Ohjeeseen on täsmennetty ensisijaisten etuuksien vähentämisen ajankohtaa vakiintunutta soveltamiskäytäntöä vastaavaksi.
Voimassa 12.10.2016 - 31.12.2016
Soveltamisohje, Julkaisuaika 12.10.2016 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen on täsmennetty ensisijaisten etuuksien vähentämisen ajankohtaa vakiintunutta soveltamiskäytäntöä vastaavaksi.
Työeläkkeeseen tehdään uusi LITA-vähentäminen vain, jos LITA-etuus myönnetään tai sen määrä muuttuu yli 4 kuukaudeksi.
Vakiintuneessa soveltamiskäytännössä LITA-vähentämisen ajankohta riippuu siitä, myönnetäänkö LITA-etuus yhdellä vai useammalla päätöksellä.
LITA-etuus vähennetään LITA-etuuden alkamisesta lähtien yleensä vain, jos LITA-etuus on myönnetty yhdellä päätöksellä yli 4 kuukauden ajaksi. On tavallista, että LITA-etuus myönnetään aluksi usealla päätöksellä, jolloin LITA-etuus tulee käytännössä usein vähennettäväksi vasta 4. kuukauden alusta.
Lain sanamuodon mukaan uusi LITA-vähentäminen tehdään sen kuukauden alusta, jota edeltävän kuukauden aikana LITA-etuus on myönnetty tai sen määrä on muuttunut. Jos kuitenkin LITA-etuus alkaa tai sen määrä muuttuu kuukauden ensimmäisenä päivänä, LITA-vähentäminen tehdään samasta ajankohdasta eikä vasta seuraavan kuukauden alusta. Näin menetellään käytännössä kuitenkin vain niissä tilanteissa, joissa LITA-etuus myönnetään yhdellä päätöksellä yli 4 kuukauden ajaksi.
Kyseessä on uusi LITA-vähentäminen, vaikka eläkelaitos muuttaisi lainvoimaisella päätöksellä myönnetyn eläkkeen määrää vähentämällä LITA-etuuden työeläkkeen alkamisesta lukien.
LITA-etuuden vähentävä vaikutus poistetaan työeläkkeestä, jos LITA-etuus päättyy etuudensaajan työkyvyn palautumisen tai haitta-asteen pienenemisen vuoksi.
Jos uusi LITA-vähentäminen tehdään eläkkeeseen, joka on myönnetty vuoden 2004 säännösten mukaan, sovelletaan 1.1.2015 alkaen ns. pohjalukumallia.
Jos LITA-etuus pääomitetaan ja maksetaan kertakorvauksena, uutta LITA-vähentämistä ei tehdä.
Pelkästään tapaturmaeläkkeen kertakorotuksen vuoksi työeläkkeeseen ei tehdä uutta LITA-vähentämistä. Jos LITA-etuuden määrä muuttuu muusta syystä ja LITA-vähentäminen tehdään uudelleen, tapaturmaeläke otetaan LITA-vähennyksessä huomioon kertakorotettuna.
Kun etuudensaaja täyttää 65 vuotta, liikennevakuutuslain ja työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisen etuuden määrä yleensä pienenee. Työeläkkeeseen tehdään tällöin uusi LITA-vähentäminen.
Osatyökyvyttömyyseläkkeestä ei vähennetä sellaista LITA-etuutta (päivärahaa tai ansionmenetyskorvausta), joka on myönnetty osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana sattuneen vahinkotapahtuman tai liikennevahingon perusteella. Tällöin päivärahan tai ansionmenetyskorvauksen perusteena on yleensä osa-aikatyöstä saatu ansio.
Tapaturmavakuutuslain mukaista päivärahaa ei vähennetä työeläkkeestä silloin, kun päivärahan myöntäminen perustuu osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana sattuneeseen tapaturmaan, vaikka osatyökyvyttömyyseläke olisi jo muutettu täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi. Kun tapaturma sattuu osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana, päivärahan perusteena on yleensä osa-aikatyöstä saatu ansio. Päivärahan perusteena saattaa kuitenkin osittain olla myös kokopäivätyöstä saatua ansiota.
Eläkelaitos vähentää tapaturmakorvauksen osatyökyvyttömyyseläkkeestä vasta siinä vaiheessa, kun tapaturmapäiväraha muuttuu tapaturmaeläkkeeksi.
Aiemmin TEL:n 8 a §:n 2 momentin lähtökohtana on ollut, että kun tapaturmapäiväraha muuttuu tapaturmaeläkkeeksi, myös osatyökyvyttömyyseläke muuttuu täydeksi eläkkeeksi. Vaikka tapaturmaeläkkeen perusteeksi jäisikin osa-aikatyön ansio, uusi LITA-vähentäminen tehdään tapaturmaeläkkeen alkamisesta lukien.
Työtapaturma- ja ammattitautilain ja maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilain mukaista ansionmenetyskorvausta ei vähennetä työeläkkeestä, mikäli vanhuuseläke on alkanut vahingoittuneen täytettyä 63 vuotta ja vahinkotapahtuma on sattunut työssä, jota vahingoittunut teki eläkkeellä ollessaan.
Muissa tilanteissa LITA-etuus vähennetään vanhuuseläkkeestä silloinkin, kun vanhuuseläkkeen saajalle myönnetään LITA-etuus vanhuuseläkkeellä sattuneen tapaturman perusteella. Näin menetellään siitä huolimatta, että vanhuuseläkkeessä ei vielä ole mukana karttumaa työstä, jonka aikana tapaturma sattui.
Vuoden 2005 säännöin myönnetystä varhennetusta vanhuuseläkkeestä LITA-etuus on aikanaan vähennetty siten, että LITA-etuus on vähennetty varhentamattomasta eläkkeestä ja sen jälkeen eläke on varhennettu. Jos LITA-etuuden määrä muuttuu, uusi yhteensovitus tehdään vastaavalla tavalla. LITA-etuus vähennetään varhentamattoman eläkkeen määrästä ja sen jälkeen eläke varhennetaan.
Jos eläkkeensaaja saa vuoden 2005 säännöin myönnettyä varhennettua vanhuuseläkettä ja eläkkeensaajalle myönnetään uusi LITA-etuus 1.1.2007 tai myöhemmin, LITA-etuus vähennetään sen jälkeen, kun eläke on varhennettu.
Jos eläkelaitos saa tiedon toisesta maasta maksettavasta ensisijaisesta etuudesta, työeläkkeeseen tehdään uusi LITA-vähentäminen tiedoksisaantikuukautta seuraavan kuukauden alusta.
Jos tieto saadaan kuukauden ensimmäisenä päivänä, ensisijainen etuus vähennetään tästä ajankohdasta.