Anvisning om beviljande av pensionstillväxt efter skadefallsåret i stället för delinvalidpension har lagts till.
Voimassa 01.04.2016 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 23.06.2016 Julkisuus: Julkinen
Anvisning om beviljande av pensionstillväxt efter skadefallsåret i stället för delinvalidpension har lagts till.
Pensionstagaren har åtminstone rätt till den pension som han eller hon tjänat in för arbetsinkomster efter skadefallsåret för LITA-förmånen (nedan: VTJ-tillväxt, enligt finskans VTJ-karttuma, vahinkotapahtumavuoden jälkeinen karttuma). Om LITA-förmånen dras av arbetspensionen, beviljas dock minst en arbetspension som uppgår till VTJ-tillväxten.
VTJ-tillväxten kan endast utgöras av pension som tjänats in av arbetsinkomster. VTJ-tillväxt är således inte
VTJ-tillväxt utgörs av pension som från början av året efter skadefallet för LITA-förmånen tillvuxit
Inget avdrag för LITA-förmån görs från arbetspensionen, om skadefallet för LITA-förmånen inträffar före år 2004. Således är endast pension som tillvuxit av arbetsinkomster fr.o.m. 1.1.2005 VTJ-tillväxt.
Bestämmelsen om VTJ-tillväxt kan tillämpas på pension som tjänats in för arbetsinkomster, då pensionen beviljas som ålders- eller familjepension, även om arbetstagaren för närvarande får en sådan pension vars pensionsfall är före år 2007.
Bestämmelsen om VTJ-tillväxt tillämpas aldrig på en pension vars pensionsfall är före år 2007. Den kan inte heller tillämpas när en ny pension beviljas på tidigare grunder efter en sådan pension.
Med skadefall för LITA-förmån efter vilken VTJ-tillväxt kan intjänas avses skadefall för LITA-förmåner som beaktas vid LITA-avdrag från arbetspensionen.
Om pensionstagaren tidigare har haft ett skadefall, men ingen LITA-förmån betalas för det, och pensionstagaren på grund av ett senare skadefall beviljas en LITA-förmån som dras av från arbetspensionen, räknas VTJ-tillväxten utifrån det LITA-skadefall som beaktats i arbetspensionen.
VTJ-tillväxten behöver inte uträknas om det inte betalas någon LITA-förmån på grund av skadefallet eller om utbetalningen av LITA-förmånen upphör innan arbetspensionen börjar. Sålunda kan det bli aktuellt att räkna ut VTJ-tillväxten endast när LITA-förmånen dras av arbetspensionen.
VTJ-tillväxten räknas ut, fast ingen LITA-förmån betalas ut genast efter skadefallet. Om det senare blir aktuellt med LITA-förmån för detta skadefall, är den pension som tjänats in för arbetsinkomster efter skadefallsåret VTJ-tillväxt
Exempel 1: VTJ-tillväxt, när LITA-förmån betalas på grund av ett annat skadefall
En person har råkat ut för ett olycksfall i arbete år 2013. I detta skede beviljas han ändå ingen fortlöpande LITA-förmån. Han fortsätter med sitt arbete som försäkrats enligt arbetspensionslagarna.
År 2017 råkar han ut för en trafikolycka, till följd av vilken han beviljas en LITA-förmån och även invalidpension enligt arbetspensionslagarna.
Pensionen som tjänats in för arbetsinkomster efter år 2013 är inte VTJ-tillväxt.
Exempel 2: VTJ-tillväxt vid två olika LITA-förmåner
En person konstateras lida av en yrkessjukdom år 2013. Därför beviljas han en LITA-förmån, som betalas som en fortlöpande ersättning. Han fortsätter med sitt arbete som försäkrats enligt arbetspensionslagarna.
År 2017 råkar personen ut för en trafikolycka, till följd av vilken han beviljas en LITA-förmån och också invalidpension enligt arbetspensionslagarna.
Eftersom personen får förmåner både enligt trafikförsäkringslagen och lagen om olycksfallsförsäkring, dras båda LITA-förmånerna av från invalidpensionen. Pensionen som tjänats in för arbetsinkomster efter år 2013 är VTJ-tillväxt.
Exempel 3: LITA-förmån och arbetspension börjar betalas på samma gång
En person råkar ut för ett skadefall enligt lagen om olycksfallsförsäkring år 2013. I detta skede beviljas han ändå ingen fortlöpande LITA-förmån. Han fortsätter med sitt arbete som försäkrats enligt arbetspensionslagarna.
År 2015 blir personen arbetsoförmöten till följd av en skada som uppstått vid skadefallet och personen beviljas både invalidpension enligt arbetspensionslagarna och en LITA-förmån. Pensionen som tjänats in för arbetsinkomster efter år 2013 är VTJ-tillväxt.
Exempel 4: Två skadefall
Henkilöllä on tapaturmavakuutuslain mukaiset vahinkotapahtumat vuonna 2002 ja vuonna 2012, joiden molempien perusteella hänelle on myönnetty LITA-etuus. Työeläke alkaa vuonna 2013 (eläketapahtuma vuonna 2012). Vuoden 2002 vahinkotapahtuman perusteella maksettavaa LITA-etuutta ei vähennetä työeläkkeestä. Vuoden 2012 vahinkotapahtuman perusteella maksettava LITA-etuus vähennetään työeläkkeestä suorana vähennyksenä.
Esimerkki 5: Kaksi vahinkotapahtumaa, VTJ-karttuma vain toisen perusteella
En person har råkat ut för skadefall enligt lagen om olycksfallsförsäkring år 2002 och år 2012 och har beviljas en LITA förmån för båda två. Arbetspensionen börjar år 2013 (pensionsfall år 2012). Den LITA-förmån som betalas på grund av skadefallet år 2002 dras inte av från arbetspensionen. Den LITA-förmån som betalas på grund av skadefallet år 2012 dras av från arbetspensionen som ett direkt avdrag.
Invalid- och ålderspension räknas först normalt och LITA-förmånen dras av från arbetspensionen som ett direkt avdrag. Om pensionen efter LITA-avdraget är mindre än VTJ-tillväxten, betalas en pension som är lika stor som VTJ-tillväxten till pensionstagaren. Om pensionen efter LITA-avdraget är större än VTJ-tillväxten, betalas den pension som återstår efter LITA-avdraget till pensionstagaren.
Om en pension som beviljats enligt 2004 eller 2005 års regler samordnas på nytt, dras inte den LITA-förmån som överskrider samordningsgränsen av från pension som beviljats enligt 2007 års bestämmelser, om skadefallet för LITA-förmånen har inträffat före år 2004.
Om skadefallet inträffar innan delinvalidpensionen börjar, har pensionstagare åtminstone rätt till en pension som uppgår till VTJ-tillväxten efter justering med livslängdskoefficienten. Pensionstagaren beviljas alltså inte endast hälften av VTJ-tillväxten, även om delinvalidpensionen är hälften av invalidpensionens fulla belopp.
Om förmånslåtaren vid sin död var pensionerad och VTJ-tillväxten hade beaktats i pensionen, beaktas VTJ-tillväxten också i familjepensionen. Då har det ingen betydelse om LITA-familjepension betalas på grund av samma skadefall som den LITA-förmån som förmånslåtaren fick.
Om förmånslåtaren inte var pensionerad vid sin död beaktas VTJ-tillväxten i familjepensionen när förmånslåtaren tidigare har haft ett skadefall och en LITA-familjepension senare beviljas på grund av detta skadefall.
VTJ-tillväxten beaktas inte när förmånslåtaren avlider till följd av ett nytt skadefall och en LITA-familjepension beviljas på grund av det nya skadefallet.
Bestämmelsen om VTJ-tillväxt infördes i arbetspensionslagarna 1.1.2013.
Bestämmelsen tillämpas på ålders-, invalid- och familjepension som börjar 1.1.2013 eller senare.
På ansökan tillämpas bestämmelsen också på pension som börjat före år 2013, om
Pensionens belopp justeras enligt bestämmelsen om VTJ-tillväxt från början av den månad som följer på den då ansökan lämnades in.
Om pensionstagarens ansökan om justering av pensionen inkom till pensionsanstalten senast 30.6.2013, justerades pensionen fr.o.m. 1.1.2013.
Om pensionssökanden beviljas arbetspension retroaktivt så att den börjar före år 2013, beviljas pensionen enligt bestämmelsen om VTJ-tillväxt fr.o.m. 1.1.2013.
Även om pensionens belopp inte har justerats på ansökan, tillämpar pensionsanstalten bestämmelsen när
Bestämmelsen om VTJ-tillväxt tillämpas vid beräkningen av maximibeloppet för deltidspension.
Beräkningen görs inte automatiskt av beräkningssystemet Yhella, utan maximibeloppet för deltidspensionen måste räknas manuellt.