Ohjeeseen on tarkennettu täytäntöönpanoasetuksen 72 artiklan mukaisen 2 kuukauden määräajan laskemisen alkamisajankohtaa.
Voimassa 11.02.2016 - 08.01.2020
Soveltamisohje, Julkaisuaika 11.02.2016 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen on tarkennettu täytäntöönpanoasetuksen 72 artiklan mukaisen 2 kuukauden määräajan laskemisen alkamisajankohtaa.
Jos EU-maan laitos on maksanut eläkkeensaajalle eläkettä perusteetta tai liian suurena, se voi periä liikamaksun Suomen
Vähentäminen tehdään kansallisen lainsäädännön rajoituksista riippumatta, jos toisen maan vaade koskee
Suomen ja toisen EU-maan etuuksien ei tarvitse olla ajallisessti vastaavia.
Kelan kansainvälisten asioiden keskus välittää regressivaateen teoreettiselle laitokselle.
Kun toinen EU-maa on ilmoittanut Suomeen regressivaateestaan, työeläkelaitoksen on ilmoitettava perintävaateen esittäneelle toisen EU-maan laitokselle tieto takautuvasta eläkkeestä. Jos toisen maan perintävaadetta ei ole yksilöity, teoreettinen laitos pyytää tilinumeron, jonne takautuva määrä maksetaan ja tiedustelee Kelan kansainvälisten asioiden keskuksen välityksellä toisen EU-maan laitokselta
Kun liikaa eläkettä maksanut toisen EU-maan laitos saa tiedon Suomen takauvasta eläkkeestä, sen on 2 kuukauden kuluessa ilmoitettava liikaa maksamansa eläkkeen määrä Suomen työeläkelaitokselle. Tämä 2 kuukauden aika alkaa kulua siitä päivästä lähtien, kun teoreettinen laitos lähettää eteenpäin tiedon takautuvasta eläkkeestä ja pyytää toista maata tarkentamaan vaadettaan.
Työeläkelaitoksen on siirrettävä takautuvasta eläkkeestä vähennetty määrä liikaa eläkettä maksaneelle toisen EU-maan laitokselle. Jos työeläkelaitos ei saa edellä mainittuja tietoja 2 kuukauden määräajassa, työeläkelaitos maksaa takautuvan eläkkeen hakijalle viipymättä.
Ruotsin sjukersättning (ISA) on etuus, johon sovelletaan eläkkeitä koskevaa takaisinperintämenettelyä. Försäkringskassanin tulee noudattaa 2 kuukauden aikarajaa liikaa maksetun eläkkeen määrästä ilmoittamiselle, kun kysymys on ISA:sta.
Jos toisen EU-maan perintävaade koskee
teoreettinen laitos pyytää Kelan kansainvälisten asioiden keskuksen välityksellä selvityksen siitä liikamaksun määrästä, joka voidaan regressoida takautuvasta eläkkeestä. Teoreettinen laitos maksaa takautuvasta eläkkeestä toiseen EU-maahan ainoastaan tämän määrän ja loppuosan eläkkeensaajalle.
Takautuvasta eläkkeestä maksetaan ensin Suomen lainsäädännön mukaiset takautumissaamiset siten kuin eläkkeen maksamisjärjestyksestä on säädetty. Jos tämän jälkeen jää takautuvaa eläkettä, se pidätetään toisen EU-maan laitosta varten.
Kuittaus maksussa olevasta eläkkeestä tulee kyseeseen vasta, jos takaisinperittävää etuutta ei ole saatu perittyä takautuvista eläke-eristä.
Jos toisen EU-maan perintävaade koskee maksussa olevasta työeläkkeestä kuittaamista, maksetaan eläkkeestä kuukausittain kuitattava osa toisen EU-maan laitokselle. Kuittausmenettelyyn sovelletaan Suomen kansallisia säännöksiä aiheettomasti maksetun eläkkeen perimisestä kuittaamalla vastaisista eläke-eristä.
Perintävaade, joka koskee toisen EU-maan liikaa maksaman eläkkeen vähentämistä maksussa olevasta työeläkkeestä, tulee yleensä varsinaisesta eläkehakemusprosessista erillisenä pyyntönä.
Kun Suomen työeläkelaitos perii kuittaamalla toisen EU-maan liikaa maksamaa eläkettä vastaisista eläke-eristä, menettely perustuu toisen EU-maan laitoksen antamaan takaisinperintäpäätökseen. Takaisinperinnästä ei Suomen työeläkelaitos anna päätöstä. Kuittaamismenettelystä tulee antaa eläkkeensaajalle valituskelpoinen päätös. Kun päätös kuittausmenettelystä on annettu, kuittaustoimenpiteisiin voidaan ryhtyä heti. Päätöksen lainvoimaiseksi tulemista ei tarvitse odottaa ennen kuittaustoimenpiteiden aloittamista.
Muun EU-maan liikaa maksamia muita sosiaalivakuutusetuuksia ja sosiaaliavustusta voidaan periä ainoastaan takautuvasta eläkkeestä.
Maksussa olevasta työeläkkeestä voidaan kuitata ainoastaan työeläkkeen liikamaksua. Tämän vuoksi toisen EU-maan laitoksen ei ole mahdollista kuitata muiden sosiaalivakuutusetuuksien kuin työeläkkeen liikamaksua Suomen maksussa olevasta työeläkkeestä.
Teoreettisen laitoksen tulee tarkistaa, että ulkomaan takautumisvaade koskee sellaista etuutta, jonka voi periä Suomen takautuvasta työeläkkeestä. Suomen takautuvasta työeläkkeestä voidaan maksaa ulkomaille eläkkeen liikamaksun lisäksi yleensä ainoastaan liikamaksua, joka koskee
Takaisinperinnässä takautuvasta eläkkeestä noudatetaan kansallisen lainsäädännön etuuksien ajallista vastaavuutta koskevia säännöksiä. Ennen eläkehakemuksen vireilletuloa annettua sosiaaliavustusta ei voida periä Suomen eläkkeestä.
Kun on kysymyksessä muun etuuden kuin eläkkeen liikamaksu, teoreettinen laitos ilmoittaessaan toiselle EU-maalle takautuvista eläkkeistä tai pyytäessään tarkennusta toisen EU-maan perintävaateeseen ilmoittaa samalla kohtuullisen ajan, johon mennessä vastausta odotetaan. Jos vastausta ei saada tässä ilmoitetussa kohtuullisessa ajassa, teoreettinen laitos maksaa takautuvan eläkkeen eläkkeenhakijalle. Kohtuullisena aikana voidaan pitää samaa 2 kuukauden määräaikaa, josta on säädetty eläkkeiden liikamaksun osalta. Myös tässä tilanteessa 2 kuukauden aika alkaa kulua siitä päivästä lähtien, kun teoreettinen laitos lähettää eteenpäin tiedon takautuvasta eläkkeestä ja pyytää toista maata tarkentamaan vaadettaan.
Kun tarpeelliset perintävaadetta koskevat tiedot on saatu toisen EU-maan laitokselta, teoreettinen laitos maksaa hyväksymänsä vaatimuksen perusteella takautuvan eläkkeen sitä pyytäneelle toisen EU-maan laitokselle. Jos kyseessä on tilanne, johon ei sovelleta VILMA-säännöksiä, seurannaislaitos maksaa koko eläkkeen eläkkeensaajalle.Tämä koskee toisen EU-maan muiden etuuksien kuin eläkkeen liikamaksua.
Ulkomaan laitokselle maksettavaan takautuvaan eläkkeeseen ei lasketa viivästyskorotusta.
Kun EU-maissa siirrytään sähköiseen tietojenvaihtoon, takautuvien ja maksussa olevien etuuksien perintäpyynnöt hoidetaan erillisillä sähköisillä rakenteisilla asiakirjoilla eli SEDeillä (Structured Electronic Documents).
Jotkut EU-maat ovat ilmoittaneet, että ne tulevat käyttämään ainakin jossain vaiheessa siirtymäaikana paperisia SED-lomakkeita. Esimerkiksi Saksa on ilmoittanut, että se käyttää regressiasioissa jo nyt paperisia perintäasioita koskevia SED:ejä (R-SEDit).
Siirtymäaikana laitosten tulee suostua vastaanottamaan pyynnöt sekä E-lomakkeilla että SED:eillä. Vastauksissaan laitokset voivat siirtymäaikana valita, kumpia haluavat käyttää. Sähköisen tietojenvaihdon siirtymäaikana Suomessa käytetään vielä pääasiassa E-lomakkeita, eikä sähköisten SED:ien paperiversioita.