Ohjetta on päivitetty, koska muutoksenhakijalle ei tarvitse enää ilmoittaa TELK:n arvioitua käsittelyaikaa, kun valitus siirretään TELK:lle.
Voimassa 04.03.2016 - 31.12.2016
Soveltamisohje, Julkaisuaika 04.03.2016 Julkisuus: Julkinen
Ohjetta on päivitetty, koska muutoksenhakijalle ei tarvitse enää ilmoittaa TELK:n arvioitua käsittelyaikaa, kun valitus siirretään TELK:lle.
Eläkelaitoksen tehtävä on huolehtia siitä, että kaikki asiaan oleellisesti vaikuttava lisäselvitys on hankittu. Jos valituksessa on mainittu uusista asioista, joista on tarpeen hankkia lisäselvitystä ja lisäselvitys on kohtuudella saatavissa, eläkelaitos hankkii sen.
Eläkelaitos voi myös kehottaa muutoksenhakijaa toimittamaan selvityksen, johon muutoksenhakija on valituksessaan vedonnut. Tällöin eläkelaitoksen tulee viipymättä ilmoittaa muutoksenhakijalle, mitä lisäselvitystä muutoksenhakijan edellytetään hankkivan. Vaikka asianosainen on käyttänyt asiamiestä valittaessaan päätöksestä, lisäselvitystä voidaan pyytää myös asianosaiselta, jos se on asian selvittämiseksi perusteltua.
Eläkelaitos ei ole velvollinen hankkimaan maksullisia lisäselvityksiä, vaan muutoksenhakijan on hankittava ne itse. Jos eläkelaitos velvoittaa eläkkeenhakijan menemään tutkimuksiin työkyvyn selvittämiseksi, eläkelaitos kuitenkin korvaa tutkimuksista aiheutuneet kustannukset.
Jos eläkelaitos ei hyväksy muutoksenhakijan vaatimuksia kaikilta osin, eläkelaitoksen on toimitettava valitus sekä valitusta koskeva lausuntonsa muutoksenhakuelimelle.
Eläkelaitoksen on siirrettävä valitus muutoksenhakuelimelle seuraavissa tilanteissa:
Eläkelaitoksen on siirrettävä valitusasiakirjat ja valitusta koskeva oma lausuntonsa TELK:lle 30 päivän kuluessa muutoksenhakuajan päättymisestä.
Jos valitus koskee TELK:n päätöstä, eläkelaitoksen on toimitettava valitusasiakirjat ja lausuntonsa 30 päivän kuluessa VakO:lle.
Myös päätösyhdistelmän antaneen vilmalaitoksen on siirrettävä asia muutoksenhakuelimen käsiteltäväksi 30 päivän määräajassa silloin, kun päätösyhdistelmästä tehty valitus koskee yksinomaan työkyvyn arviointia ja yksityisten alojen eläkelaitos vilmalaitoksena ei hyväksy kaikkia sille toimitetussa valituksessa esitettyjä vaatimuksia.
Eläkelaitos voi poiketa 30 päivän määräajasta vain silloin, jos valituksen käsittelyssä tarvittavan lisäselvityksen hankkiminen sitä edellyttää. Tällöin valituskirjelmä ja lausunto on toimitettava asianomaiselle muutoksenhakuelimelle viimeistään 60 päivän kuluessa muutoksenhakuajan päättymisestä. Tämä 60 päivän määräaika on ehdoton. Lisäselvityksen hankkimisesta on ilmoitettava viipymättä muutoksenhakijalle.
Jos yksityisten alojen eläkelaitos on vilmalaitoksena antanut päätösyhdistelmän ja valituksen johdosta pyytänyt Kevalta lausunnon Kevan hoitamasta eläketurvasta, mutta vilmalaitos ei oikaise päätöstä muutoksenhakijan vaatimalla tavalla, vilmalaitoksen on toimitettava valitus ja siitä annetut lausunnot muutoksenhakuelimelle 60 päivän kuluessa muutoksenhakuajan päättymisestä.
Eläkelaitoksen on siirrettävä valitus ja lausuntonsa muutoksenhakuelimelle 60 päivän kuluessa siinäkin tapauksessa, että eläkelaitos ei ehdi saamaan tarvitsemaansa lisäselvitystä eikä esimerkiksi kykene ottamaan kantaa valituksessa esitettyihin vaatimuksiin. Tällöin eläkelaitos ilmoittaa lausunnossaan, että eläkelaitos tulee antamaan lisälausunnon selvityksen saatuaan. Lausunnossa on myös hyvä kertoa muutoksenhakuelimelle, minkälaista selvitystä eläkelaitos on pyytänyt ja milloin selvitys todennäköisesti saadaan.
Eduskunnan oikeusasiamies on useissa kannanotoissaan todennut, että valituksen siirtämiselle säädetyt 30 ja 60 päivän määräajat ovat ehdottomia eikä niistä ole oikeutta poiketa edes muutoksenhakijan pyynnöstä.
Määräajat eivät kuitenkaan koske niitä tilanteita, joissa muutoksenhakuelin on velvoittanut eläkelaitoksen hankkimaan lisäselvitystä tai palauttanut asian kokonaan eläkelaitokselle lisäselvityksen hankkimista varten.
Eläkelaitoksen tulee kertoa muutoksenhakuelimelle annettavassa lausunnossa muun muassa:
Jos valitus on saapunut muutoksenhakuajan jälkeen, tulee lausunnossa kertoa lisäksi seuraavat asiat:
Vaikka eläkelaitos olisi sitä mieltä, että valitusta ei tulisi myöhään tulleena tutkia, eläkelaitoksen on hyvä ottaa lausunnossaan kantaa myös itse asiaan siltä varalta, että muutoksenhakuelin katsoo valituksen myöhästymiseen olleen painavia syitä ja tutkii valituksen.
Kun lausuntoon kirjataan yllä mainitut asiat, muutoksenhakuelimen ei tarvitse erikseen kuulla niistä muutoksenhakijaa.
Eläkelaitos toimittaa muutoksenhakuelimelle seuraavat asiakirjat:
Eläkelaitoksessa ei saa tehdä valitusasiakirjoissa oleviin lääkärinlausuntoihin ja muihin asiakirjoihin mitään merkintöjä (alleviivauksia, yliviivauksia tms.), koska kyseiset asiakirjat ovat muutoksenhakuun liittyviä oikeudenkäyntiasiakirjoja.
Eläkelaitos harkitsee itse, liittääkö eläkelaitos sisäiset asiakirjansa muutoksenhakuelimelle toimitettaviin asiakirjoihin. Muutoksenhakuelimet ovat kuitenkin toivoneet, että eläkelaitokset eivät liittäisi asiakirjoihin sisäisiä asiakirjoja ja muistioita.
Jos eläkelaitos liittää asiakirjoihin sisäisen muistionsa tms., muutoksenhakuelimet ovat toivoneet, että eläkelaitos kuulisi asianosaista niiden johdosta. Asianosaista voidaan kuulla samalla, kun asianosaiselle ilmoitetaan valituksen siirtämisestä muutoksenhakuelimelle.
Eläkelaitoksen asiantuntijalääkäri osallistuu muiden asiantuntijoiden tavoin kokonaisarvion tekemiseen asianosaisen työkyvystä. Kokonaisarvioon vaikuttavat lääketieteellisten seikkojen lisäksi muut laissa luetellut seikat. Eläkelaitoksen lääkäri toimii osana eläkelaitoksen ratkaisuprosessia eikä eläkelaitoksen lääkärin arviosta tarvitse kuulla erikseen asianosaista.
Jos eläkelaitos ei voi oikaista päätöstään, eläkelaitos ilmoittaa siitä muutoksenhakijalle kirjeellä. Samalla kirjeellä eläkelaitos ilmoittaa muutoksenhakijalle myös siitä, että valitus on siirretty muutoksenhakuelimelle.
Jos asiamies on tehnyt valituksen, ilmoitus tehdään asiamiehelle. Tarpeen mukaan ilmoitus voidaan lähettää myös asianosaiselle. Asiamiehen lisäksi siirrosta on hyvä ilmoittaa asianosaiselle ainakin silloin, kun asiamies ei ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja.
Kirjeeseen liitetään jäljennös eläkelaitoksen lausunnosta.
Jos eläkelaitos on valituksen saatuaan hankkinut lisäselvitystä, esimerkiksi lääkärinlausuntoja tai verotietoja, tai jos eläkelaitos aikoo toimittaa muutoksenhakuelimelle sisäisiä käsittelyasiakirjoja, siirtämisestä kertovaan kirjeeseen liitetään jäljennös myös näistä asiakirjoista, jos asiakirjojen sisältöä ei ole selostettu eläkelaitoksen lausunnossa. Muutoksenhakijaa on kuultava myös kaupparekisterin tiedoista, mutta muista virallisrekisterien tiedoista, kuten työsuhdeotteesta tai Kela-tiedoista, ei tarvitse kuulla.
Siirtämistä koskevassa kirjeessä kerrotaan muutoksenhakijalle, että muutoksenhakijalla on mahdollisuus antaa eläkelaitoksen lausunnon ja sen liitteenä olevien asiakirjojen johdosta oma lausuntonsa muutoksenhakuelimelle 30 päivän kuluessa kirjeen päiväyksestä. Kirjeessä on lisäksi mainittava yksilöidysti liitteenä olevat asiakirjat, esim. vilma-tilanteessa toiselta eläkelaitokselta pyydetty lausunto.
Kirjeessä on hyvä ilmoittaa myös sen muutoksenhakuelimen yhteystiedot, johon valitus siirretään. Lisäksi kirjeessä on hyvä ilmoittaa TELK:n toimiston puhelinpalveluaika, jos valitus siirretään TELK:lle. Tieto TELK:n toimiston puhelinpalveluajasta löytyy TELK:n verkkosivuilta.
Kirjeestä ja sen liitteistä lähetetään muutoksenhakuelimelle kopio, jotta muutoksenhakuelin tietää, mistä asiakirjoista asianosaista on kuultu.
Lisäselvitykset toimitetaan päätöksen antaneeseen eläkelaitokseen (päätösyhdistelmästä valitettaessa vilmalaitokseen), vaikka valitusasia olisi jo siirretty muutoksenhakuelimelle. Eläkelaitos antaa asiasta lisälausunnon lisäselvityksen perusteella.
Lisäselvityksestä on syytä lähettää välittömästi kopio muutoksenhakuelimelle, jotta myös muutoksenhakuelimellä on mahdollisuus heti perehtyä lisäselvitykseen. Samalla eläkelaitoksen tulisi ilmoittaa muutoksenhakuelimelle, että eläkelaitos tulee antamaan asiassa lisälausunnon.
TELK ja VakO voivat jättää kirjallisen tai suullisen selvityksen huomioon ottamatta, jos selvitys saapuu muutoksenhakuelimeen asian ratkaisupäivänä tai sen jälkeen. Tällaista selvitystä ei sisällytetä oikeudenkäyntiaineistoon.
Ratkaisupäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin asia on ratkaisu istunnossa. Jos asia on ratkaistu ilman varsinaista istuntotilaisuutta, ratkaisupäivä on se päivä, jolloin asia on pöytäkirjattu ratkaistuksi.
Eläkelaitoksen tulee lisälausunnossaan yksilöidä, mistä lisäselvityksestä lausunto on annettu.
Asianosaista kuullaan eläkelaitoksen antamasta lisälausunnosta samalla lailla kuin varsinaisesta lausunnosta. Tällöin kuitenkin riittää, että muutoksenhakijalle varataan vastausaikaa 14 päivää. Jos lisälausunto annetaan eläkelaitoksen itsensä pyytämän lisäselvityksen vuoksi, on asianosaiselle kuitenkin hyvä varata vastausaikaa 30 päivää.
Jos eläkelaitos hyväksyy valituksessa esitetyt vaatimukset osin tai kokonaan sen jälkeen, kun valituskirjelmä on toimitettu muutoksenhakuelimelle, eläkelaitos voi antaa asiasta väliaikaisen päätöksen. Väliaikaisesta päätöksestä on ilmoitettava viipymättä muutoksenhakuelimelle. Väliaikaiseen päätökseen ei saa hakea muutosta.