Ohjeen kirjoitusasua on täsmennetty.
Voimassa 15.04.2016 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 15.04.2016 Julkisuus: Julkinen
Ohjeen kirjoitusasua on täsmennetty.
EU-maat tarvitsevat toisen EU-maan vakuutuskausia EU-säännösten mukaisen eläkkeen laskemiseksi, jos eläkkeenhakija (perhe-eläkkeissä edunjättäjä) on ollut vakuutettuna kahdessa tai useammassa EU-maassa. Jokaisen maan toimivaltainen laitos laskee eläkkeen kahdella tavalla:
Itsenäinen etuus voidaan laskea
Teoreettisen eläkkeen perusteella lasketaan pro rata -eläke.
Toimivaltainen laitos myöntää hakijalle näin lasketuista eläkkeistä suuremman. Toimivaltaisella laitoksella tarkoitetaan laitosta, jossa eläkkeenhakija tai edunjättäjä on ollut vakuutettuna.
EU-maat voivat tarvita toisen EU-maan vakuutuskausia myös siksi, että vakuutuskaudet otetaan huomioon tutkittaessa eläkeoikeuden edellytyksiä. Monet EU-maat edellyttävät pitkää työskentelyä, jotta eläkkeenhakijalle syntyisi eläkeoikeus. Täyden vanhuuseläkkeen saaminen EU-maassa voi edellyttää esimerkiksi 15 vuoden työskentelyä. EU-maa ottaa tarvittaessa huomioon myös muiden EU-maiden vakuutuskaudet.
Suomen työeläkejärjestelmässä Suomen ja toisen EU-maan vakuutuskausia tarvitaan
Vakuutuskausi -termi on määritelty perusasetuksessa. Perusasetuksen mukaan vakuutuskausilla tarkoitetaan kausia, jotka on määritelty tai tunnustettu vakuutuskausiksi siinä lainsäädännössä, jonka mukaan ne ovat täyttyneet tai katsotaan täyttyneiksi.
Vakuutuskaudet voivat olla
Työskentelykausilla ja itsenäisen ammatinharjoittamisen kausilla tarkoitetaan kausia, jotka on sellaisiksi määritelty tai tunnustettu siinä lainsäädännössä, jonka mukaan ne ovat täyttyneet. Työskentelykausia ja itsenäisen ammatinharjoittamisen kausia ovat myös kaudet, joiden katsotaan kyseisen EU-maan lainsäädännön mukaan vastaavan työskentelykausia tai itsenäisen ammatinharjoittamisen kausia.
Asumiskausi on perusasetuksen määritelmän mukaan kausi, joka on määritelty tai tunnustettu sellaiseksi siinä lainsäädännössä, jonka mukaan se on täyttynyt tai katsotaan täyttyneeksi.
EU-maat ovat velvollisia ilmoittamaan mahdollisimman pian yhteyslaitokselle ja muille asianomaisille laitoksille soveltamansa lainsäädännön mukaisesti täyttyneet vakuutus- tai asumiskaudet.
Vakuutuskausien oikeusperusta
Vakuutuskaudet perustuvat Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen (SEUT). Sopimuksen artiklan 48 mukaan työntekijöiden vapaan liikkuvuuden toteuttamiseksi sosiaaliturvan alalla on oltava järjestelmä, jonka mukaan eri EU-maiden vakuutuskaudet lasketaan yhteen määritettäessä
EU-maat soveltavat täytäntöönpanoasetuksen säännöksiä vakuutuskausien yhteenlaskemisesta laskiessaan
EU-maat ottavat huomioon toisen EU-maan lainsäädännön mukaisia vakuutuskausia, jos maan lainsäädäntö edellyttää kausien täyttymistä
EU-maat ottavat toisen EU-maan vakuutuskaudet huomioon tarpeellisin määrin ikään kuin ne olisivat niiden oman lainsäädännön mukaisia kausia.
Vakuutuskausien yhteenlaskemista ja kausien muuntamista koskevat säännökset ovat täytäntöönpanoasetuksessa. Toimivaltainen laitos pyytää vakuutuskaudet niistä EU-maista, joissa henkilö on ollut vakuutettuna. Vakuutuskaudet otetaan huomioon vain yhteen kertaan. Vakuutuskaudet lasketaan siksi yhteen vain, jos ne eivät ole päällekkäisiä.
Kun lasketaan Suomen työeläkettä, toisen EU-maan ilmoittamat vakuutuskaudet otetaan huomioon sellaisena, kuin toinen maa on ne ilmoittanut. Vakuutuskausien laatua ei kyseenalaisteta. Kun vakuutuskaudet otetaan huomioon, sovelletaan Suomen työeläkejärjestelmän
Perusasetuksessa on erityissäännökset, jotka koskevat vakuutuskausien yhteenlaskemista työkyvyttömyys-, vanhuus- ja perhe-eläkkeiden määräämistä varten.
Erityissäännöksissä on säädetty
Suomessa tämän erityissäännöksen piirin kuuluvia työskentelykausia ovat MEL:n ja YEL:n mukaan vakuutetut ajat.
EU-maa ilmoittaa muille EU-maille oman maansa lainsäädännön mukaiset vakuutuskaudet, kun se on osapuolena EU-eläkehakemusliikenteessä tai vakuutuskausia pyydetään erikseen. EU-maat ilmoittavat vakuutuskaudet joko lomakkeella E205 tai P5000-asiakirjalla.
Hallintotoimikunnan päätöksen mukaisesti P5000 -asiakirjalla ilmoitettavat vakuutuskaudet ovat lähtökohtaisesti kausia, jotka otetaan huomioon:
Eläkkeen laskennassa huomioon otettavilla kausilla tarkoitetaan eläkettä kartuttavia kausia. Kukin EU-maa ilmoittaa ne eläkkeen laskennassa huomioon otettavat vakuutuskaudet, jotka siinä maassa kartuttavat eläkettä.
Eläkkeen laskennassa huomioon otettavia kausia ovat pääsääntöisesti myös työskentelyä vastaavat, rinnasteiset kaudet. EU-maat ilmoittavat rinnasteiset kaudet oman lainsäädäntönsä mukaisesti. Tällaisia rinnasteisia kausia voivat olla esimerkiksi
Suomi ilmoittaa P5000 –asiakirjalla rinnasteisina kausina
Vakuutuskaudet voivat olla myös vapaaehtoiseen vakuuttamiseen perustuvia.
Ainoastaan eläkeoikeutta varten ilmoitettuja vakuutuskausia ei oteta huomioon eläkkeen laskennassa. Vakuutuskausilla eläkeoikeutta varten tarkoitetaan kausia, joita voidaan tarvita eläkeoikeuden saamiseksi.