Ohjeeseen on tehty täydennys liittyen vakuutuksen päättämiseen 31.12.2016 sekä lisätty, että peruseläketurvan mukaisen eläkkeen saa vähennettynä TEL-lisäeläketurvan mukaisessa alennetussa eläkeiässä.
Voimassa 01.01.2017 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 01.01.2017 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen on tehty täydennys liittyen vakuutuksen päättämiseen 31.12.2016 sekä lisätty, että peruseläketurvan mukaisen eläkkeen saa vähennettynä TEL-lisäeläketurvan mukaisessa alennetussa eläkeiässä.
Jos TEL-lisäeläketurvan tai jatkovakuutuksen ehtojen mukainen vanhuuseläke alkaa
Jos henkilö jää eläkkeelle TEL-lisäeläketurvan mukaisessa alennetussa eläkeiässä, peruseläketurvan mukaista eläkettä vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista varhennetaan ikäluokan vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta.
Jos työntekijälle myönnetään TEL-lisäeläketurvan ehtojen mukainen vanhuuseläke ja vanhuuseläkkeen alkaessa jatkuvana olevasta rinnakkaisesta työsuhteesta TEL-lisäeläketurvan ehtojen mukainen työkyvyttömyyseläke, aiemmin muodostetut vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeen lisäeläkevapaakirjat muunnetaan vastaamaan vanhuuseläkkeellesiirtymisikää.
Muuntoa ei tehdä työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkkeen muuttuessa vanhuuseläkkeeksi.
Vapaakirjana myönnettävään vanhuuseläkkeeseen on oikeus aikaisintaan oman ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä.
Jos TEL-lisäeläketurvan tai jatkovakuutuksen mukaisena vapaakirjana myönnettävä vanhuuseläke alkaa
Vapaakirjat ovat rekisterissä vastaten 65 vuoden eläkkeellesiirtymisikää.
Muuntoa ei tehdä työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkkeen muuttuessa vanhuuseläkkeeksi.
Jos henkilöllä on ollut aikaisempi lisäeläketurvan ehtojen mukainen eläke ja hän on parantunut ja palannut työhön niin aiemman eläkkeen perusteella (maksuvapautus aika) on henkilölle voinut karttua eläkettä vuoden 2016 loppuun.
Jos eläkkeensaajan viimeinen työsuhde on kuulunut useamman lisäeläketurvavakuutuksen piiriin, lisäeläketurvan ehtojen mukainen eläke
Vapaakirjana maksettava eläke muunnetaan eläkeiän 65 tasoisista määristä suoraan eläkkeellesiirtymisikään eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden lopussa voimassa olevilla kertoimilla.
Jos vanhuuseläke alkaa
Jos TEL-lisäeläketurva sisältää vanhuuseläkkeen määräaikaisen lisäosan ja työntekijälle myönnetään lisäeläketurvan ehtojen mukainen työkyvyttömyyseläke, lisäosa maksetaan työkyvyttömyyseläkkeen jälkeisessä vanhuuseläkkeessä eli iästä 63 alkaen tavoite-eläkkeen suuruisena.
Lisäosa maksetaan ensisijaisesti elinikäisenä ja eläkkeenhakijan pyynnöstä määräaikaisena 63–65 vuoden iässä. Jos lisäeläketurvan eläkeikä on 64, lisäosa maksetaan niinikään 63 vuoden iästä alkaen ja ensisijaisesti elinikäisenä. Eläke muunnetaan ensin elinikäiseksi 65 ikävuotta vastaavaksi eläkkeeksi ja sitten varhennetaan 65 ikävuodesta vastaamaan eläkeikää 63.
Jos kuitenkin henkilö kuuluu 1.1.2014 voimaan tulleessa lainmuutoksessa suojattuihin henkilöihin eli henkilö on osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja hänen lisäeläketurvan eläkeikänsä on alle 63 vuotta, lisäosa maksetaan määräaikaisena lisäeläketurvan eläkeiästä alkaen 65 vuoden ikään saakka. Lisäosa voidaan muuntaa eläkkeensaajan pyynnöstä elinikäiseksi.
Myös, jos henkilö on vuoden 2004 säännöin myönnetyllä lisäeläketurvan työkyvyttömyyseläkkeellä, lisäosa maksetaan siitä hetkestä alkaen, kun eläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Näissä tilanteissa työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi sekä perus- että lisäeläketurvan osalta lisäeläketurvan eläkeiässä. Jos lisäeläketurvan eläkeikä on alle 63 vuotta, lisäosa maksetaan ensisijaisesti määräaikaisena ja eläkkeenhakijan pyynnöstä elinikäisenä. Jos lisäeläketurvan eläkeikä on 63 tai 64 vuotta, lisäosa maksetaan ensisijaisesti elinikäisenä ja eläkkeenhakijan pyynnöstä määräaikaisena.
Jos TEL-lisäeläketurvan vanhuuseläke myönnetään vapaakirjana, vanhuuseläkkeen määräaikainen lisäosa sisältyy vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkevapaakirjaan.
Laskettaessa vakuuttamisen päättymishetkellä 31.12.2016 kertamaksulla ostetun sellaisen lisäeläketurvan mukaisen eläkkeen määrää, jolla eläkettä voitiin täydentää 2005 muutokseen liittyen, käytetään eläketapahtumana hetkeä 31.12.2016. Tulevan ajan ansio lasketaan viiden eläketapahtumaa edeltävän vuoden ansioiden perusteella eli vuosien 2011-2015 ansioiden perusteella.
Ennen vuotta 1958 syntyneellä työttömällä työntekijällä on oikeus saada peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke vähentämättömänä 62 vuoden iässä, jos hän saa työttömyysturvalain mukaista lisäpäivärahaa. Jos työntekijällä on oikeus saada peruseläketurvan mukaista vanhuuseläkettä 62 vuoden iässä vähentämättömänä, on hänellä oikeus saada lisäeläketurvan mukaista vanhuuseläkettä 62 vuotta täytettyään. Lisäeläketurvan mukainen eläke muunnetaan vastaamaan eläkkeellemenoikää.