Delgivning sker på något av följande sätt:
- som vanlig delgivning
- som bevislig delgivning
- som offentlig delgivning (om delgivningen inte kan ske enligt ovan).
Vanlig delgivning
Vanlig delgivning sker per post genom brev till mottagaren.
Vanlig delgivning används alltid när det inte finns särskilda skäl att använda andra delgivningssätt.
Inom arbetspensionssystemet används i regel vanlig delgivning
Pensionsanstalterna och Pensionsskyddscentralen delger sitt beslut genom att per brev sända mottagaren beslutet till den postadress som han eller hon har uppgett.
Inom arbetspensionssystemet delges förutom beviljande beslut också avslagsbeslut som vanlig delgivning till skillnad från vad som nedan anges.
Förpliktande beslut som fattas inom arbetspensionssystemet, såsom beslut om tvångsförsäkring och beslut om debitering av försäkringspremie, baserar sig vanligtvis på partens egen verksamhet och partens lagstadgade skyldigheter i samband med den. En part har inte ett sådant behov av rättsskydd som gör det nödvändigt att verkställa delgivningen bevisligen på det sätt som avses i förvaltningslagen. Med hänsyn till partens rättsskydd räcker det med att delgivningen sker som vanlig delgivning, varvid handlingen sänds per post genom brev till parten antingen till den adress som parten uppgett under behandlingens gång eller till en adress som finns i befolkningsregistercentralens adressregister.
Bevislig delgivning
Det finns olika former av bevislig delgivning:
- delgivning mot mottagningsbevis
- överlämnande av en handling
- stämningsdelgivning
- mellanhandsdelgivning.
Mot mottagningsbevis
En delgivning ska verkställas per post mot mottagningsbevis, om den gäller ett förpliktande beslut och tiden för sökande av ändring eller någon annan tidsfrist som påverkar mottagarens rätt börjar löpa från det att beslutet delgavs. Mottagningsbevis kan användas också i de fall där det av andra skäl är nödvändigt för att trygga en parts rättigheter. Av mottagningsbeviset ska framgå den som har verkställt delgivningen, mottagaren och tidpunkten för delfåendet.
Överlämnande av handling
En handling kan också överlämnas till delgivningens mottagare eller dennes företrädare. Över delgivningen ska det då sättas upp ett skriftligt bevis av vilket den som har verkställt delgivningen, mottagaren och tidpunkten för delgivningen ska framgå.
Stämningsdelgivning
Om en myndighet anser att det finns skäl till det, kan delgivning verkställas som stämningsdelgivning. Beträffande stämningsdelgivning gäller i tillämpliga delar vad som i 11 kap. i rättegångsbalken föreskrivs om detta. Stämningsdelgivning kan också verkställas av en tjänsteman eller tjänsteinnehavare som är anställd hos en statlig eller kommunal myndighet och som enligt särskilt förordnande har rätt att verkställa stämningsdelgivningar i ärenden som hör till myndighetens verksamhetsområde. Beträffande jäv för den som verkställer stämningsdelgivning gäller vad som i denna lag föreskrivs om jäv.
Mellanhandsdelgivning
Om mottagaren av en bevislig delgivning eller dennes företrädare inte nås, kan en handling överlämnas i ett slutet kuvert mot samtycke
- till en person som bor i samma hushåll som mottagaren och har fyllt femton år
- till mottagarens arbetsgivare eller arbetsgivarens företrädare
- om mottagaren idkar näring i ett fast verksamhetsställe, till en person som är anställd i detta företag, eller
- till en tjänsteman som är anställd hos den sammanslutning eller stiftelse som är mottagare.
Mellanhandsdelgivning får inte verkställas, om handlingen inte kan antas komma mottagaren till handa inom skälig tid.
Över mellanhandsdelgivning ska det sättas upp ett skriftligt bevis, av vilket framgår:
- vem som har verkställt delgivningen
- till vem handlingen har överlämnats
- tidpunkten för delgivningen.
En kopia av delgivningsbeviset ska utan dröjsmål sändas till delgivningens mottagare.
En kopia av delgivningsbeviset kan sändas som vanligt brev till mottagarens adress. Om mottagaren inte får del av de handlingar som överlämnats vid mellanhandsdelgivning, måste han eller hon kontakta den myndighet som har sänt meddelandet och som vid behov verkställer ny delgivning.
Om mottagaren av mellanhandsdelgivningen försummar att delge handlingen är han skyldig att ersätta en skada som uppstår på grund av att underrättelsen försummas eller av att den försenas, i den mån det prövas vara skäligt med hänsyn till försummelsens art och övriga omständigheter.
Till den handling som ska delges ska myndigheten foga ett meddelande om mottagarens underrättelseskyldighet samt om det skadeståndsansvar som är förbundet med åsidosättande av skyldigheten. Skadeståndsärenden behandlas vid allmän domstol.
Offentlig delgivning
Delgivning verkställs som offentlig delgivning, om den inte kan ske som vanlig eller bevislig delgivning.
Offentlig delgivning används t.ex. om
- mottagaren eller hans adress är okänd
- mottagaren undviker delgivning
- en handling ska delges över trettio personer som är kända
- eller när antalet personer, som handlingen ska delges, är okänt.
Vid offentlig delgivning hålls en handling en viss tid framlagd för mottagaren hos myndigheten.
Ett meddelande om att handlingen finns framlagd ska publiceras i den officiella tidningen och dessutom sättas upp på myndighetens anslagstavla eller publiceras i den tidning ur vilken mottagaren kan antas bäst få information om saken. Av meddelandet ska framgå vad saken gäller samt var och till vilken tidpunkt handlingen finns framlagd. I fråga om offentlig delgivning anses delfåendet ha skett den sjunde dagen efter det att meddelandet publicerades i den officiella tidningen.
Ovan nämnda meddelanden ska i mån av möjlighet publiceras samtidigt. Om meddelandet publiceras i en dagstidning kan man anta att mottagaren bäst nås om meddelandet publiceras i en tidning som utkommer på mottagarens hem- eller vistelseort. Om mottagarens hem- eller vistelseort inte är känd eller om delgivningen har flera mottagare, som bor på skilda orter, är det ändamålsenligast att publicera meddelandet i en rikstidning. Rikstidningar är Helsingin Sanomat, de ekonomiska dagstidningarna, eftermiddagstidningarna samt vissa politiska dagstidningar.
Även om det av meddelandet ska framgå bl.a. vad ärendet gäller får meddelandet däremot inte i detalj redogöra för handlingens innehåll eller för utgången i ärendet. Om meddelandet sätts upp på anslagstavla eller publiceras i en dagstidning bör det även anges i vilket nummer av officiella tidningen meddelandet publiceras.
Offentlig delgivning används av pensionsanstalterna närmast i fråga om försäkringsärenden.
Delgivning till utlandet
Delgivning till utlandet verkställs enligt förvaltningslagen eller enligt lagstiftningen i den främmande staten, om inte annat följer av internationella avtal och förpliktelser som är bindande för Finland.
Om en delgivning som är avsedd för utlandet inte kan verkställas, ska handlingen delges i Finland genom offentlig delgivning. Bestämmelsen gäller fysiska personer samt juridiska personer vilkas säte är i utlandet. Förutsättningen är alltså att delgivningen avser en person som har stadigvarande adress utomlands.
Angående verkställande av delgivning i ett annat nordiskt land gäller en överenskommelse mellan Finland, Danmark, Norge, Sverige och Island (FördrS 26/1975), som har satts i kraft i Finland genom förordning (469/1975). Detta avtal kompletteras av förordningen om inbördes rättshjälp mellan de nordiska länderna genom delgivning och bevisupptagning (470/1975).Enligt avtalet kan en myndighet mellan dessa länder skicka en begäran om delgivning direkt till den statliga myndigheten i det andra avtalslandet.
Elektronisk delgivning
Bevislig elektronisk delgivning
En handling som enligt lag ska sändas med post mot mottagningsbevis eller delges bevisligen på annat sätt får med partens samtycke delges också som ett elektroniskt meddelande, dock inte per telefax eller på därmed jämförbart sätt. Myndigheten ska i dessa fall meddela att parten eller dennes företrädare kan hämta beslutet från en av myndigheten anvisad server, databas eller någon annan fil.
Parten eller dennes företrädare ska identifiera sig när handlingen hämtas. Vid identifieringen används ett identifieringsverktyg eller ett kvalificerat certifikat som avses i lagen om stark autentisering och elektroniska signaturer eller någon annan motsvarande identifieringsteknik som är datatekniskt tillförlitlig och bevislig.
Vanlig elektronisk delgivning
Andra handlingar än de som avses i 18 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet får med samtycke av den som saken gäller delges som ett elektroniskt meddelande. Om det emellertid krävs för att tillgodose skyddet för den personliga integriteten eller av ett särskilt behov av skydd eller säkerhet hos den som saken gäller, eller för att trygga dennes rättigheter, ska vid delgivning av handlingar iakttas vad som i 18 § EkomL eller annars föreskrivs om delgivning.
Enligt ovanstående kan delgivning av handlingar som enligt lag inte behöver delges mot mottagningsbevis eller på annat sätt bevisligen, dvs. handlingar som kan delges med vanligt brev, verkställas med vanlig elektronisk delgivning.
Eftersom det i arbetspensionssystemet är möjligt att delge handlingar (även beslut) genom vanlig delgivning, används även vid elektronisk delgivning vanlig delgivning. Vid delgivning av handlingar ska pensionsanstalten sörja för tillräcklig datasäkerhet, så att inga sekretessbelagda uppgifter avslöjas.
Till principerna för god förvaltning hör att dagen för avsändandet bör framgå antingen av den delgivna handlingen eller i samband med den.
För elektronisk delgivning krävs alltid samtycke av parten. Det är viktigt att parten som ger sitt samtycke förstår innebörden av samtycket och att den elektroniska adress parten lämnat är en sådan som han eller hon aktivt följer.
Utlämnande av information om avgörandet till annat håll
Vid delgivning av beslut ska bestämmelserna om sekretess iakttas. Uppgifterna om den som saken gäller, arbetsgivaren och pensionsanstalten är i regel sekretessbelagda.
Om uppgifter om t.ex. ett pensionsavgörande måste utlämnas till arbetsgivaren, socialnämnden eller andra myndigheter, görs det med ett särskilt meddelande, som uppgörs enligt sekretessbestämmelserna.