När pensionsanstalten har tagit emot besvären, undersöker den om den själv kan ompröva beslutet. Om pensionsanstalten till alla delar godkänner de yrkanden som framställts i besvärsskriften, ska den meddela ett överklagbart omprövningsbeslut i ärendet.
Också en VILMA-anstalt som godkänner ändringssökandens alla yrkanden meddelar en överklagbar beslutssammanställning efter omprövningen.
När en pensionsanstalt omprövar sitt beslut i samband med besvär, är det fråga om lagstadgad omprövning, som är det primära medlet att ändra ett beslut.
Ett omprövningsbeslut ska helst ges först när besvärstiden gått ut. Genom det undviker man att det samtidigt finns två besvär anhängiga om samma ärende, om en part bestämde sig att också överklaga omprövningsbeslutet.
När det med anledning av besvär meddelas ett nytt omprövningsbeslut eller en beslutssammanställning efter omprövning, upphör behandlingen av ärendet och handlingarna sänds inte till besvärsmyndigheten.
Ett omprövningsbeslut och en beslutssammanställning efter omprövning får överklagas genom besvär.
En pensionsanstalt inom den privata sektorn är VILMA-anstalt och besvären gäller enbart bedömningen av arbetsförmågan
Om en pensionsanstalt inom den privata sektorn är VILMA-anstalt, kan den ge en överklagbar beslutssammanställning efter omprövning endast när
- besvären över beslutssammanställningen enbart gäller bedömningen av arbetsförmågan och
- pensionsanstalten som VILMA-anstalt godkänner alla yrkanden i besvären.
En pensionsanstalt inom den privata sektorn är VILMA-anstalt och besvären gäller annat än bedömningen av arbetsförmågan
Om en pensionsanstalt inom den privata sektorn är VILMA-anstalt och besvären gäller något annat än bedömningen av arbetsförmågan, ska VILMA-anstalten be Keva om ett utlåtande till den del besvären gäller pensionsskydd som sköts av Keva. Om både VILMA-anstalten och Keva godkänner yrkandena i besvären till alla delar, utfärdar VILMA-anstalten en beslutssammanställning efter omprövningen.
Som VILMA-anstalt är pensionsanstalten inom den privata sektorn bunden till de ställningstaganden som Keva gör i sitt utlåtande.
Besvär om pensionsbeslut gäller ett anställningsförhållande som ligger till grund för pensionen
Om pensionsanstalten eller VILMA-anstalten har meddelat ett beviljande pensionsbeslut och besvären gäller ett pensionsgrundande anställningsförhållande som har försäkrats i någon annan pensionsanstalt än den som meddelat pensionsbeslutet, ska den pensionsanstalt som meddelat pensionsbeslutet be om ett utlåtande av den pensionsanstalt som försäkrats anställningsförhållandet. Om den pensionsanstalt som försäkrat anställningsförhållandet i sitt utlåtande godkänner ändringssökandens yrkanden till alla delar, ska den pensionsanstalt som meddelat beslutet meddela ett omprövningsbeslut.
När har ändringssökandens yrkanden godkänts till alla delar?
Ibland kan det lämna utrymme för tolkning om ändringssökandens yrkanden har godkänts till alla delar. I t.ex. ett invalidpensionsärende anses yrkandena ha godkänts till alla delar, när arbetsoförmågan anses ha inträtt vid den tidpunkt som sökanden uppgett och sökanden beviljas full invalidpension eller delinvalidpension enligt hans eller hennes yrkande.
Däremot har yrkandena inte godkänts till alla delar t.ex. när
- arbetsoförmågan enligt ett läkarutlåtande som bifogats besvären fortgår tills vidare och pensionsanstalten endast beviljar pensionen på viss tid
- yrkandena godkänns i fråga om huvudärendet, men t.ex. rättegångskostnader inte ersätts fast sökanden yrkat det.
Om pensionsanstalten inte kan godkänna alla ändringssökandens yrkanden, ska den överföra ärendet till besvärsinstansen.
Ett ärende ska överföras till besvärsinstansen också när det i ärendet finns flera parter, vilkas yrkanden är motstridiga eller skiljer sig från varandra. Det kan vara fallet t.ex. när arbetsgivaren och arbetstagare är av olika åsikt om den pensionsgrundande arbetsinkomsten i ett sito-ärende.
I förvaltningsärenden svarar parterna för sina egna kostnader. Om ändringssökanden yrkar ersättning för kostnader som ett förvaltningsärende (inte ändringssökande) medfört, lämnas yrkandet utan prövning med motiveringen att ersättning för handläggningskostnader inte ingår i pensionsanstaltens behörighet.
Om ändringssökanden också har lagt fram andra yrkanden och dessa godkänns, överförs ärendet inte till besvärsinstansen, utan ändringssökanden har rätt att överklaga pensionsanstaltens omprövade beslut och beslut om att lämna ärendet utan prövning.
Interimistiskt beslut
Om pensionsanstalten godkänner ändringssökandens yrkanden endast delvis, ska den meddela ett interimistiskt beslut i ärendet och hänskjuta ärendet till besvärsinstansen. Ändring får inte sökas i det interimistiska beslutet.
Besvär som inkommit efter att besvärstiden gått ut
Även om besvären har inkommit efter besvärstidens utgång, kan pensionsanstalten pröva ärendet och, om den godkänner ändringssökandens yrkanden, meddela ett omprövningsbeslut med åtföljande besvärsanvisning.
Förbud mot reformatio in pejus
Förbud mot reformatio in pejus innebär att pensionsanstalten inte kan godkänna ändringssökandens yrkande, om det skulle leda till ett slutresultat som är sämre för ändringssökanden än tidigare. Principen gäller uttryckligen slutresultatet, och därför är det väsentligt om avgörandet i sin helhet ändras till ändringssökandens nackdel. Om ändringssökandens besvär skulle leda till ett sämre slutresultat för honom eller henne än tidigare, ska pensionsanstalten överföra besvären till besvärsinstansen.
Förbudet mot reformation in pejus gäller dock inte omprövning av ett felaktigt beslut om arbetsinkomst. När ändringssökanden som stöd för sina besvär företer tillräckliga grunder för att arbetsinkomsten har fastställts felaktigt, meddelar pensionsanstalten ett omprövningsbeslut. I sådana fall behöver pensionsanstalten inte göra en förmånlighetsjämförelse med tanke på vad företagaren kan få i pension senare, såsom annars när ett beslut omprövas med anledning av besvär.