Miten EU-maat ilmoittavat vakuutuskaudet?
EU-maat ilmoittavat perusasetuksen soveltamisalaan kuuluvat, lakisääteisten järjestelmiensä mukaiset
-
eläkkeeseen oikeuttavat vakuutuskaudet
-
eläkkeen laskennassa huomioon otettavat vakuutuskaudet.
Muut EU-maat ottavat huomioon toisen EU-maan eläkkeen laskennassa huomioon otettavat vakuutuskaudet sen pituisina kuin toinen maa on ne ilmoittanut. Jos toinen EU-maa ilmoittaa eläkettä kartuttavaksi ajaksi esimerkiksi kuukauden, otetaan laskennassa huomioon kokonainen 1 kuukausi, vaikka todellisuudessa aika olisi ollut 2 viikkoa.
Toisen EU-maan ilmoittamien vakuutuskausien laatuun ei kiinnitetä huomiota. Toisen maan ilmoittamat vakuutuskaudet otetaan huomioon EU-eläkkeen laskennassa riippumatta siitä, oikeuttaisiko kyseinen kausi Suomessa eläkkeeseen. Asumiskausia ei oteta huomioon Suomen työeläkkeen laskennassa, vaikka toinen EU-maa olisi ilmoittanut asumiskaudet laskennassa huomioon otettaviksi kausiksi.
Seuraavat toisen EU-maan ilmoittamat vakuutuskaudet otetaan huomioon samalla tavalla kuin työskentelykaudet:
-
rinnasteiset vakuutuskaudet, esimerkiksi lastenhoitoaika tai työttömyysaika
-
varusmiespalvelusaika tai virkamiesten erityisjärjestelmän mukainen aika, jos ajat on ilmoitettu eläkettä kartuttavaksi.
Jos vakuutuskaudet ovat keskenään päällekkäisiä, päällekkäisten kausien huomioon ottamisessa noudatetaan vakuutuskausien ensisijaisuusjärjestystä.
Tarkemmat tiedot
Kun toisen EU-maan vakuutuskausia otetaan huomioon EU-eläkkeen laskennassa, sovelletaan Suomen työeläkejärjestelmän aikarajoja, ikärajoja ja vähimmäiskestoja:
-
ennen työeläkelakien voimaantuloa päättyneet vakuutuskaudet otetaan huomioon Suomen työeläkelakien voimaantulosäännösten aikarajoja noudattaen
-
toisen EU-maan vakuutuskaudet otetaan huomioon siitä iästä lähtien, josta alkaen henkilölle karttuisi Suomesta eläkettä
-
vakuutuskausien vähimmäiskestolta vaaditaan samaa odotusaikaa kuin eläkkeeseen oikeuttavan työsuhteen tai yrittäjätoiminnan kestolta Suomessa; EU-eläkkeen laskennassa ei oteta huomioon toisen EU-maan kausia, jotka ovat kestäneet lyhyemmän ajan kuin Suomen kansallisessa lainsäädännössä säädetty odotusaika.
Työskentelyyn perustuvilla toisen EU-maan vakuutuskausilla on merkitystä myös laskettaessa korotetun karttuman osuutta.
Työskentelyaika toisessa EU-maassa otetaan huomioon samojen iän mukaan porrastettujen karttumisprosenttien mukaisesti, kuin jos henkilö olisi työskennellyt Suomessa. Kun lasketaan korotetun karttuman osuutta toisen EU-maan työskentelyn perusteella, noudatetaan EU-eläkkeen korotettua karttumaa koskevaa ohjeistusta.
Tarkemmat tiedot
EU-sosiaaliturva-asetusten mukaista työkyvyttömyys- tai perhe-eläkettä laskettaessa toisen EU-maan vakuutuskaudet otetaan huomioon enintään
-
eläketapahtumavuotta edeltävän vuoden loppuun, jos Suomen eläkkeessä on tulevan ajan eläkkeenosa
-
eläketapahtumavuoden loppuun, jos Suomen eläkkeessä ei ole tulevan ajan eläkkeenosaa.
Työuraeläkkeeseen sovelletaan työkyvyttömyyseläkkeen määräytymistä koskevia EU-säännöksiä. Työuraeläkettä laskettaessa toisen EU-maan vakuutuskaudet otetaan huomioon kuitenkin enintään Suomen eläkkeen eläketapahtumavuoden loppuun.
EU-sosiaaliturva-asetusten mukaista vanhuuseläkettä laskettaessa toisen EU-maan vakuutuskaudet otetaan huomioon enintään Suomen vanhuuseläkkeen eläketapahtumavuoden loppuun.
Osittaista vanhuuseläkettä laskettaessa toisen EU-maan vakuutuskaudet otetaan huomioon enintään Suomen osittaisen vanhuuseläkkeen eläketapahtumavuotta edeltävän vuoden loppuun.
EU-sosiaaliturva-asetusten mukaisen teoreettisen eläkkeen korotetun karttuman osuutta laskettaessa toisen EU-maan työskentelyyn tai yrittäjätoimintaan perustuva aika otetaan huomioon enintään
-
työskentelyn tai yrittäjätoiminnan päättymiseen asti toisessa EU-maassa
-
samojen iän mukaan porrastettujen karttumisprosenttien mukaisesti, kuin jos henkilö olisi työskennellyt Suomessa.
Miten eri yksikössä ilmoitetut vakuutuskaudet muunnetaan toiseen aikayksikköön?
Kukin EU-maa ilmoittaa vakuutuskautensa oman lainsäädäntönsä mukaisesti vuosina, neljännesvuosina, kuukausina, viikkoina tai päivinä.
Muuntamisen perustana on se aikayksikkö, jossa toisen EU-maan laitos on ilmoittanut vakuutuskausien täyttyneen. Vakuutuskausien muuntamista koskevat säännöt ovat täytäntöönpanoasetuksessa.
Suomessa EU-eläkkeen laskennassa vakuutuskausien aikayksikkö on kuukausi. Jos toinen EU-maa ilmoittaa vakuutuskautensa muussa aikayksikössä kuin kuukausina, nämä toisen EU-maan ilmoittamat vakuutuskaudet muunnetaan Suomen käyttämään aikayksikköön.
Päivinä ilmoitettujen vakuutuskausien muuntaminen
Vakuutuskausien muuntamisessa aikayksiköstä toiseen käytetään seuraavaa taulukkoa:
Järjestelmä,
jonka perustana on |
1
päivä vastaa |
1
viikko vastaa |
1
kuukausi vastaa |
1
neljännes-
vuosi vastaa |
Päivien
enimmäismäärä
kalenteri-
vuodessa |
5 päivää |
9 tuntia |
5 päivää |
22 päivää |
66 päivää |
264 päivää |
6 päivää |
8 tuntia |
6 päivää |
26 päivää |
78 päivää |
312 päivää |
7 päivää |
6 tuntia |
7 päivää |
30 päivää |
90 päivää |
360 päivää |
Jos toisen EU-maan laitos ilmoittaa vakuutuskaudet päivinä, laitos ilmoittaa myös, käytetäänkö laitoksen hallinnoimassa järjestelmässä vakuutuskausien perustana 5, 6 vai 7 päivää. Päivät muunnetaan kuukausiksi jakamalla päivien lukumäärä vastaavien kuukauteen sisältyvien päivien lukumäärällä.
Muina aikayksikköinä kuin päivinä ilmoitettujen vakuutuskausien muuntaminen
Muina aikayksikköinä kuin päivinä ilmoitetut vakuutuskaudet muunnetaan seuraavasti:
-
vuosi vastaa 4 neljännesvuotta, 12:ta kuukautta tai 52:ta viikkoa ja päinvastoin
-
neljännesvuosi vastaa 3 kuukautta tai 13 viikkoa ja päinvastoin
-
viikot ja kuukaudet muunnetaan päiviksi käyttäen taulukossa esitettyjen 6 päivään perustuville järjestelmille tarkoitettuja muuntamissääntöjä.
Jos vakuutuskaudet on ilmoitettu osina, osina ilmoitetut kaudet on muunnettava seuraavaan pienempään kokonaisyksikköön (esimerkiksi viikot päiviksi) käyttäen yllä kuvattuja sääntöjä. Vuosien osat muunnetaan kuukausiksi. Jos muuntamisen jälkeen jää edelleen tulokseksi jonkin yksikön osa, tulokseksi katsotaan seuraava suurempi kokonaisyksikkö.
Tarkemmat tiedot
Kokonaisen vakuutusvuoden tulee aina vastata vakuutuskausien vuotuista enimmäismäärää myös muiden EU-maiden järjestelmissä. Kalenterivuoden aikana täyttyneiden kausien kokonaismäärä ei saa muuntamisen jälkeen olla suurempi kuin taulukon viimeisessä sarakkeessa ilmoitettujen päivien lukumäärä (52 viikkoa, 12 kuukautta tai 4 neljännesvuotta). Jos toinen EU-maa ilmoittaa vakuutuskausinaan vuotuisen enimmäismäärän, vakuutuskausien muuntamisen lopputuloksen tulee olla muuntavan maan oman lainsäädännön mukainen vuotuinen enimmäismäärä.
Muuntaminen suoritetaan
-
yhtenä toimenpiteenä, joka kattaa kaikki ilmoitetut vakuutuskaudet tai
-
kultakin vuodelta, jos kaudet ilmoitetaan vuosikohtaisesti.
Toisen EU-maan vakuutuskausien muuntaminen Suomen työeläkejärjestelmän vakuutuskausia vastaavaksi
Toisen EU-maan vakuutuskaudet muunnetaan kuukausiksi käyttäen täytäntöönpanoasetuksen mukaisia muuntamissääntöjä.
Jos toinen maa ilmoittaa vakuutuskautensa päivinä, saman maan eri jaksojen irtopäivät kerätään täysiksi kuukausiksi. Jos jää ylimääräisiä päiviä, lopputulos pyöristetään seuraavaan kuukauteen.
Vastaavasti EU-eläkkeen laskentaa varten myös Suomen vakuutuskaudet pyöristetään seuraavaan suurempaan kokonaisyksikköön eli kuukauteen, jos Suomen vakuutuskausien yhteismääräksi tulee kuukausia ja yksittäisiä päiviä.