Anvisningen har kompletterats med bestämmelser om när treårsregeln fortfarande kan tillämpas.
Voimassa 01.01.2015 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 13.05.2016 Julkisuus: Julkinen
Anvisningen har kompletterats med bestämmelser om när treårsregeln fortfarande kan tillämpas.
Treårsregeln tillämpas på
Treårsregeln tillämpas även då när en primär förmån dras av från grundbeloppet.
Med treårsregeln avser man den mildrande bestämmelsen vid samordningen av arbetspensioner och LITA-förmåner. I samordningen beaktade man inte den LITA-förmån som personen hade fått utan avbrott i minst tre års tid omedelbart före arbetspensionens pensionsfall. Om LITA-förmånens belopp steg i samband med pensionsfallet, beaktade pensionsanstalten endast LITA-förmånens höjning i samordningen. I samordningen beaktades endast den del av förmånen som överskred beloppet på den LITA-förmån som fanns före pensionsfallet.
Om pensionsanstalten i samordningen av arbetspensionen inte har beaktat LITA-förmånen utifrån treårsregeln och beloppet på en sådan här LITA-förmån höjs, beaktas i den nya samordningen av arbetspensionen endast det belopp med vilket LITA-förmånens belopp har stigit.
Det belopp av LITA-förmånen som i den första samordningen av arbetspensionen inte beaktades, beaktas inte heller i den nya samordningen. Den del av LITA-förmånen som inte samordnats höjs med halvvägsindex till nivån enligt år 2004 och därifrån med arbetspensionsindex till nivån vid den nya samordningstidpunkten.
Treårsregeln gäller också LITA-förmåner enligt rehabiliteringslagarna, även om det inte nämns särskilt i lagarna.
LITA-förmån har kunnat betalas under en lång tid innan arbetspensionen börjar, och personen har samtidigt eventuellt förvärvsarbetat. Personens inkomster har då kunnat bestå av både lönen och LITA-förmånen. En LITA-förmån som, jämsides med pensionen, fortsättningsvis betalades till ett oförändrat belopp ännu efter det att pensionen hade beviljats beaktades således inte vid samordningen.
Treårsperioden under vilken personen hade fått LITA-förmån före pensionsfallet skulle vara sådan tid under vilken personen inte fick arbetspension.
Med pensionsfall avsågs i detta sammanhang det första pensionsfallet. Om pensionens namn ändrades utan att pensionen avbröts, är det inte ett pensionsfall i denna bemärkelse.
Då man granskade om LITA-förmånens belopp hade stigit i samband med arbetspensionens pensionsfall, tog man vanligtvis i betraktande tiden för ett halvt år innan pensionsfallet. Om LITA-förmånens belopp hade stigit till pensionsfallstidpunktens nivå redan över sex månader före pensionsfallet, ansågs LITA-förmånens belopp inte ha stigit i samband med pensionsfallet och LITA-förmånen beaktades inte alls i samordningen.
I vissa situationer granskades variationerna i LITA-förmånsbeloppet ändå för en längre tidsperiod för att reda ut den stabiliserade nivån. Om beloppet på LITA-förmånen varierade före pensionsfallet, fastställdes vilken den stabiliserade ersättningsnivån hade varit före variationen. Mot detta belopp jämförde man ersättningsnivån under pensionsfallet.