kontakt med parten och frågar i vilket syfte handlingen har sänts in. I sista hand är det dock besvärsinstansen som avgör om det är fråga om besvär som inkommit efter besvärstidens utgång eller om en ansökan om undanröjande av beslut eller om pensionsanstalten borde ha behandlats ärendet som en begäran om omprövning av ett lagakraftvunnet beslut.
Anmälan om ändring av arbetsinkomst
Ovan nämnda principer gäller också anmälningar om ändring av arbetsinkomsten.