En förutsättning för att få arbetslivspension är att
- det ansträngade eller slitsamma arbetet fortgår eller
- det har gått högst ett år sedan det ansträngande och slitsamma arbetet upphörde,
när sökanden uppnår åldersgränsen för arbetslivspension eller vid en senare tidpunkt då pensionsansökan inleds.
Prövning av ettårsfristen, när ansökan om arbetslivspension lämnas in vid den tidpunkt då sökanden uppnår den nedre åldersgränsen för arbetslivspension eller tidigare
När sökanden lämnar in ansökan om arbetslivspension när hen uppnår den nedre åldersgränsen för arbetslivspension eller före det, är en förutsättning att
- det ansträngande eller slitsamma arbetet fortgår eller
- det har gått högst ett år sedan det ansträngande och slitsamma arbetet upphörde,
när sökanden uppnår åldersgränsen för arbetslivspension eller vid en senare tidpunkt då pensionsansökan inleds.
Om sökanden lämnar in en ansökan om antingen förhandsbeslut eller slutligt beslut om arbetslivspension innan eller den dagen då hen uppnår åldersgränsen för arbetslivspension, räknas ettårsfristen från den dagen då sökanden uppnår åldersgränsen.
Exempel: Ansökan om arbetslivspension före åldersgränsen för arbetslivspension
Anställningen upphörde 30.4.2017
Ansökan om arbetslivspension 16.1.2018
63 årsdag 3.5.2018
Tiden mellan anställningens slut och åldersgränsen för arbetslivspension är längre än ett år -> ingen rätt till arbetslivspension
Personen har inte rätt till arbetslivspension eftersom tiden mellan anställningens slut och den dag då personen uppnår åldersgränsen är mer än ett år. Det räcker inte att ansökan om arbetslivspension har lämnats in inom ett år från att anställningen upphörde.
1 vuoden ajan tutkiminen, kun työuraeläkehakemus tulee vireille työuraeläkkeen alaikärajan täyttämishetken jälkeen
När sökanden lämnar in ansökan om arbetslivspension efter att ha uppnått åldersgränsen för arbetslivspension, är förutsättningen att
- det ansträngande eller slitsamma arbetet fortgår eller
- det har gått högst ett år sedan det ansträngande och slitsamma arbetet upphörde,
den dagen då pensionsansökan inleds.
Om en arbetstagare eller företagare ansöker om arbetslivspension efter att ha uppnått åldersgränsen för arbetslivspension, räknas ettårsfristen från den dagen då ansökan om arbetslivspension lämnas in.
Om sökanden först ansöker om förhandsbeslut om arbetslivspensionen, prövas ettårsfristen utgående från den dagen då ansökan om förhandsbeslut inleds.
Sökanden har rätt till arbetslivspension, om hen lämnar in ansökan om förhandsbeslut efter att ha nått åldersgränsen och det har gått högst ett år sedan arbetet upphörde.
Rätten till arbetslivspension som uppkommit på basis av den dag då ansökan om förhandsbeslut inletts består, även om ansökan om slutligt beslut om arbetslivspension lämnas in först mer än 1 år efter det att arbetet upphört. Kravet på ett år prövas inte på nytt, när ansökan om slutligt beslut inkommer hos pensionsanstalten.
Exempel: Ansökan om förhandsbeslut lämnas in efter att sökanden har nått åldersgränsen för arbetslivspension och det har gått högst ett år sedan arbetet upphörde.
Anställningen upphörde 30.8.2018
63-årsdag 4.5.2019
Ansökan om förhandsbeslut 6.8.2019
Tiden mellan anställningens slut och den dag då sökanden uppnår åldersgränsen för arbetslivspension är mindre än ett år -> rätt till arbetslivspension
Ansökan om förhandsbeslut om arbetslivspension lämnas in efter det att sökanden har uppnått åldersgränsen. Tiden mellan ansökan om förhandsbeslut och anställningens slut är mindre än ett år.
Personen har rätt till arbetslivspension, om också övriga krav uppfylls.
Exempel: Ansökan om förhandsbeslut lämnas in efter att sökanden har nått åldersgränsen för arbetslivspension och det har gått mer än 1 år sedan arbetet upphörde
Anställningen upphörde 31.7.2018
63-årsdagen 4.5.2019
Ansökan om förhandsbeslut 6.8.2019
Tiden från anställningens slut och ansökan som lämnats in efter att sökanden uppnått åldersgränsen för arbetslivspension är längre än ett år -> ingen rätt till arbetslivspension
Ansökan om förhandsbeslut om arbetslivspension lämnas in efter det att sökanden har uppnått åldersgränsen. Tiden mellan ansökan om förhandsbeslut och anställningens slut är längre än ett år.
Personen har inte rätt till arbetslivspension.
För arbetstagare räknas tidsfristen på ett år från att det arbetsrättsliga anställningsförhållandet upphör
För arbetstagare räknas tidsfristen på ett år från att det arbetsrättsliga anställningsförhållandet upphör. Den dag då det arbetsrättsliga anställningsförhållandet upphör är inte nödvändigtvis den dag då arbetet har upphört.
Kravet är ovillkorligt. Om tidsfristen överskrids med bara en enda dag, går sökanden miste om rätten till arbetslivspension.
Huruvida arbetstagaren arbetar under uppsägningstiden saknar betydelse.
Ettårsfristen räknas från den dagen då det arbetsrättsliga anställningsförhållandet upphör också när man har avtalat om en längre uppsägningstid än 6 månader
Även när arbetsgivaren och arbetstagare har avtalat om att uppsägningstiden är längre än 6 månader, som är maximitiden enligt arbetsavtalslagen, räknas ettårsfristen från den dag då det arbetsrättsliga anställningsförhållandet upphör.
Om uppgifterna om den dag då anställningsförhållandet upphört är motstridiga (t.ex. ett annat datum i registret än i ansökan om arbetslivspension), tar pensionsanstalten reda på den faktiska dagen hos arbetsgivaren. Om arbetsgivaren och arbetstagaren är oense om vilken dag anställningsförhållandet har upphört, avgörs tvisten i sista hand som ett tvistemål mellan arbetsgivaren och arbetstagaren utanför arbetspensionssystemet.
I sådana fall utfärdar pensionsanstalten ett provisoriskt beslut tills frågan om avslutningsdagen för anställningsförhållandet har avgjorts med ett lagakraftvunnet beslut.
Engångsersättning som eventuellt betalas i samband med en uppsägningstid saknar betydelse för beräkningen av ettårsfristen.
Om det i ett uppsägningsfall har betalats en engångsersättning till arbetstagaren, räknas ettårsfristen från den dag då det arbetsrättsliga anställningsförhållandet har upphört.
För företagare räknas ettårsfristen från den dag då företagarens arbetspensionsförsäkring har upphört
Företagaren anses ha upphört att arbeta den dag då FöPL- eller LFöPL-försäkringen har upphört.
Pensionsanstalten reder ut dagen då företagarens arbetspensionsförsäkring har upphört med hjälp av registeruppgifterna.
Fall med samtidigt arbete vid beräkningen av ettårsfristen
I fall med samtidigt arbete ska pensionsanstalten undersöka, om det ansträngande och slitsamma arbetet består av alla samtidiga arbeten eller ett enskilt arbete.
Exempel: Personen söker arbetslivspension innan hen uppnår åldersgränsen för arbetslivspension och företagarverksamheten som varit ansträngande och slitsam har upphört mer än ett år innan hen uppnår åldersgränsen
- Personen ansöker om arbetslivspension 1.6.2018.
- Personen fyller 63 år 28.7.2018.
- Personen har arbetat som företagare med ansträngande och slitsamt arbete.
- Företagarverksamheten har upphört 31.5.2017.
- Personen arbetar med lättare ArPL-arbete när hen ansöker om arbetslivspension.
Personen har inte rätt till arbetslivspension, eftersom det har gått mer än ett år sedan det ansträngande och slitsamma arbetet (FöPL) upphörde. Personens ArPL-arbete är inte ansträngande och slitsamt arbete.
Exempel: Personen söker arbetslivspension innan hen uppnår åldersgränsen för arbetslivspension och har flera ansträngande och slitsamma deltidsarbeten
- Personen ansöker om arbetslivspension 24.7.2018.
- Personen fyller 63 år 16.8.2018.
- Personen har arbetat i fyra ArPL-anställningar, som är deltidsanställningar med ansträngande och slitsamt arbete.
- När ansökan inleds fortgår tre av anställningarna och en har upphört två år innan personen uppnår åldersgränsen för arbetslivspension.
Personen har rätt till arbetslivspension, eftersom tre deltidsanställningar som helhet bedömt kan betraktas som sådant ansträngande och slitsamt arbete, som är en förutsättning för att få arbetslivspension.
Om endast det arbete som upphört två år tidigara hade varit ansträngande och slitsamt arbete och de tre övriga som fortgår när personen ansöker om arbetslivspension var lättare arbeten, skulle personen inte ha rätt till arbetslivspension.