En förutsättning för att få arbetslivspension är att personens arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom, lyte eller skada och att personens möjligheter att fortsätta arbeta har försvagats på ett bestående sätt.
För arbetslivspension förutsätts dock en mindre nedsättning av arbetsförmågan än för invalidpension.
För arbetslivspension förutsätts inte att arbetsförmågan är nedsatt i ett år utan avbrott eller att primärtiden för sjukdagpenningen går ut. Arbetsförmågan ska vara varaktigt nedsatt, men det förutsätts inte att den är nedsatt utan avbrott.
För arbetslivspension bedöms nedsättningen av arbetsförmågan utgående från medicinska undersökningar och undersökningsresultat och andra utredningar på motsvarande sätt som för invalidpension och rehabilitering enligt arbetspensionslagarna.
För arbetslivspension fastställs det ingen dag då arbetsoförmågan inträtt såsom för invalidpension. Pensionsfallet för arbetslivspension inträffar alltid den sista dagen i den månad som föregår den då pensionen börjar.
Arbetsförmågan ska vara nedsatt på grund av sjukdom, lyte eller skada, men mindre nedsatt än vad som krävs för beviljande av full invalidpension
En förutsättning för att få arbetslivspension är att arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom, lyte eller skada, men mindre än vad som krävs för beviljande av full invalidpension.
Arbetsförmågan ska vara nedsatt med mindre än 3/5.
Vid bedömningen av arbetsförmågan betonas i praktiken alltid arbetsförmågans yrkesbaserade natur (bedömning av arbetsförmågan hos personer över 60 år), eftersom arbetslivspension förutsätter 63 års ålder och minst 38 år i arbete.
För arbetslivspension är kravet på nedsatt arbetsförmåga i praktiken alltid lindrigare än för full invalidpension som beviljas utgående från den yrkesbaserade bedömningen av arbetsförmågan hos en person som fyllt 60 år.
Det finns inget krav på orsakssamband mellan den nedsatta arbetsförmågan och det ansträngande och slitsamma arbetet under yrkesbanan. Den sjukdom som lett till nedsatt arbetsförmåga behöver alltså inte vara en sjukdom, ett lyte eller en skada som förorsakats av ansträngande och slitsamt arbete.
Personer vilkas arbetsförmåga är nedsatt så att det berättigar till delinvalidpension är också berättigade till arbetslivspension.
I motiven till regeringspropositionen konstateras att en person om de övriga kriterierna uppfylls har rätt till arbetslivspension också om personens arbetsförmåga är nedsatt med mindre än 2/5, dvs. mindre än det förutsätts för beviljande av delinvalidpension.
Om sökanden uppfyller kriterierna både för beviljande av arbetslivspension och för beviljande av delinvalidpension, kan han eller hon välja vilkendera pensionen han eller hon tar.
Beviljande av arbetslivspension förutsätter att personens möjligheter att fortsätta i arbetet har försämrats varaktigt
Vid bedömningen av nedsättningen av arbetsförmågan utreder pensionsanstalten om personens möjligheter att fortsätta arbeta har försämrats varaktigt.
Beviljande av arbetslivspension förutsätter att personens möjligheter att fortsätta arbeta har varaktigt försämrats på grund av en lång yrkesbana i ansträngande och slitsamt arbete och nedsatt arbetsförmåga.
Personens möjligheter att fortsätta arbete bedöms i första hand i relation till personens eget eller senaste arbete, då det hur ansträngande och slitsamt arbetet objektivt bedömt är jämförs med personens arbetsförmåga.
Vid behov kan pensionsanstalten be arbetsgivaren eller företagaren om tilläggsupplysningar om möjligheterna att fortsätta arbete, om det inte framgår av bilagorna till ansökan.
Bedömningen av om arbetet är ansträngande och slitsamt görs separat från bedömningen av personens arbetsförmåga. Bedömningen av hur ansträngande och slitsamt arbetet är påverkas inte av
- personens egen upplevelse av hur ansträngande och slitsamt arbetet är eller av
- förhållanden på arbetsplatsen som inte hänför sig till arbetsuppgifterna.
Omständigheter på arbetsplatsen som inte hänför sig till arbetsuppgifterna är t.ex.
- arbetsklimatet
- omorganiseringar på arbetsplatsen
- förflyttning av arbetsplatsen till en annan ort
- osv.
Vid bedömningen beaktas inte att personen är arbetslös eller löper risk att bli arbetslös.
I fråga om arbetstagare ska man vid bedömningen av möjligheterna att fortsätta arbeta beakta möjligheterna att fortsätta i arbete som grundar sig på det gällande anställningsförhållandet, t.ex. att övergå till mindre ansträngande och slitsamma uppgifter.
Vid bedömningen beaktas inte att personen är arbetslös eller löper risk att bli arbetslös.
I fråga om arbetstagare ska man vid bedömningen av möjligheterna att fortsätta arbeta beakta möjligheterna att fortsätta i arbete som grundar sig på det gällande anställningsförhållandet, t.ex. att övergå till mindre ansträngande och slitsamma uppgifter.
Arbetslivpension beviljas alltid tills vidare
Beviljande av arbetslivspension förutsätter att arbetsförmågan är varaktigt nedsatt och att möjligheterna att fortsätta i arbetet har blivit varaktigt försämrade.
Om personen uppfyller kriterierna för att få arbetslivspension, beviljas arbetslivspensionen alltid tills vidare.