Ohjeen kirjoitusasua on täsmennetty.
Voimassa 20.04.2016 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 20.04.2016 Julkisuus: Julkinen
Ohjeen kirjoitusasua on täsmennetty.
Yhdessä maassa vakuuttamisen periaatteen mukaan henkilö kuuluu tiettynä aikana vain yhden jäsenvaltion lainsäädännön alaisuuteen.
Sovellettavan lainsäädännön osalta henkilö voi liittyä jäsenvaltion vapaaehtoiseen tai valinnaiseen jatkuvaan vakuutusjärjestelmään.
Myös aiemman asetuksen 1408/71 säännökset lähtivät siitä, että henkilö vakuutetaan ainoastaan yhdessä EU-maassa (artikla 13). Tästä säännöstä oli ainoastaan yksi poikkeus.
Asetuksen 1408/71 liitteessä VII oli lueteltu ne tilanteet, joissa jäsenvaltio poikkesi yhdessä maassa vakuuttamisen periaatteesta. Suomella oli liitteessä VII määräys, jonka mukaan Suomessa asuvaan ja täällä yritystoimintaa harjoittavaan henkilöön sovellettiin Suomessa tehdyn yritystoiminnan osalta Suomen lainsäädäntöä, vaikka yrittäjä samanaikaisesti työskenteli työsuhteessa toisessa EU-maassa. Tällöin hänet vakuutettiin työsuhteen osalta kyseisessä toisessa EU-maassa.
EU-maiden vakuutuskaudet voivat olla keskenään päällekkäisiä, kun
Esimerkkejä:
Eri aikayksiköissä ilmoitetut vakuutuskaudet
Ruotsi ilmoittaa koko vuoden eläkettä kartuttavaksi ajaksi, vaikka henkilö on työskennellyt vain osan vuotta. Jos henkilö on saman vuoden aikana työskennellyt myös Suomessa, ovat Ruotsin ilmoittamat vakuutuskaudet päällekkäisiä Suomen kausien kanssa.
Suomen kokonaisina vuosina ilmoittamat ansioperusteiset vakuutuskaudet voivat olla päällekkäisiä toisen EU-maan vakuutuskausien kanssa.
Vakuutuskaudet kohdistuvat aikaan, jolloin maiden välillä ei sovellettu EU:n sosiaaliturvasäännöksiä tai sosiaaliturvasopimusta
Joidenkin uusien EU-maiden vakuutuskaudet voivat olla päällekkäisiä Suomen vakuutuskausien kanssa sen vuoksi, että maiden kansalaiset ovat saattaneet olla siellä vakuutettuna, vaikka ovatkin työskennelleet ja olleet vakuutettuna samaan aikaan Suomessa.
Henkilö on vakuutettu toisen EU-maan vapaaehtoisessa vakuutusjärjestelmässä
Huolimatta yhdessä maassa vakuuttamisen periaatteesta eri EU-maiden vakuutuskaudet voivat olla päällekkäin, jos henkilö on vakuutettu toisen EU-maan vapaaehtoisessa vakuutusjärjestelmässä. Henkilö voi olla vakuutettuna EU-maan vapaaehtoisessa tai valinnaisessa jatkuvassa vakuutusjärjestelmässä, vaikka hän olisi samanaikaisesti pakollisesti vakuutettu toisessa EU-maassa. Edellytyksenä vapaaehtoiselle vakuuttamiselle on, että henkilö on ollut aikaisemmin vakuutettu työntekijänä tai ammatinharjoittajana kyseisessä EU-maassa ja että tämän EU-maan lainsäädännössä hyväksytään tällainen päällekkäisyys.
Jos Suomen vakuutusajat ovat päällekkäisiä toisen EU-maan vakuutuskausien kanssa, EU-eläkettä laskettaessa otetaan rinnakkaiset vakuutusajat huomioon ainoastaan yhteen kertaan. Jos toisen maan vakuutuskaudet ovat kokonaan päällekkäisiä Suomen vakuutuskausien kanssa, teoreettista eläkettä ei voida laskea.
Suomessa päällekkäisten kausien karsimisessa noudatetaan seuraavaa täytäntöönpanoasetuksen mukaista ensisijaisuusjärjestystä:
Ensisijaisuusjärjestyksen vuoksi:
Kahden tai useamman EU-maan lainsäädännön mukaan rinnasteinen, vakuutuskautta vastaavaksi katsottava kausi otetaan huomioon maassa, jossa henkilö on ollut sitä ennen pakollisesti vakuutettu. Jos henkilö ei ole ollut pakollisesti vakuutettu EU-maassa ennen kyseistä kautta, rinnasteinen kausi otetaan huomioon maassa, jossa henkilö vakuutetaan pakollisesti ensimmäisen kerran kyseisen kauden jälkeen.
Jos toisen EU-maan vakuutuskautta ei ole tarkalleen ajallisesti määritelty, oletetaan, että kausi ei ole päällekkäinen Suomen kausien kanssa. Tällaiset kaudet on laskettava mukaan, jos