Det här är den första svenska versionen. (Ohjeeseen on täsmennetty Ruotsin LITA-etuuden ensisijaisuutta koskevaa kohtaa.)
Voimassa 24.02.2016 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 24.02.2016 Julkisuus: Julkinen
Det här är den första svenska versionen. (Ohjeeseen on täsmennetty Ruotsin LITA-etuuden ensisijaisuutta koskevaa kohtaa.)
Avdrag för LITA-förmån från den finska arbetspensionen är i EU-fall beroende av om också det andra EU-landet beaktar samma LITA-förmån som minskande i den egna arbetspensionen.
Om en LITA-förmån inte beaktas som en minskande förmån i ett annat EU-land, drar pensionsanstalten av hela LITA-förmånen från arbetspensionen i Finland.
Pensionsanstalten drar av LITA-förmånen som ett direkt avdrag från arbetspensionen. Den finska arbetspensionen räknas som nationell och pro rata-pension. LITA-avdrag görs från den större av pensionerna.
Yrkesskadelivränta som betalas på basis av ett svenskt arbetsolycksfall är enligt svensk lagstiftning en primär förmån. Ersättningar för inkomstbortfall som betalas enligt den finländska lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar jämställs med svensk yrkesskadelivränta och är således även primära förmåner och minskar svensk garantipension.
Däremot jämställs ersättningar för inkomstbortfall som betalas enligt finländsk trafikförsäkring med svensk arbetsskadelivränta, som enligt svensk lagstiftning är en subsidiär förmån.
Om till exempel arbetspensionen beviljas från Finland och Sverige och ersättning för inkomstbortfall enligt trafikförsäkringslagen betalas från Finland, dras hela LITA-förmånen av från den finska arbetspensionen, men inverkar inte på ålderspensionen från Sverige. Sålunda är ersättning för inkomstbortfall enligt finsk trafikförsäkringslag inte en primär förmån i förhållande till svensk ålderspension.
Samma LITA-förmån kan beaktas som en minskande förmån i två eller flera EU-länder.
I sådana fall dividerar pensionsanstalten vid beräkningen av den nationella pensionen beloppet av LITA-förmånen med beloppet i de EU-länder som beaktar samma LITA-förmån. I beräkningen av pro rata-pensionen beaktar pensionsanstalten LITA-förmånen i förhållande till antalet försäkringsperioder.
På grund av pro rata-beräkningsreglerna kan det återstå arbetspension att utbetala, fastän den LITA-förmån som ska beaktas skulle vara större än arbetspensionen.
Exempel: Tyskland betalar ut en LITA-förmån som uppgår till 1 200 euro. Pensionssökanden har arbetat i Finland i 360 månader och i Tyskland i 500 månader. I bägge länderna minskar LITA-förmånen den nationella pensionen. Förmånsbeloppet divideras med 2 i den nationella beräkningen i bägge länderna, varvid beloppet av den LITA-förmån som ska beaktas är 1 200/2 = 600 euro.
I pro rata-beräkningen beaktar pensionsanstalten LITA-förmånen i förhållande till antalet försäkringsperioder, varvid beloppet av den LITA-förmån som ska beaktas är 360/860 x 1 200 = 502,33 euro.